Vučić: Predložiću da zajedno ustanovimo dan sećanja na sve žrtve

Izvor: RTS, 07.Avg.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Predložiću da zajedno ustanovimo dan sećanja na sve žrtve

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će na Bečkom forumu, 27. avgusta, predložiti da se ustanovi zajednički dan sećanja na sve žrtve stradale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Vučić ističe da će Beograd i dalje investirati mnogo energije i napora kako bi odnosi sa Hrvatskom bili bolji nego danas.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da tokom obeležavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dana sećanja na stradale i prognane u "Oluji", 5. avgusta, nije bilo incidenata.

"Nikome nismo pretili, vređali, nismo ništa loše govorili na proslavama koje je organizovala država... Nije bilo incidenata, niti će biti, jer se s poštovanjem odnosimo i prema komšijama i njihovim žrtvama. Ne može da se poredi s onim šta će da uradi neko drugi koga država ni na koji način ne kontroliše", rekao je premijer.
U ime Vlade izrazio je zadovoljstvo zbog načina na koji su građani i Republika Srbija obeležili dvadeset godine od "Oluje" – velike tragedije u kojoj je ubijeno više od 2.000 Srba i u kojoj je proterano više od 250.000 ljudi.
Premijer je najavio da će predložiti da se ustanovi dan sećanja na sve žrtve. "Na bečkoj konferenciji predložiću zemljama koje su učestvovale u sukobima na tlu bivše Jugoslavije da ustanovimo zajednički dan sećanja na sve žrtve stradale u tim sukobima", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, tako bi svako mogao da pokaže jednako poštovanje prema žrtvama i svi bismo znali da su žrtve postojale na svim stranama.
Istakao je i da će njegov predlog možda biti odbijen, ali da će se u budućnosti razmišljati da se ustanovi, pored svih postojećih "naših" dana, naših Jasenovaca, Prebilovaca, Bratunaca, bošnjačke Srebrenice, hrvatskih Ovčara, jedan zajednički dan gde ćemo svi da govorimo o svim žrtvama i svi bez razlike na nacionalnu pripadnost govorimo o tome kako i na koji način treba odati počast žrtvama". 
Zamolio je građane Srbije, apelujući na očuvanje regionalne političke stabilnosti i nastavak pomirenja u regionu, da se pre svega "okrenemo stvarnim problemima, realnim, životnim problemima, onome čime smo imali hrabrosti da se bavimo" u prethodnom periodu.
Poziva građane da se okrenu budućnosti i ekonomskim reformama, jer, kako kaže, od mržnje i iskopavanja rana iz prošlosti ne možemo, niti ćemo ikada moći da živimo.
"Beograd će mnogo investirati u bolje odnose sa Zagrebom"
Premijer kaže i da će Beograd i dalje investirati mnogo energije i napora da odnosi sa Hrvatskom budu bolji nego danas, te da se očuva regionalna stabilnost, prenosi Tanjug.
Protekli dani, kako je dodao, bili su "slika i prilika emocije u Hrvatskoj, većim delom, tako mi bar smatramo, i u Srbiji manjim delom".
"Zajednički moramo da gledamo u budućnost. Bićemo zajedno u EU i moraćemo da budemo otvoreniji i iskreniji i sa više poštovanja da se odnosimo", poručio je Vučić.

Premijer je ocenio da narušavanje stabilnosti u regionu odgovara onima koji nemaju rešenje za ekonomske probleme, te da je Srbiji, naprotiv, potrebna stabilnost u regionu da bi u potpunosti sprovela mere fiskalne i ekonomske konsolidacije.
Podsetio je da nijednu lošu reč ne govori ni o predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović ni o premijeru Zoranu Milanoviću, iako bi – ako bi štagod loše rekao - to njemu i stranci donosilo političke poene.
Podvukao je da bi bilo dobro da pravda bude zadovoljena na svim stranama i da svi razumeju da zločinci ne mogu da se izvuku, a zločin ne može da se opravdava. "Zadovoljan sam što Srbija to razume i što jednako poštuje tuđe žrtve kao i svoje. Zato sam predložio zajednički dan sećanja", ukazao je Vučić.
Vučić je, upitan da li je predsednik Nikolić doprineo zaoštravanju odnosa između Srbije i Hrvatske svojim govorom povodom godišnjice "Oluje", zbog čega je Hrvatska uložila protestnu notu, ocenio da je prilično besmisleno slati protestne note povodom svake izjave koja se nekome ne dopadne.
Vučić je podsetio da je Srbija poslala protestnu notu, jer su na zvaničnom skupu koji je organizovala Hrvatska ključne parole bile "Za dom spremni" i "Ubij Srbina".
"Izvinite, to niko u Srbiji nije rekao, pogotovo ne na zvaničnom skupu, recite mi koju ste uvredljivu reč čuli na Rači ili u Sava centru. Nije ih bilo, što pokazuje da umemo da se ponašamo odgovorno", rekao je Vučić.
"Krše se osnovna ljudska prava Olivera Ivanovića"
Lideru SDP-a Oliveru Ivanoviću pritvor je više puta produžavan iz nepoznatih razloga, rekao je premijer Aleksandar Vučić, istakavši da se Ivanoviću krše osnovna ljudska prava.
Ukazuje da Ivanovića nijedan svedok nije teretio, da nema mogućnosti bekstva ili uticaja na svedoke, a i Vlada je dala garancije da će biti dostupan Euleksu.
"On je i dalje u pritvoru, niko ne razume zašto to rade, osim da bi ponižavali srpski narod", rekao je Vučić.
Vlada Srbije je do sada bila oprezna, više je ćutala nego govorila, jer je priznavala evropsko pravosuđe, kaže premijer. "Ali ovo sa beskonačnim produžavanjem pritvora više nema nikakvog smisla", rekao je Vučić. 
Vlada povlači zakon o prodaji nekretnina
Vlada će povući iz procedure zakon o prodaji državnih nepokretnosti koji je predsednik Srbije vratio Narodnoj skupštini na ponovno izjašnjavanje, podvukao je srpski premijer.

Zakon je povučen, dodao je, zbog nesaglasnosti sa pojedinim ustavnim odredbama, i istakao da će Vlada odustati od tog propisa i "zbog zlonamernih tumačenja motiva za donošenje tog zakona".
"Predsednik nije vratio zakon iz hira, prvi put je to uradio. Nikolić zna s kakvim se problemima Vlada suočava i utoliko pre smo pogledali njegov dopis i takvu odluku uvažili", rekao je Vučić.
Premijer je naglasio da postoji bezbroj neosnovanih priča u javnosti, a na koje je, kako je rekao, rešio i da odgovori.
Komentarišući navode da zakon nudi privilegije za pojedine ljude, on je naveo da su se mnogi pravili da ne znaju šta je motiv donošenja zakona.
"Mi na tim nekretninama gubimo novac svaki dan. Mi plaćamo obezbeđenje, održavanje tih nepokretnosti, a uz to ne dobijamo porez na imovinu. Samo imamo ogromne troškove. I umesto da na sve to trošimo četiri ili pet miliona evra godišnje, mogli smo da dobijemo 50-60 miliona evra u budžetu. Neki kažu i 70 miliona, ali mislim da je to bilo preterano", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, namera je bila da se proda 161 vila i zgrada, 205 stanova, 25 poslovnih prostora i 16 garaža.
Naglasio je da u slučaju prodaje, država ne bi imala navedene obaveze za održavanje itd., a ti ljudi bi plaćali porez na imovinu od čega bi novac redovno išao u budžet države, što sada nije slučaj.
"Mogli bismo značajne prihode da ostvarujemo od prodaje tih nekretnina, to je svima jasno, ali se prave blesavi i naivni. Valjda polaze od sebe i misle da ako bi oni nešto ukrali i drugi će", ukazao je Vučić.
Premijer je rekao da na raspolaganju ima dve ogromne vile, ali u njima ne živi i ne koristi ih.
Budžetski prihodi 10 odsto veći nego 2014.
U prvih sedam meseci ove godine prihodi su veći za 47,6 milijardi dinara, odnosno 9,6 odsto nego u istom periodu lane, rekao je Vučić.

U poređenju sa onim što je dogovoreno sa MMF-om, prihodi u prvih sedam meseci veći su za 36,6 milijardi dinara, odnosno za 7,2 odsto, dodao je.
Premijer je precizirao da su prihodi veći u svim oblastima, počev od neporeskih preko poreza na dohodak, akciza, carina, PDV-a... "Svuda su nam bolji brojevi", podvukao je Vučić.
Govoreći o rashodima, premijer je rekao da su "mnogo niži", kao i da očekuje njihovo dalje smanjenje.
Rekao je da su u planu i velike reforme Poreske uprave i da je zabeležen ogroman povraćaj PDV-a. "U julu smo platili više od sedam milijardi povraćaj PDV-a nego u istom mesecu lane, ali nam nije toliko veći izvoz, pa će Poreska uprava na tom pitanju raditi neuporedivo ozbiljnije", poručio je Vučić.
Podaci o kretanju prosečne neto zarade u prvih pola godine, kako je naveo, pokazuju međugodišnji pad zarada od 0,4 odsto zbog pada plata u javnom sektoru, dok je u privatnom sektoru zabeležen rast zarada od 2,3 odsto.
U junu je, kako je naveo, zabeležen međugodišnji prosečni pad neto zarade od 0,65 odsto, pri čemu je u svim delovima javnog sektora zabeležen pad zarada, dok je u privatnom sektoru ostvaren rast zarada od 1,7 odsto.
Grafiti – pretnja ili političke igre
U Srbiji niko nikome ne sme da preti smrću, poručio je premijer, i dodao da će, kad je reč o lideru DS-a Bojanu Pajtiću, MUP utvrditi da li je u tom slučaju reč o stvarnim pretnjama ili političkim igrama.
"Niko nikada ni na koji način ne sme da preti ni Bojanu Pajtiću ni nikome drugom. Mi volimo ovu državu i garantovaćemo punu sigurnost i bezbednost svima onima koji je ne ugrožavaju, a oni koji je ugrožavaju biće sankcionisani", rekao je Vučić.
Na pitanje da komentariše navode Bojana Pajtića da su grafiti u kojima mu se preti smrću deo kampanje Srpske napredne stranke, Vučić je rekao da na stranačka pitanja ne odgovora, da je video da je DS tražio nešto od funkcionera SNS-a, ali da ne bi da "ulazi u kampanju da li se neko brčkao ili nije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Predložiću da zajedno ustanovimo dan sećanja na žrtve

Izvor: Studio B, 07.Avg.2015

Na bečkoj konferenciji predložiću zemljama koje su učestvovale u sukobima na tlu bivše Jugoslavije da ustanovimo zajednički dan dećanja na sve žrtve stradale u tim sukobima, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić...Premijer Aleksandar Vučić predložiće na predstojećoj konferenciji o...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.