Vučić i Kurc: Akcioni plan Srbije i Austrije

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Kurc: Akcioni plan Srbije i Austrije

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc i premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavili su Akcioni plan saradnje dve zemlje u tekućoj godini.

Akcioni plan predviđa nastavak podrške zvaničnog Beča Beogradu na puti ka EU, u cilju otvaranja daljih poglavlja, kao i nastavak dalje saradnje po pitanju izbegličke krize.

Zajednički akcioni plan za saradnju Austrije i Srbije predviđa podršku sledećih koraka u pristupanju Srbije EU.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tom Planu 2016. bi trebalo da bude iskorišćena za otvaranje većeg broja daljih pohlavlja, posebno 23 (osnovna prava), 24 (pravosuđe, slobode i bezbednost), ali i 5 (javne nabavke), 15 (energetika), 25 (nauka i istraživanja) i 26 (obrazovanje i kultura).

Predviđen je nastavak redovnih bilateralnih političkih konsultacija na nivou zamenika ministara spoljnih poslova.

Plan predviđa nastavak zajedničkih napora u oblasti deradikalizacije i borbe protiv terorizma kroz implementaciju Bečke deklaracije za suzbijanje nasilnog ekstremizma i terorizma od marta prošle godine.

Austrija će podržati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a predviđen je i zajednički rad na dobrosusedškim odnosima i rešavanju bilateralnih sporova. O bilateralnim sporovima, kako je najavljeno, biće održana konferencija na ekspertskom nivou na proleće iduće godine.

Kada je reč o ekonomiji Austrija namerava da dalje izgradi svoju poziciju prvog stranog investitora u Srbiji. Predviđena je i podrška u implementaciji reformske agende, posebno u vezi smanjenja birokratskih prepreka i poboljšanje pravne sigurnosti što će pospešiti investicionu klimu.

Akcioni plan predviđa podršku u razvoju dualnog obrazovanja, kroz Memorandum o razumevanju koji se danas potpisuje. Takođe je predviđeno intenziviranje međuljudske razmene, ali i podrška u uspostavljanju nove Privredne komore Srbije, kao i implementaciji novog komorskog zakona.

Isto tako Austrija želi da podrži regionalnu ekonomsku razmenu kroz poboljšanje saradnje privrednih komora Srbije i Kosova u okviru Berlisnkog procesa. Pored toga Akcioni plan predviđa nastavak podrške u obnovi posledica poplava iz marta 2014. godine.

Austrija je dala 750.000 evra kroz preko Austrijske agencije za razvoj (ADA) za razvoj projekta odbrane od poplava koji će početis a realizacijom ovog meseca.

Po pitanju javne administracije, predviđeno je povećanje administrazivne sarađe kroz ponudi za mlade srske diplomate, kao i podršku u modernizaciji javne administarcije kroz organizovanje ekspertske konferencije u Beču o reformi javne administracije u maju ove godine.

Iz oblasti obrazovanja, dogovorene su inicijative za podršku civilnog društva, koje je Beč pokrenuo u okviru Berlinskog procesa, kao i dalji razvoj naučne saradnje preko konferencije Akademije nauka i umetnosti Austrije sa Akademijama sa Balkana, koja će biti održana 22 do 24 maja.

Dogovoren je i nastavak tesne saradnje i komunukacije duž balkanske rute, kada je reč o izbegličkoj krizi, u cilju smanjenaj talasa migranata. Takođe je dogovorena aktivna integracija zemalja zapadnog Balkana u interna razmatranja EU.

Isto tako predviđen je nastavak austrijskog doprinosa u okviru programa EU za podršku zemljama zapadnog Balkana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Beč će nas podržati na putu ka EU i pomoći nam u rešavanju izbegličke krize

Izvor: Blic, 09.Feb.2016

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc i premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavili su danas Akcioni plan saradnje dve zemlje u tekućoj godini, koji predviđa nastavak podrške zvaničnog Beča Beogradu na puti ka EU, u cilju otvaranja daljih poglavlja, kao i nastavak dalje saradnje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.