Vučić: Nikad Vojvodina nikom drugom do Srbiji neće pripadati

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2018, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nikad Vojvodina nikom drugom do Srbiji neće pripadati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu i poručio da "nikada Vojvodina nikom drugom do Srbiji neće pripadati".

"Vojvodina je Srbija, Srbija je Vojvodina. Srbija zna svoju snagu. Znamo da nismo najveći, ni među najvećima, ali znamo da Srbiju nikada niko nije uspeo da pokori, a neće ni oni koji to danas pokušavaju", rekao je Vučić okupljenima u Novom Sadu na obeležavanju stogodišnjice priključenja Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kraljevini Srbije.

Vučić je uoči otkrivanja spomenika poželeo dobrodošlicu kralju Petru Prvom, uz izvinjenje što se niko do danas nije setio da mu podigne spomenik.

"Bruka ide na sve nas spremne da svaku veličinu pregazimo, tebi stari naš kralju evo časti", rekao je Vučić i dodao da su ovih dana "razne ptice crne boje krenule da zoblju sve što stignu po našoj lepoj Srbiji".

Vučić je kazao da je Srbija imala vladare koji su činili dobro, ali da samo uz jednog ide "sveta reč - sloboda".

"Jedini vladar u novijoj istoriji koji je prošao strašan put preko albanskih vrleti i sinjih mora da bismo svi mi došli kući. Sloboda je kamen temeljac moderene srpske države, sloboda koju su nam ti saborci izvojevali", rekao je Vučić. On je kazao da pred spomenikom kralju Petru Prvom Karađorđeviću poručuje da će se boriti da trudom promeni lice Srbije "za budućnost i život dostojan potomaka".

"Gradićemo Srbiju sa ljubavlju, žarom i entuzijazmom", rekao je Vučić.

"Otkrivajući ovaj spomenik, kažem hvala tebi naš kralju oslobodioče, hvala za slobodu da radimo, svaramo i živimo", rekao je Vučić.

Gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević rekao je da će spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću od danas pa zauvek podsećati sve da ne treba odustati od borbe za ono najsvetije, svoju državu, narod i jedinstvo.

"Podseća ovaj spomenik na ponos i čast srpskog naroda i sve koji su preživeli pakao Prvog svetskog rata da bi mi mogli da uživamo u slobodi", rekao je Vučević.

On je rekao da kada je kralj Petar Prvi, ili kako su ga Francuzi nazvali "sveti starac", ujahao u Novi Sad doneo je slobodu i ujedinjenje.

Oktrivanju spomenika prisustovali su i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u republičkoj i pokrajisnkoj vladi, kao i predstavnika Vojske Srbije i Novog Sada.

Sa Republikom Srpskom imamo najbolje moguće odnose

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima najbolje moguće odnose sa Republikom Srbijom (RS) poštujući Bosnu i Hercegovinu.

Vučić je novinarima u Novom Sadu rekao da o tome govore dela, ulaganja, kao i sva ljubav koju Srbija iskazuje prema RS.

Upitan o optužbama lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da će prvo dati Kosovo a onda rešavati RS, Vučić je rekao da Jeremić nije učestvovao u stvaranju, niti u čuvanju Srpske, čiji predstavnici mogu da kažu u čije vreme je urađeno najviše za nju.

Odgovarajući na izjavu predsedavajućeg Saveza za Srbiju Dragana Đilasa da će po dolasku na vlast vratiti svu imovinu datu strancima u bescenje, Vučić je rekao da bi bilo bolje da "iz svojih džepova odvade i vrate svom narodu novac, umesto što govore da će proterati investitore".

Vučić je optužio bivšu vlast da je pravila ogromne dugove, a da sada hoće da proteruje investitore.

"Bahatost nečija ide do krajnijh granica, oni znaju koliko su krali i otimali", rekao je Vučić i dodao da opozicija ne može da shvati da postoji neko drugačiji od njih.

Odluka kojom je ujedinjeno srpstvo s obe strane Save i Dunava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji pre 100 godina bila velika odluka kojom je ujedinjeno srpstvo sa obe strane Save i Dunava.

"Stogodišnjica je prilika da suprotstavimo pamćenje zaboravu, da se osvrnemo i oslonimo na prošlost, ali da gledajući u budućnost razumemo sadašnjost", naveo je Vučić u autorskom tekstu za današnje "Večernje novosti".

Vučić je naveo da "tragom ondašnje Srbije i onim vremenima dostignutih vrednosti, i današnja Srbija jednako 'ujemčava' slobodu i punu ravnorpavnost ne samo Srbima nego i svim narodima koji žive u zajedničkoj državi".

"Pre jednog veka stvorena je nova realnost i ispisane su nove stranice istorije, koje nam danas služe na čast i ponos", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca, Slovaka, Rusina i ostalih naroda iz Banata, Baranje i Bačke u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine donela odluke koje predstavljaju temelj savremene srpske državnosti.

"Prvu - da su na osnovu uzvišenog načela narodnog samoopredeljenja, otcepljeni, kako u državnom tako i u političkom pogledu od Ugarske i drugu, još značajniju - o priključenju Srbiji", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da su odluke koje su predstavnici 211 opština sa 757 poslanika - 587 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusinom, tri Šokca, dva Hrvata, šest Nemaca, jednim Mađarom, među kojima i sedam žena, okupljenih tog 25. novembra u Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu i danas aktuelne.

"One su osnova na kojoj počiva vlast, a suživot, demokratija i sloboda postaju osnovne vrednosti života u Srbiji", naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Odluka Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine o pirključenju Kraljevini Srbiji nije dogovor dva državnopravna subjekta o budućnosti nego ispunjenje težnji još od Majske skupštine iz 1848. godne i volje naroda da se živi sa maticom Srbijom bez uslova, ograničenja ili oročenja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.