Kurc: Ova godina bolja za EU integracije Srbije

Izvor: Studio B, 08.Feb.2016, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Ova godina bolja za EU integracije Srbije

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je u Beogradu uverenje da će 2016. godina biti još bolja od prošle po pitanju napretka Srbije na putu u EU.

Kurc je, obraćajući se privrednicima na Austrijskom poslovnom krugu, rekao da se raduje što ponovo može da boravi u Srbiji, koja je važan partner Austrije, a ujedno i najvažnija zemlja regiona.

Šef austrijske diplomatije se u govoru posebno zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Vučiću za napore Srbije i njenu ulogu u stabilizaciji regiona. Kurc je kazao da je Srbija zemlja koja pruža mnogo mogućnosti austrijskim privrednicima, zbog čega je tu već prisutno oko 500 austrijskih firmi. "Naše dve zemlje, međutim, nemaju samo jake ekonomske veze, već i kulturne i ljudske. Dobro sarađujemo sa srpskom zajednicom u Austriji, gde živi oko 200.000 ljudi srpskog porekla, a koji daju značajan doprinos zemlji", naglasio je on.

Šef austrijske diplomatije je rekao da Srbija i Austrija imaju i odličnu političku saradnju, posebno kada je reč o migrantskoj krizi. S tim u vezi, Kurc je podsetio da je Austrija prošle godine imala 90.000 tražilaca azila, što je ogroman broj imajući u vidu koliko je tražilaca azila bilo u SAD, Kanadi ili nekim drugim zemljama EU. "U ovoj teškoj situaciji imamo odličnu saradnju sa Srbijom i Makedonijom, koje rade sa nama na zaustavljanju talasa izbeglica. To je veoma korisno za nas, ali i Nemačku i Švedsku“, kazao je Kurc.

On je podvukao da će Austrija ostati snažan partner Srbije na putu u EU, što je bila i do sada. Kurc se osvrnuo i na otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU krajem 2015. i izrazio uverenje da će 2016. po tom pitanju sigurno biti još uspešnija.

Šef austrijske dioplomatije nalazi se na regionalnoj tirneji, a u Beograd je došao posle posete Sarajevu. U utorak sastaje se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurc: 2016. još bolja za evrointegracije Srbije

Izvor: B92, 08.Feb.2016

Beograd -- Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je uverenje da će 2016. godina biti još bolja od prošle po pitanju napretka Srbije na putu u EU...Kurc je, obraćajući se privrednicima na Austrijskom poslovnom krugu u Beogradu, rekao da se raduje što ponovo može da boravi...

Nastavak na B92...

Ova godina još bolja za EU integracije Srbije

Izvor: Akter, 08.Feb.2016

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je večeras u Beogradu uverenje da će 2016. godina biti još bolja od prošle po pitanju napretka Srbije na putu u EU..Kurc je, obraćajući se privrednicima na Austrijskom poslovnom krugu, rekao da se raduje što ponovo može da boravi u...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.