Vučić: U Slovačkoj imamo iskrenog prijatelja

Izvor: RTS, 02.Apr.2015, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: U Slovačkoj imamo iskrenog prijatelja

U Slovačkoj imamo iskrenog prijatelja od koga možemo mnogo da naučimo, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Bratislavi. Potrebno je što pre započeti pregovore o otvaranju poglavlja sa Srbijom, poručuje slovački premijer Robert Fico.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Bratislavi sa premijerom Slovačke Robertom Ficom, a nakon susreta je poručio da Srbija u Slovačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima iskrenog prijatelja od koga može mnogo da nauči.
 
Slovačka, koja u ovoj godini ima rast od četiri odsto i fiskalni deficit ispod tri posto, predstavlja dobar primer za Srbiju, naglasio je Vučić i istakao da će Srbija prepisati neke od mera koje je slovačka vlada uspešno sprovela u cilju poboljšanja ekonomske situacije.
"Naš cilj je potpuna stabilizacija Zapadnog Balkana", naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.
"Slovačka je bila uz Srbiju i srpski narod i kad joj je bilo teško i mnogo teže nego danas i to je jedna od stvari koje poštujemo. Zahvalni smo slovačkoj vladi na podršci kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ali i na podršci kada je reč o našem evropskom putu", rekao je Vučić.
"Srbija se nalazi na tom putu i neće odustajati od njega, a uvereni smo da od slovačke vlade možemo mnogo toga da naučimo", poručio je srpski premijer.
Jedna od tema razgovora bila je i slovačka manjina u Srbiji.
"Mi Slovake u Srbiji doživljavamo kao most između dve zemlje i sve što slovačka vlada i Slovaci budu mislili da treba da uradimo za njih, mi ćemo uraditi", rekao je Vučić.
Fico je istakao da je ulazak u EU Slovačkoj doneo mnogo koristi, da je članstvo u evropskoj porodici pozitivno i da je građanima potrebno objasniti sve prednosti.
"Zadovoljan sam što je skrining za Srbiju završen i potrebno je što pre započeti pregovore o otvaranju poglavlja. Usvojili ste niz odluka čime ste potvrdili da želite da budete faktor stabilnosti u regionu. Srbiji nudimo sva iskustva iz pretpristupnih pregovora", istakao je Fico.

Fico je dodao da razume da su neka poglavlja za neke zemlje-članice EU bitnija od drugih, ali da on smatra da početak pregovora sa Srbijom ne treba uslovljavati poglavljima 23 i 24.
"Početak pregovora ne bih uslovljavao poglavljima 23 i 24. To su značajna poglavlja, ali Srbija je spremna i za otvaranje i ostalih, i mislim da bi bilo dobro da pregovori započnu", rekao je Fico.
Obraćajući se novinarima, Fico je rekao da je tema razgovora bila i uloga slovačkih kompanija u Srbiji.
"Slovačka postaje aktivna u Srbiji kada je u pitanju učešće naših firmi u Srbiji, a to očekujemo i od srpskih firmi", rekao je slovački premijer i naglasio da Srbija ima izuzetnu ulogu i u predsedavanju OEBS-u, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Vučić i Fico su razgovarali i o slovačkom iskustvu u podršci preduzetničkom sektoru, kao i o načinima naplate poreza i PDV-a, koje je Slovačka uspešno sprovela.
Premijer Srbije je, posle sastanka sa slovačkim premijerom, novinarima rekao da su ekonomski, ali i politički odnosi dve zemlje veoma dobri i izrazio uverenje da će trgovinska razmena između Srbije i Slovačke biti još veća.
Vučić je rekao da je sa Ficom razgovarao o dolasku slovačkog biznismena Petra Karamaša u Železaru, zatim o određenim energetskim projektima i o privlačenju slovačkih investitora u Srbiju.
Premijeru Srbije je pre početka sastanka priređen svečani doček uz smotru garde i intoniranje himni dve države.
Vučić je prethodno razgovarao i sa slovačkim predsednikom Andrejom Kiskom o podršci Slovačke evropskom putu Srbije i ekonomskoj saradnji dve države.
Kiska je pozdravio napore koje Srbija čini na evropskom putu i naglasio da je važno videti što pre pozitivne signale iz EU.
Predsednik Slovačke je tokom susreta naglasio da Slovačka mora da uradi više kako bi pomogla bržem otvaranju poglavlja.
Vučić je obavestio Kisku o reformama koje sprovodi Vlada i zahvalio na podršci koju Slovačka pruža Srbiji na evropskom putu.
Istakao je da je ekonomska saradnja dve zemlje dobra, ali da postoji prostor za povećanje trgovinske razmene.
Otvoren poslovni forum "Srbija–Slovačka 2015"
U Bratislavi je otvoren poslovni forum "Srbija–Slovačka 2015", a premijer Vučić je poručio da Srbija teži da danas bude jedan od lidera u reformama, kao što je to početkom milenijuma bila Slovačka u Jugoistočnoj Evropi.
"Srbija nudi dobre uslove za strane investitore, a jedna od prednosti je stabilna politička i ekonomska situacija u zemlji. Upravo je i Slovačka iz tog razloga postala veoma privlačna za strane investitore, zbog svoje stabilnosti", rekao je Vučić predstavnicima kompanija dve zemlje.

Vučić je naglasio da Srbija stremi cilju koji podrazumeva jačanje srpske ekonomije, stvaranje uređene države koja počiva na evropskim vrednostima, ojačane efikasnim javnim sektorom i stvaranju najprivlačnijeg poslovnog okruženja u ovom delu Evrope.
"Paket mera koji smo usvojili a koje su usmerene ka fiskalnoj konsolidaciji, zatim aranžman sa MMF-om koji će dati dodatnu sigurnost stranim investitorima, jer će Srbija obezbediti dugoročnu makroekonomsku stabilnost. Takođe, očekujemo da Srbija postane punopravna članica Evropske unije do 2020. godine, i to je prioritet ove vlade" zaključio je Vučić.
Na forumu koji su otvorili Vučić i potpredsednik slovačke vlade i šef diplomatije Miroslav Lajčak, učestvovalo je oko 60 kompanija iz Slovačke i 21 iz Srbije.
Okupljenima su se pored Vučića i Lajčaka obratili ministri finansija Srbije i Slovačke, Dušan Vujović i Petar Kazimir.
Govorio je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je ocenio da slovačke i srpske kompanije imaju različite mogućnosti za unapređenje saradnje, posebno u oblasti javno-privatnih partnerstava.
Forum su organizovali Privredna komora Srbije i Ministarstvo spoljih i evropskih poslova Slovačke.

Vučić je završio posetu Bratislavi susretom sa predsednikom Parlamenta Peterom Pelegrinijem, sa kojim je razgovarao o parlamentarnoj saradnji dve zemlje, podršci evropskom putu Srbije, i ekonomskoj saradnji dve zemlje. Naglasio je da će srpska vlada podržati rad medija na slovačkom jeziku.
Pelegrini se zahvalio na podršci srpske vlade slovačkoj zajednici u Srbiji, koja je, kako je naglasio, jedna od najvećih u svetu. Istakao je da Slovačka pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu, da taj put nije lak, ali da je Slovačka spremna da svoja iskustva na tom polju podeli sa Srbijom.
"Politička situacija u Srbiji je stabilna, to doprinosi celokupnoj stabilnosti regiona i to će olakšati vaše pristupanje EU", zaključio je Pelegrini, kojeg je Vučić pozvao da poseti Srbiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.