Vučić i Čološ za dobre odnose od kojih će koristi imati obe zemlje

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2016, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Čološ za dobre odnose od kojih će koristi imati obe zemlje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Temišvaru da Srbija i Ruminija treba da grade dobre susedske odnose od kojih će koristi imati obe zemlje i njihovi gradjani.

Posle razgovora sa rumunskim premijerom Dačijanom Čološem Vučić je zahvalio na "značajnoj podršci Rumunije teritorijalnm integritetu i suverenitetu Srbije" kao i na podršici na evropskom putu Srbije.

"Želim da izrazim veliku zahvalnost zbog činjenice da Srbija i Rumunija i Srbi i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Rumuni imaju stabilne i dobre odnose već decenijama i vekovima. I Srbi su Rumunima i Rumuni su Srbima jedini od retkih sa kojima nikada nisu ratovali, planiramo da tako bude i ubuduće", rekao je Vučić.

Jedna od tema razgovora bio je i položaj manjina. Vučić je rekao da Srbija vodi računa o rumunskoj nacionalnoj manjini i da radi na rešavanju problema sa kojima se Rumuni u Srbiji suočavaju. On je dodao da je zajednički cilj da pripadnici srpske manjine u Rumuniji i Rumuni u Srbiji mogu da se pohvale dobrim životom i da mogu da kažu da nema velikih problema, iako je svestan da to danas nije u potpunosti slučaj.

Vučić je rekao da u Vojvodini ima 11 opština u kojima rumunsko stanovništvo čini više od jedan odsto stanovništva, i da su oni gotovo sasvim zadovoljni, dok u istočnoj Srbiji ima nesuglasica, pre svega zbog odnosa dve crkve, ali i tu stvari počinju da se rešavaju.

Kada je reč o migrantskoj krizi, premijer Srbije je rekao da Rumunija nije osetila ni jedan hiljaditi deo onoga kroz šta je Srbija prošla, izmedju ostalog i "zahvaljujući korektnom i istinski prijateljskom stavu Srbije prema Rumuniji".Vučić je posebno naglasio važnost razvoja ekonomskih odnosa. On je ocenio da postoji manjak investitora na obe strane i pozvao srpske biznismene da ulažu u Rumuniju i rumunske u Srbiju.

Vučić je rekao i da se divi rumunskim ekonomskim reformama i činjenici da će ta zemlja ovu godinu završiti najvećim rastom u Evropi od 4,8 odsto.

"Mi mnogo toga učimo od vas... Verujemo da će Srbija krenuti da dostiže Rumuniju sa rastom i da ćemo btii dramatično ispred drugih evropskih zemalja, kao i da će to doprineti našem ubrzanom približavanju najrazvijenijim evropskim zemljama", rekao je Vučić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.