Vučić: Prvo Kosovo, pa Rusija, pa vladavina prava

Izvor: B92, 12.Avg.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Prvo Kosovo, pa Rusija, pa vladavina prava

Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav Dejvida Mekalistera da je za EU vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu EU.

Vučić se sa predsedavajućim Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Makalisterom sastao u vili "Mir".

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'", rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić.

"Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije", primetio je predsednik , nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

"Ali, to je stvar EU", rekao je i istakao:

"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, kao i većina zemalja EU, ipak želi Srbiju kao deo unije, te da je Junkerova izjava na nije za žurbu po pitanju prijema zemalja Zapadnog Balkana ipak napredak u odnosu na raniju Junkerovu izjavu da ne očekuje dalje proširenje Unije.

"Nešto mi se čini da sam drugačije čuo (Junkera), ali i to je napredak u odnosu na njegovu izjavu od pre četiri, pet godina kada je rekao da ne očekuje dalje proširenje EU. Sada je bar rekao da treba da se ostavi perspektiva za proširenje", rekao je Vučić na zajediničkoj pres konferenciji sa Dejvidom Mekalisterom.

"Verujem da evropska perspektiva postoji", rekao je srpski predsednik i da bi, da predstavlja neku od od zemalja EU, želeo Srbiju kao deo Unije.

On je istakao da veoma poštuje Junkera i da je nedavno sa njim razgovarao.

Kako je Mekalister pomenuo kancelarku Angelu Merkel, Vučić se "nadovezao" da je siguran da će ona ubedljivo da pobedi na izborima u Nemačkoj.

"To će biti dodatno olakšanje za Evropu, a nadam se da će to značiti i dodatno ohrabrenje za evropski put Srbije, što iskreno želim i Merkel i Hrišćansko demokratskoj uniji, jer mislim da će to biti dobra vest i za Srbiju", rekao je Vučić.

Naveo je da je to samo njegovo lično mišljenje.

"Dejvide, ne sekiraj se, to svi u Srbiji znaju, kada ja kažem da neko pobeđuje na izborima taj sigurno pobeđuje na izborima. To je sigurnije, nego bilo kakva kladionica i istraživanje. Znaju to svi ovde", rekao je Vučić.

Mekalister je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je 28 šefova vlada zemalja članica EU ponovilo svoje uverenje da svih šest zemalja zapadnog Balkana imaju evopsku perskektivu.

Naveo je da je po tom pitanju Evropski parlament jasan, da je i Evroska komisija veoma aktivna

"Oskar Benedikt iz Delagacije EU u Srbiji prati veliko interesovanje koje članovi Komisije pokazuju za dešavanja u Srbiji, kao i komesar Johanes Han, Federika Mogerini je intenzivirala svoje angažovanje", kaže Mekalister.

Kada Srbija bude spremna, navodi Melakister, Srbija će moći da se pridruži EU.

"To je naporan posao da se postane član EU, ali na kraju to donosi koristi i narodu, poslovnom okruženju, društvu i zemlju. Osećam da bi EU bez Srbije bila nepotpuna", poručio je Mekalister.

Za Srbiju kaže da je sjajna evropska nacija, da je u poslednje tri godine mnogo pročitao i srpskoj istoriji, o tome kakav je veliki narod i kakav je vredan doprinos Srbija dala porodici naroda u okviru EU.

Rekao je da duboko žali što Velika Britanija planira da napusti EU kada će u EU biti 27 članica.

"Mislim da će mesto 28 i 29 biti rezervisano za Srbiju i Crnu Goru", kaže Mekalister.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se ovih dana radi na njegovoj poseti BIH, na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH, da te da je uvek raspoložen za razgovore u Sarajevu, jer je to prilika da se reafirmiše politika mira i stabilnosti i dobrih odnosa.

"Za mene je ovo prilika da reafirmišemo politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo da uradimo na najbolji mogući način da bismo stablnost i mir mogli da sačivamo", rekao je Vučić odgovrajući na pitanje novinara,.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, Vučić je naveo da će uskoro biti poznate sve informacije o toj poseti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.