Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženi sporazumi

Izvor: N1 televizija, 29.Sep.2018, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženi sporazumi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je potezima Prištine i ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir.

"Po treći put u poslednjih nekoliko meseci, na apsolutno neprimeren način ugrožen je mir od strane prištinskih vlasti, pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste s delom međunarodne zajednice za dalju satanizaciju naše zemlje. Neki su se trudili, pre svega međunarodni faktori i deo prištinskih i srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << medija da stvari banalizuju, da predstave kao šetnju i kafu, kao malo su se šetali s dugim cevima i neke ljude maltretirali", kae Vučić.

On je dodao da je albanska strana prekršila više sporazuma - Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum.

Vučić je dodao da je na jezero Gazivode otišlo između 110 i 130 pripadnika tri različite specijalne jedinice policije Kosova, da su svi bili Albanci, kao i da niko nije kontaktirao regionalnog komandira za Sever, koji je Srbin.

"Danas su bez prava i suprotno dogovoru u Briselu, pokušali su na svaki način da pokažu da ih sporazumi ne obavezuju i da za to imaju podršku svojih zapadnih saveznika. U operaciji u kojoj je učestvovalo između 110 i 130 pripadnika specijalnih snaga, svi naoružani dugim cevima, zauzeli su pristupne saobraćajnice, sve objekte u blizini obale jezera Gazivode, maltretirali više lica, četiri lica privodili i zadržavali, a da nisu imali razloga ni pravo. Oni nemaju šta da traže na severu s dugim cevima", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je  u 12.38 cela Srbija znala da su kosovski specijalci upali u Centar za razvoj sporta na jezeru Gazivode, a da je u 13.55 KFOR naveo da nema informacije o upadu pripadnika specijalne policije.

"Oni su, koliko smo uspeli da prebrojimo, imali 12 snajperista na brdima okolo, oko 90 policajaca do zuba naoružanih, imali su i one u rezervi koji su bili spremni da intervenišu".

Vučić je upitao da li sporazumi u Briselu vrede koliko traje konferencija za novinare.

"Da li to znači da će da imaju još akcija u kojima će da provociraju Srbe, danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju državu".

Vučić je govorio i o reakciji Evropske unije.

"Reakcija EU je takva da je ne bih komentarisao. Pozvali su na udržanost sve strane... Od čega da se uzdržimo, šta smo to uradili, otvarao sam fabriku u Nišu, da li je to naš greh, čime smo uvredili Albance da gaze sporazume. Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženo više sporazuma

Izvor: Beta, 29.Sep.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je današnjim potezima Prištine i ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir."Pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste zajedno sa jednim delom medjunarodne zajednice za dalju satanizaciju naše...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.