Vršnjačko nasilje, znak za uzbunu

Izvor: RTS, 29.Mar.2013, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršnjačko nasilje, znak za uzbunu

Učenik Politehničke škole iz Kragujevca, pretučen bejzbol palicom, životno je ugrožen i lekari se bore za njegov život. Poslednjih meseci u Srbiji nekoliko teških slučajeva vršnjačkog nasilja, a prema podacima Unicefa, četvrtina učenika više puta bila izložena nekom obliku nasilnog ponašanja.

Serija slučajeva vršnjačkog nasilja potresa Srbiju - poslednji slučaj je učenik Politehničke škole u Kragujevcu Stefan J, koji je pretučen bejzbol palicom, i čije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je stanje i dalje kritično.

Načelnik intenzivne nege Kliničkog Centra Kragujevac Tomislav Stojiljković kaže da je dečak životno ugrožen i da, uz svu terapiju i procedure koje su uobičajene u takvim slučajevima, ne može da se napravi prognoza njegovog stanja.

Policija je utvrdila šta se dogodilo u kafiću preko puta škole, identifikovala je jednog od napadača i za njim se traga.

Dvojica muškaraca sa kapuljačama prišli su stolu za kojim je sedeo Stefan sa drugaricama. Jedan od njih palicom ga je više puta udario po glavi i telu, a drugi napadač je sprečio devojke da zaštite mladića. Kada su videli da je dečak u besvesnom stanju, napadači su pobegli.

Načelnik policije u Kragujevcu Ivan Đorović kaže da je jedan od izvršilaca, pre dve godine, sekirom napao školskog policajca i pokušao da napadne i jednog učenika u drugoj školi, i da je poznat po nasilničkom ponašanju.

Ovo, međutim, nije usamljen incident vršnjačkog nasilja. Prema podacima Unicefa, 65 odsto učenika je bar jednom, a četvrtina je više puta bila izložena nekom obliku nasilnog ponašanja.

Za samo dva meseca u Srbiji ubijen je sedamnaestogodišnjak kod Bečeja, teško povređen novosadski osnovac, dok su u Kostolcu šest sati tukli učenika i to snimali mobilnim telefonom. Takvi slučajevi postavljaju pitanje bezbednosti dece u školi i van nje.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić kaže da su van škole odgovorne službe lokalne samouprave, a da u toj školi postoji tim za prevenciju nasilja, da škola ima svoje obezbeđenje i da su deca u njoj bezbedna.

"Školski policajac je ukazivao nadležnima u Kragujevcu, u više navrata, sa više dopisa i da se preduzmu mere, da se ne toči piće i da se pojača nadzor", navodi Kostić.

Prevencije se setimo onda kada može samo da se interveniše.

Školski psiholog Lidija Maksić ističe da postoji čitav program radionica za mlađe i starije koje odeljenski starešina sprovodi u odeljenjima, koji daju dobre rezultate i kao rezultat imaju trend smanjivanja nasilja.

"Ako je konflikt viosokog intenziteta, uključuju se roditelji i preduzimaju mere da bi i kod kuće uradili deo posla. Jako je važna, ukoliko se sukob ponavlja, psihiloška procena i praćenje šta se sa detetom dešava u porodici i da li ima i lične probleme", kaže Maksić.

Vršnjak na vršnjaka najčešće udari prvo uvredom, psovkom, a na kraju i fizički. Širi se i digitalno nasilje, odnosno uznemiravanje i pretnje na internetu, a svaki peti osnovac je žrtva takve vrste vršnjačkog maltretiranja.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Maturant iz Kragujevca i dalje kritično

Izvor: RTS, 30.Mar.2013, 13:44

Lekari kragujevačkog Kliničkog centra bore se za život učenika Politehničke škole S.J. koji je teško povređen udarcima bejzbol palicom. Teško povređenog učenika obišao ministar prosvete Žarko Obradović...Zdravstveno stanje Stefana J. iz Kragujevca, koji je napadnut bejzbol palicom i dalje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.