Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić danas odlučuje o poseti albanskog premijera Beogradu

Edi Rama objavio da je odlučio da dođe

Premijer Albanije Edi Rama doći će u planiranu posetu Srbiji 22. oktobra, rekao je juče njegov zamenik Niko Peleši, samo naizgled otklonivši dilemu o tome da li će biti planirane istorijske posete jednog albanskog premijera Srbiji, prve posle skoro sedam decenija. Jer, u kabinetu srpskog premijera Aleksandra Vučića juče nisu mogli da nam potvrde da će sigurno doći do susreta čelnih ljudi dve vlade. Kako „Politika” saznaje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vučić će danas doneti odluku o tome da li će ugostiti albanskog kolegu.

Razlog je, naravno, incident sa zastavom „velike Albanije” na fudbalskoj utakmici Srbija–Albanija u utorak u Beogradu i reakcije koje su usledile (ili izostale). Ali, s obzirom na to da su odmah po incidentu Brisel i  drugi međunarodni faktori energično ukazali da politička provokacija na sportskom događaju ne treba da bude razlog za otkazivanje susreta i da su „vojnom paradom za Putina” srpske vlasti „zategle uže” sa zapadnim partnerima gotovo do pucanja, ne bi trebalo očekivati da će im Vučić u ovom slučaju dati argumente da ga nazovu antievropejcem ili remetilačkim faktorom po regionalnu stabilnost.

Možda kao ilustracija mogućih novih vetrova koji za Vučića duvaju sa Zapada može da posluži jučerašnji napis britanskog „Ekonomista”, koji tvrdi da je „pod Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije, zemlja u procepu između svojih evropskih ambicija i njegovih autokratskih poteza”. Novinar ovog lista Tim Džuda nedavno je kritikovao Beograd zbog poziva Vladimiru Putinu da prisustvuje vojnoj paradi, upitavši se hoće li biti vojne parade kada bude dolazio Edi Rama. Dan nakon posete Putina, „Ekonomistu” se čini i da način na koji Vučić tretira srpske medije podseća „na ruske boje”, koristeći pri tom argument NUNS-a da sloboda govora i kritike „u srpskim medijima umiru”. List se još žali da „svako ko postavi kritičko pitanje Vučiću reskira da ga razbucaju tabloidi koji su lojalni premijeru” i citira „političkog insajdera” koji se žali novinaru „Ekonomista” da zapadni lideri ignorišu to Vučićevo „klizanje u autoritarizam”.

Ili: Srbija je ukazala počast Putinu, ali pogled ne skida sa veza sa Zapadom, tvrdi u naslovu jučerašnji „Njujork tajms”, čiji novinar Den Bilevski kaže da je Putin „toliko obožavan u Srbiji” da je Beograd promenio datum komemorativnih svečanosti kako bi on mogao da im prisustvuje. Njujorški list kaže da su „beogradske političke protivrečnosti” jasno demonstrirane u četvrtak i da takav sjaj prestonica nije videla od vremena Josipa Broza Tita.

Zato mnogi očekuju da Vučić ipak pristane na dogovoreni susret sa Ramom. Dan posle prekinute utakmice, na pitanje da li će incident imati uticaj na najavljeni dolazak albanskog premijera Rame, Vučić je rekao da će o tome konačnu odluku doneti on i da se ne plaši razgovora sa bilo kim jer su mu obraz i savest čisti. I juče je rekao slično, potvrđujući da još nije odlučio da li će, kako je Rojters preneo, dozvoliti posetu albanskog premijera Edija Rame naredne nedelje.

„Ne bojimo se razgovora, ali čini mi se da neko ne želi da priča, ali želi da preti Srbiji i da izaziva regionalnu nestabilnost. Ja mogu tog ili bilo kog drugog da pogledam u oči”, rekao je premijer Srbije Rojtersu, a prenosi Tanjug.

Britanska agencija je navela da je Ramina poseta smatrana šansom za resetovanje odnosa posle duge istorije napetosti između Srbije i Albanije i podsetila da su dve zemlje, posle incidenta na utakmici, razmenile optužbe za „terorizam” i „ksenofobiju” i jedna drugoj preko ambasadora u Beogradu i Tirani uručile demarš.

Iako je od utorka uveče atmosfera uzavrela, sagovornici „Politike”, koji iz različitih uglova posmatraju sve što se dogodilo, slažu se u očekivanjima da će se dva premijera sastati u Beogradu kako je i planirano. Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose, nevladine organizacije koja za sredu priprema okrugli sto „Saradnja Albanije i Srbije” sa glavnim govornikom Edijem Ramom, kaže da „duboko veruje” da će do posete doći, ocenjujući da Vučić i Rama neće dozvoliti da tako važan susret zavisi od incidenta koji su izazvali „huligani koji hoće da sve učine da se ne dođe do pomaka, do normalizacije i do uspostavljanja političkog dijaloga” između Beograda i Tirane.

On misli da motiv za sprečavanje približavanja Srbije i Albanije nema ni albanski, kao što ga nema ni srpski premijer i ne veruje u priču da je dronom koji je nosio zastavu upravljao brat Edija Rame.

„Imate u delegaciji brata koji je tu došao da praktično oteža posao svom bratu – to deluje kao neki niskobudžetni krimić. A najveće izvinjenje duguju naše bezbednosne službe građanima Srbije i za paljenje radnji građana albanske nacionalnosti, ali i za neadekvatno obezbeđivanje utakmice”, kaže Đurđević.

Nasuprot njemu, politički analitičar Dragomir Anđelković je uveren da je od početka reč o provokaciji Albanaca sračunatoj na to da do Ramine posete ne dođe srpskom krivicom. Da se Srbija predstavi kao zemlja koja nije kooperativna, sa kojom se ne može čak ni razgovarati, a kamoli o nečemu dogovarati.

„Njima je cilj bio da naša reakcija bude takva da ne dođe Rama. Racionalan odgovor Beograda je da se poseta ne otkazuje, ali da se insistira na utvrđivanju istine i na stavu EU koji bi bio ne nekako veštački izbalansiran, nego da se jasno konstatuje šta se desilo”, ističe Anđelković.

Radio Slobodna Evropa (RSE) preneo je juče izjavu Nika Pelešija da je „Rama potvrdio da je rešio da otputuje u Beograd”. On je dodao: „Stav albanskih vlasti o ovoj poseti ostaje isti uprkos razočaranju izazvanom incidentima i reakcijom srpskih zvaničnika. Odlučili smo da se ta poseta realizuje.”

Peleši je naveo da je ta poseta u interesu naše dve zemlje, „ali, naravno, na srpskoj strani je da potvrdi da se obavezuje i da je spremna da garantuje da će se ona dobro odvijati”. A portparol albanskog ministra spoljnih poslova Gljevi Derviši je rekao, prenosi RSE, da je „Albanija odlučna da ne padne u zamku nasilja koje je obeležilo fudbalsku utakmicu” i da „ostaje privržena radu za mir, saradnju i dijalog među zemljama regiona”.

Nešto ranije Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, rekla je da bi poseta albanskog premijera Rame Srbiji bila „dobrodošla u smislu nastavka procesa pomirenja i unapređenja saradnje u regionu”, uprkos nedavnim incidentima na fudbalskoj utakmici u Beogradu. Ona nije htela da komentariše navode medija da se iz Brisela vrši pritisak na Beograd i Tiranu da se poseta, i pored teških reči razmenjenih nakon incidenta, ipak održi.

„Naš stav je jasan: do posete treba da dođe jer je to u interesu svih i u skladu sa obavezama koje su Srbija i Albanija preuzele kao zemlje kandidati”, rekla je Kocijančič izveštaču Tanjuga.

I nemački ambasadori su se umešali. Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm istakao je da politički lideri obe zemlje treba da „pokažu smirenost i uzdržanost”. On je naveo i da se nada „da će premijer Rama posetiti Beograd i da ta poseta neće biti otkazana, jer bi to bio veoma loš razvoj događaj”.

A portal Balkanveb na albanskom jeziku objavio je da je nemački ambasador u Tirani Helmut Hofman posavetovao Ramu da ne otkazuje posetu Beogradu.

B. Baković

objavljeno: 18.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.