Vrpolje u suzama: Salopekovi sugrađani se nadaju da je fotografija smaknuća lažna

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Avg.2015, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrpolje u suzama: Salopekovi sugrađani se nadaju da je fotografija smaknuća lažna

Šok i nevjerica zavladali su slavonskim mjestom Vrpoljem vrlo brzo nakon što su mediji prenijeli vijest kako je ISIL pogubio njihovog mještanina, mladog Tomislava Salopeka.

Brzinom munje informacija koju su prenijeli i ozbiljni evropski mediji proširila se selom u kojem je ipak cijelo poslijepodne vladala nada da to ipak nije istina, da je riječ o dezinformaciji, da to nije njihov Tomislav...

Porodica je, razumljivo, kao i svih proteklih sedmica otkako je Tomislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << otet, zadržala distancu prema javnosti. Teško bi se i mogli bilo šta reći, jer prema riječima jednog porodičnog prijatelja ni oni ne znaju ništa više od onoga što je objavljeno u medijima.

„Nitko još ništa nije javio i sve što znamo je ono što je objavljeno u medijima. Službeno ništa. Molimo vas za razumijevanje, jer ovo su za sve nas teški trenuci“, rekao je ovaj porodični prijatelj, dok je nasuprot kuće u kojoj žive Tomislavova supruga i djeca te roditelji bio parkiran jedan policijski automobil.

Brojni su Vrpoljčani u srijedu poslijepodne bili prikovani uz internet portale, radio i televiziju, a u lokalnim kafićima vijesti na svim TV kanalima pratile su se s posebnom pažnjom. Neki su skupili hrabrosti te na internetu potražili stravičnu fotografiju ne bi li se i sami uvjerili u njenu autentičnost, ali niko nam sa sigurnošću nije mogao reći da je riječ o Tomislavu.

Mladići i djevojke koje smo zatekli u jednom kafiću sa strepnjom su gledali u TV ekran iščekujući kakvu novu vijest, nadajući se da nije tačno ono što se nešto iza podneva pojavilo u medijima. Malo ko je bio spreman za razgovor s novinarima, pa tako ni opštinska načelnica Ankica Zmaić.

„Nećemo davati nikakve izjave dok ne saznamo nešto konkretno. Ovo je teška situacija za sve nas, razgovaramo međusobno i nemam vam što posebno reći“, rekla je načelnica. Lokalni sveštenik Ivica Križanović hitno se vratio iz Osijeka čim je čuo vijest. Odgodio je obveze koje je tamo imao kako bi se što prije vratio u Vrpolje.

„Nadam se da to nije istina jer je prešokantno ono što sam vidio na internetu s odrubljenom glavom. Mi kao vjernici ne smijemo dopustiti da padnemo u malodušnost i počinimo iste zločine kao naši neprijatelji, nego se trebamo molitvom izdići iznad osjećaja mržnje i osvete „, rekao je on.

„Molimo se već danima, pa ćemo se jednako tako moliti i večeras. Nada postoji i postojaće dok god ne dobijemo službenu potvrdu, a nadam se da neće biti potvrđeno“, rekao je Križanović.

S obzirom na ekstremnu vrućinu malo je ljudi bilo na vrpoljskim ulicama. Mjesni slastičar Muhamed Ćamili pričao je s nama susprežući suze.

„Otkako sam čuo vijest nemam volje raditi. Poslužujem ljude, ali bez volje. Znam ga još kao dijete koje je dolazilo k meni na sladoled. Prekrasan dečko, porodičan čovjek. Samo da Bog pomogne i da se pokaže da to nije istina. Žao mi ga je kao da mi je rođeni brat „, rekao nam je potreseni Ćamili, a u sličnom emotivnom stanju bio je i vlasnik lokalnog kafića Stjepan Krolo.

„Teško mi je. Otkako sam čuo skroz mi radi u želucu, a mogu samo zamisliti kako je njegovoj porodici. Ovo je strašno ako je istina, pogotovo jer ti što su ga oteli nemaju pojma gdje je Hrvatska. Znam šta govorim, jer sam u tim zemljama radio 30 mjeseci kao monter i oni imaju neki svoj čudan stil, ali najgore je što ne hvataju one koji kuhaju stvari. Političari su uvijek izvuku, a sirotinja nastrada“, razočaran je i ogorčen Krolo, koji se kao i ostali Vrpoljčani nada da sve to ipak nije istina i da će se Tomislav ipak živ i zdrav vratiti svojoj porodici.

(Večernji list)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.