Vučić doputovao u Astanu

Izvor: RTS, 08.Okt.2018, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić doputovao u Astanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Astanu, u zvaničnu posetu Kazahstanu, na poziv predsednika kazahstanske države Nursultana Nazarbajeva. Avion u kojem se nalazio predsednik Srbije, više ministara i privredna delegacija ispratili su "migovi" Vojske Srbije, koji su leteli uz putničku letelicu do izlaska iz vazdušnog prostora Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na aerodromu u Astani, predsednik Srbije dočekan je uz najviše državničke počasti, uz prisustvo Garde Vojske Kazahstana.

Predsednik Nazarbajev dodeliće sutra šefu srpske države odlikovanje – Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, dok će Vučić dodeliti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsedniku Kazahstana.
Nakon dodele ordena, predviđen je sastanak dvojice predsednika.
Predsednik Srbije obići će i Evroazijski univerzitet "Gumiljov", gde će posetiti Muzej, te se obratiti studentima.
Potom će predsedniku Vučiću biti dodeljena titula počasnog profesora i u holu Univerziteta će prisustvovati otkrivanju table s svojim imenom.
Predsednik Vučić sastaće se i s premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevim, posle čega će obojica prisustvovati poslovnom forumu "Kazahstan–Srbija".

Planirano je i potpisivanje više sporazuma – Sporazum između Vlade Kazahstana i Srbije o saradnji u borbi protiv kriminala, Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, Memorandum o saradnji i razmeni u oblasti građevinarstva između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, kao i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.
Predsednik Srbije prisustvovaće i ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stambenog kompleksa KB Tesla park u Astani, kao i prezentaciji rada Međunarodnog finansijskog centra.

Vučić će u sredu učestvovati na plenarnom zasedanju konferencije "Verski lideri za siguran svet", na kojoj će, pored šefa srpske države, govoriti i predsednik Kazahstana, predsednik Senata parlamenta Kazahstana Nurlan Higmatulin, te i vrhovni imam Arapske Republike Egipat, šeik Ahmed el Taieb.
Predsednik Vučić primio je, krajem avgusta, poziv od svog kazahstanskog kolege da poseti Astanu, koji je u pismu istakao da se uspostavljeno partnerstvo i uzajamno korisna saradnja između dve zemlje aktivno razvijaju.
"Želeo bih posebno da istaknem sličnost stavova dveju zemalja o važnim pitanjima u međunarodnoj areni. Srbija se nalazi među zemljama koje daju aktivni doprinos učvršćivanju stabilnosti, mira i bezbednosti na svetskom nivou", naglasio je on u pozivu.
Predsednik Vučić je prihvatio poziv i izrazio zadovoljstvo što će ponovo imati priliku da poseti Astanu, jer se tokom ranijih poseta uverio u rezultate koje donosi plan modernizacije Kazahstana i upoznao sa mnogim projektima u tom gradu, koji mogu biti uzor i za gradove u Srbiji.
Vučić je naglasio da je u poslednje tri godine značajno intenziviran politički dijalog Srbije i Kazahstana, što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačanju saradnje u svim oblastima.
Ocenio je da su odnosi dveju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja i zahvalio predsedniku Nazarbajevu i kazahstanskom državnom vrhu na zauzimanju principijelne pozicije prema pitanju Kosova i Metohije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Srbije doputovao u Astanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Astanu, u zvaničnu posetu Kazahstanu, na poziv predsednika kazahstanske države Nursultana Nazarbajeva...Avion u kojem se nalazio predsednik Srbije, više ministara i privredna delegacija, ispratili su MIG-ovi Vojske Srbije, koji su leteli...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Veličanstveni doček za Vučića u Astani: Predsednika na putu ispratili SRPSKI MIGOVI! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2018

Predsednik Vučić primio je krajem avgusta poziv od svog kazahstanskog kolege da poseti prestonicu ove zemlje...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Astanu, u zvaničnu posetu Kazahstanu, na poziv predsednika kazahstanske države Nursultana Nazarbajeva...Avion u kojem se nalazio...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.