Vučić: Srbija mora da štiti nacionalne interese i po pitanju migrantske krize i Uneska

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Okt.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija mora da štiti nacionalne interese i po pitanju migrantske krize i Uneska

MADRID – Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Madridu, gde učestvuje na Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije (EPP), da Evropa treba da donese sveobuhvatno rješenje za migrantsku krizu, a da će Srbija potom ispuniti sve svoje obaveze.

"Za Srbiju je veoma važno da Evropa utiče na stabilizaciju regiona i da nam jasno kažu šta bi trebalo da bude naš zadatak po pitanju migrantske krize. Kada dobijemo taj odgovor, Srbija će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u stanju da ispuni sve svoje obaveze", rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija morati da štiti državne i nacionalne interese, ne samo po pitanju migrantske krize, već i po pitanju Uneska.

Prema njegovim riječima, Samit šefova država ili vlada iz reda EPP u Madridu je zapravo pripremni skup za Samit o migrantskoj krizi, zakazan za nedelju u Briselu, na kojem će učestvovati.

Inače, Samit Evropske narodne partije, najuticajnije političke grupacije u Evropi, okupio je lidere država, među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u svom govoru pohvalila način na koji se Vlada Srbije suočava sa izbjegličkom krizom i istakla da ograde i zidovi ne mogu da riješe nijedan problem.

Premijer Vučić je na marginama skupa razgovarao sa predsjednikom EPP Džozefom Dolom, predsjednicom Vlade Kraljevine Norveške Ernom Solberg, mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, kao i sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom i predsednikom Odbora nemačkog parlamenta za evropska pitanja Ginterom Kirhbaumom.

Premijer je sa Dolom razgovarao o migrantskoj krizi, ekonomskim reformama i regionalnoj saradnji, a predsjednik EPP je pohvalio Srbiju zbog reformi koje vlada sprovodi, kao i zbog ponašanje tokom migrantske krize.

U razgovoru sa premijerkom Norveške, Vučić je, uz ocjenu da mora da postoji jasan plan, istakao da je region Zapadnog Balkana još vrlo osjetljiv i da postoje strahovi da bi ta krhka stabilnost mogla biti ugrožena situacijom sa migrantima.

I Solberg je izrazila zabrinutost zbog nedostatka jasne evropske strategije i naglasila da se trenutno u Norveškoj nalazi oko 30.000 azilanata i da Norveška, iako nije član Evropske unije, potpisnica je Šengena, očekuje jasnu odluku Evrope.

Vučić je sa Mekalisterom i Kirhbaumom razgovarao o evropskom putu Srbije i Kosovu.

U razgovoru s novinarima govorio je o jučerašnjoj preporuci Izvršnog savjeta Unesko, navodeći da Srbija na toj sjednici ništa nije izgubila, već oni koji su žurili da nam pokažu kolika je njihova snaga i sila.

"Moja poruka građanima Srbije je ''Glavu gore'', ma koliko nam bilo teško, a ja lično bukvalno oka nisam sklopio", rekao je Vučić, dodajući da će Srbija nastaviti svoju borbu na Generalnoj konferenciji Uneska.

Premijer je takođe izjavio da očekuje da Srpska naprednka stranka, čiji je predsednik, sledeće godine postane članica Evropske narodne partije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.