UŽIVO Vučić: Pokret je važan. Mene zanima samo Srbija, da sačuvamo zemlju, da ne pokleknemo po pitanju KiM

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 22:43

UŽIVO Vučić: "Pokret je važan. Mene zanima samo Srbija, da sačuvamo zemlju, da ne pokleknemo po pitanju KiM"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pred nama mnogo važnih pitanja, mnogo teških izazova, ali i mnogo dobrih stvari.

"Od ponedeljka ću krenuti na konsultacije u skladu sa Ustavom. U toku sledeće nedelje ću sa onima koji žele da razgovaraju, razgovarati, biće i onih koji neće hteti. Obaviću konsultacije sa svima koji žele razgovore i posle toga ću da odredim mandatare", rekao je Vučić.

"Što se tiče primedbi, mislim da je to najmanja primedba, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mislim da je to besmisleno. Nevezano za to da li sam nosilac neke liste ili ne. Birački spisak je nešto što je dostupno svima. Svakom čoveku koji može da proveri da li je upisan ili nije. Birački spisak je uvek izgovor za neke ljude koji ne žele dovoljno da znaju, koji se prave da ne znaju, i koriste to kao pravdanje za sopstvene neuspehe", rekao je Vučić za RTS.

Predsednik Srbije je istakao da neće biti smanjenja tenzija u društvu dok god imate medije koji svu svoju aktivnost fokusiraju protiv političkih protivnika.

"Što se mene tiče, spremam sam da razgovaram i da učinim sve što je moguće da se te tenzije smanje i da se razgovara o svim ključnim pitanjima, ali ta ključna pitanja ne mogu da budu 'hoćemo vlast bez izbora zato što mi mislimo da bi trebalo da budemo vlast bez obzira na rezultate'", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je pred nama mnogo važnih pitanja, mnogo teških izazova, ali i mnogo dobrih stvari.

"Siguran da ćemo imati jednu veliku većinu, ali bilo bi dobro da se jedan određeni broj njih pridruži i svojom kritikom, i dobra kritika, zasnovana na dokazima, od strane opozicije je veliki doprinos", rekao je Vučić.

Kad je u pitanju Rezolucija Evropskog parlamenta, Vučić je naveo da se na njenom početku navodi da je on "zloupotrebio poziciju" time što je raspisao izbore, a podseća da su izbori raspisani na izričit zahtev opozicionih stranaka.

Vučić je najavio da, ako ne bude legitimne većine, imaćemo nove beogradske izbore.

"Imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika, a potrebno je 56", naveo je Vučić za RTS.

Predsednik Srbije je istakao da je bivši gradonačelnik prestonice Dragan Đilas sa socijalistima vladao Beogradom, iako legitimitet nije imao.

Kako je istakao, očigledno da ne postoji "zeleno svetlo" od strane dr Branimira Nestorovića i njegove liste.

Predsednik Srbije je istakao da je idejni tvorac Pokreta za državu i narod.

"Šta će Srbija po tom pitanju da radi? Ide veštačka inteligencija... Šta ćemo da uradimo po svim tim pitanjima? Pokret mora da bude nešto što mora da razume da je zaštita državnih i nacionalnih interesa od vitalnog značaja za našu zemlju. To je pokret u koji moraju da uđu svi koji žele. Mene interesuje samo Srbija", rekao je Vučić i dodao:

"Da sačuvamo zemlju, da ne pokleknemo po pitanju Kosova i Metohije, pre svega po pitanju ulaska u UN...".

Predednik Srbije je istakao da Pokret za državu i narod važan i da mora dobro da razume šta su praktični interesi naše zemlje.

"Dajte da se borimo za zemlju svakog dana, da dobijemo najviše što možemo i da izgubimo najmanje što moramo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, govorio je o kritikama i pretnjama koje su svakodnevno upućene njegovoj pordici.

Vučić je naveo da se ne busa u prsa i da je Srbija osudila, kako on kaže, "napad na Ukrajinu".

"Dve godine smo jedini u Evropi koji imaju takav stav. Jesam li Rusija juče rekao da im se zaklinjem? Nisam. Pitali su me, rekao sam 'ne znam', ali moje 'ne znam' znači više nego od velikih prijatelja 'čvrsto da'. Čita se po delima, a delima sam to dokazao. Ne mogu da garantujem nekoj drugoj zemlji kako ću da se ponašam, jer se vodim interesima svoje zemlje. Ali sam dokazao u ove dve godine da možemo da budemo istrajniji nego svi oni koji su im se ulizivali i govorili "da, da, da" a to govori kakvu stabilnu i samostalnu politiku Srbija vodi. Ovo ludilo ide u mnogo težem smeru svuda u svetu. Ja vidim pobedničku euforiju sada u Rusiji. Voleo bih manje da je vidim. Ja vidim reakciju i sve odbrambene mehanizme, kako se podižu na Zapadu i postaju sve žešći i opasniji. Nadam se da se to neće završiti još većim tragedijama. I čini mi se da sam bio u pravu kada sam pre dve godine govorio u kom smeru će to da ide. A to gde će Srbija da bude, pa ponašaće se u skladu sa svojim interesima", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je sa Šarlom Mišelom imao telefonski razgovor od 40 minuta, i istakao da je razgovor bio otvoren.

"Razgovaramo o svemu, vrlo koristan razgovor o Srbiji, agenda rasta, naravno i KiM, naravno i Banjska. Ja kažem 'ja sam kriv', da se objašnjavam šta je kad bilo, jednostavno ne vredi. Uvek ću da budem na strani Srba koji su prognani, jesam ja za to kriv? Ja sam kriv. Znam ja ko traži čiju krivicu. Ne foliram se i ne pravim naivan, nema problema, udari tamo gde treba, bez obzira što ja volim to što su naši momci uradili. Nije bilo nikakvog nasilja, proterivali su ih sa njihovih ognjišta, ali šta da radite. Mislim da Evropa mora da sagleda svoje strateške interese i da ponudi nešto Srbiji. Ovo je jedna dobra šansa za nas, hoćemo li biti za 3 ili 4 godine član EU, nećemo, ali možemo li da dobijemo grin lajt, sve to možemo i to sve znači bolji životni standard u Srbiji, bolji život naših penzionera", rekao je Vučić i dodao:

"Moramo da zaštitimo svoja ognjišta i svoju zemlju u skladu sa Ustavom Republike Srbije".

"To je njihovo čedo. Kako god da su ljuti na njega, pomilovaće ga da 'dete spava lepo u kolevci'", rekao je, govoreći o situaciji na KiM i Aljbinu Kurtiju. Ističe da Srbija neće priznati lažnu državu Kosovo. "Njih šestoro je bilo prekoputa mene u Briselu. Rekao sam im "sve što smo rekli da ćemo da ispunimo, ne možemo da ispunimo ono što je suprotno Ustavu Srbije, što sam rekao i u Narodnoj Skupštini, nikada nikoga nismo lagali, a to je: ne možemo da ispunimo teritorijalni integritet Kosova, Ujedinjene Nacije članstvo i u agencijama institucijama i organizacijama UN". Rekao sam šta je ono što mi možemo da ispunimo, a šta ne možemo. Pri svemu tome, mi smo deo toga krenuli da ispunjavamo, Priština ništa nije ispunila, ni iz tog ni iz bilo kojeg drugog papira, i nikada neće. Kroz te rasprave koje mi vodimo ovde, problem je što mi sebi i svojoj zemlji nanosimo štetu i dajemo Kurtiju "municiju", i to je ono što sve vreme radimo, ali šta ću ja tu, kad je veća želja i potreba svakome da naudi Srbiji, pa makar donoseći nešto loše Srbiji da se makar malo našteti Aleksandar Vučić jer je to važniji cilj nego da se učini nešto dobro za našu zemlju", rekao je on.

Vučić je poručio da "nam je ovo istorijska prilika da napravimo rezultat kakav nikad nismo imali, da izguramo ove 4 godine".

Zamolio je ljude koji će biti na vlasti da rade svoj posao i da "ne gube energiju na gluposti i čaršijske priče koje su, gotovo uvek, neistinite".

"Nisu laka vremena pred nama, ali ću imati i sam još tri godine energije, koliko mi traje mandat, da se svim srcem borim za vas i za našu Srbiju", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Do kraja godine biće gotova pruga Novi Sad – Subotica

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Feb.2024

SRBIJA – Predsednik Aleksandar Vučić najavio je večeras, gostujući na RTS-u, da će brza pruga Novi Sad – Subotica biti gotova do kraja godine! “Do kraja septembra biće gotova brza pruga Novi Sad – Subotica i već u decembru ćemo ići za sat i 10 minuta od Beograda do Subotice”, rekao...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

VUČIĆ ODBRUSIO OPOZICIJI: Birački spiskovi su DOSTUPNI, vaše primedbe su BESMISLENE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, večeras gostuje uživo i emisiji...Predsednik Vučić govori o svim aktuelnim temama koje su važne za našu zemlju...- Hvala vam što mi pružate priliku da govorim i o manje važnim stvarima. Od ponedeljka ću krenuti na konsultacije u skladu sa Ustavom. U toku...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.