Vremeplov: Umro Nelson Mendela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2022, 01:38

Vremeplov: Umro Nelson Mendela

Na današnji dan 2013. godine umro je Nelson Mendela, predsednik Južnoafričke Republike, od 1994. do 1999. dugogodišnji lider Afričkog nacionalnog kongresa ( ANC) centralna ličnost borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi. Aktivno se bavio politikom počev od poznih četrdesetih. Godine 1964. osuđen je na doživotnu robiju "zbog veleizdaje". Oslobođen je februara 1990. Godine 1993. dobio je Nobelovu nagradu za mir a naredne 1994. postao je prvi crni predsednik Južne Afrike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Danas je ponedeljak, 5. decembar, 341. dan 2022. Do kraja godine ima 26 dana.

1443 - Rođen je italijanski sveštenik Đulijano dela Rovere, od 1503. do smrti 1513. papa Julije II, najveći pokrovitelj umetnosti među poglavarima rimokatoličke crkve. Od Mikelanđela Buonarotija, svog bliskog prijatelja, naručio je izradu fresaka u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, uključujući džinovski "Strašni sud", a od Bramantea rekonstrukciju crkve Svetog Petra u Vatikanu, dok je Rafael oslikao njegove privatne odaje.

1560 - Umro je francuski kralj Fransoa II , koji je vladao samo godinu dana. Nasledio ga je brat Šarl IX , za čije vlade su započeli verski ratovi rimokatolika i hugenota (francuski protestanti, kalvinisti).

1791 - Umro je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart, jedan od najgenijalnijih muzičkih stvaralaca u istoriji. Bio je "čudo od deteta": u šestoj godini je napisao prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu pod nazivom "Jednostavna prevara". Napisao je oko 600 dela: opere "Figarova ženidba", "Čarobna frula", "Otmica iz Seraja", "Don Đovani", "Tako čine sve", "Idomeneo", "Jednostavna prevara", simfonije "Hafner simfonija", "Lincerska simfonija", "Praška simfonija", "Simfonija u g-molu", "Jupiter simfonija", "Rekvijem", "Mala noćna muzika".

1839 - Rođen je američki konjički oficir Džordž Armstrong Kaster, koji je kao komandant jedne konjičke jedinice predvodio vojnu kampanju 1870-ih protiv indijanskih plemena u Kanzasu, Dakoti i Montani u ime vlade SAD. Poginuo je u junu 1876. u bici kod Litl Big Horna, kada su Sijuksi pod komandom poglavice "Ludog Konja", uništili deo Sedme konjičke i ubili sva 264 američka vojnika koji su učestvovali u bici.

1867 - Rođen je poljski državnik maršal Jozef Klemens Pilsudski, prvi predsednik Poljske od 1918. do 1922. i inicijator rata protiv sovjetske Rusije 1920. i 1921. Godine 1926. Pilsudski je uspostavio vojnu diktaturu koja je trajala do njegove smrti 1935.

1870 - Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Otac, jedan od začetnika feljtonističkog romana. Najpre se istakao romantičnim dramama "Anri III i njegov dvor", "Antoni", "Kula Nel", "Kin". Pisao je i komedije, ali je svetsku slavu stekao brojnim romanima s motivima iz francuske istorije: "Tri musketara", "Grof od Monte Hrista", "Kraljica Margo", "Dvadeset godina posle", "Kraljičin Đerdan", "Crna lala".

1890 - Rođen je austrijski filmski režiser Fric Lang, jedan od najznačajnijih predstavnika ekspresionizma, majstor atmosfere, sa izrazitim osećajem za vizuelnu naraciju. Pred nacistima je izbegao u SAD, a krajem pedesetih godina 20. veka dolazi u Zapadnu Nemačku u kojoj je ostao do smrti 1976. Filmovi: "Umorna smrt", "Doktor Mabuze", "Nibelunzi", "Kockar", "Metropolis", "Ubica M", "Testament doktora Mabuzea", "Samo jednom se živi", "Na divljem zapadu", "I dželati umiru", "Žena u prozoru", "Ministarstvo straha", "Ranč prokletih", "Ljudska želja", "Dok grad spava", "Izvan svake sumnje", "Ešnapurski tigar", "Indijski nadgrobni spomenik", "Hiljadu očiju doktora Mabuzea".

1901 - Rođen je američki režiser, autor stripova, filmski animator i producent Volter Ilajas Dizni, poznat kao Volt Dizni, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara. Put ka slavi otvoren mu je 1920. kad je osmislio lik Miki Mausa. Njegovi crtani filmovi "Snežana i sedam patuljaka", "Pepeljuga", "Petar Pan", "Bambi", "Pinokio", "Alisa u zemlji čuda" i stripovi "Paja Patak", "Tri praseta" i drugi, popularni su i sada širom sveta. Prema njegovoj zamisli uređeni su zabavni parkovi "Diznilend" u Kaliforniji i "Diznivorld" u Floridi.

1906 - Rođen je američki filmski režiser austrijskog porekla Oto Premindžer, pionir u primeni "širokog platna". Filmovi: "Laura", "Anđeosko lice", "Karmen Džons", "Reka bez povratka","Čovek sa zlatnom rukom", "Sv. Jovanka", "Bura nad Vašingtonom", "Dobar dan tugo", "Porgi i Bes", "Anatomija jednog ubistva", "Egzodus", "Kardinal".

1920 - Studije iz oblasti šumarstva započele su na Šumarskom odseku tadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Godine 1930. fakultet je preimenovan i od tada nosi naziv Poljoprivredno-šumarski fakultet. Taj datum uzima se kao začetak Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je i formalno obrazovan kao samostalna ustanova 1949. godine.

1926 - Umro je francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici "Impresija, izlazak sunca", izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio ceo slikarski pravac, čiji je on najdosledniji i najuticajniji predstavnik. Mahom je slikao prizore iz Pariza i okoline, pri čemu su ga najviše interesovali efekti svetlosti na vodi. Izvršio je ogroman uticaj na evropsko slikarstvo.

1927 - Rođen je kralj Tajlanda Bumipon Adunđade, koji je na presto stupio 1946. pod imenom Rama IX.

1929 - Stvorena je "Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije". U novostvorenu nacionalnu sokolsku organizaciju Jugoslavije utopljena su društva "Jugoslovenski soko", "Hrvatski soko", "Orao" i "Srpski soko".

1940 - Umro je češki violinista i kompozitor Jan Kubelik, koji je javno počeo da nastupa već u osmoj godini života, stekavši ugled jednog od najvećih violinskih virtuoza svog vremena. Dela: "Američka simfonija u a-molu", šest koncerata za violinu i orkestar, simfonijske varijacije za violinu i kamerni orkestar, kraće kompozicije za violinu i klavir.

1952 - U Beogradu je, odlukom vlade tadašnje FNR Jugoslavije, osnovan Muzej Nikole Tesle. Smešten u reprezentativnom zdanju sagrađenom 1929. delu arhitekte Dragiše Brašovana, otvoren je za javnost 20. oktobra 1955. Postavka Muzeja sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga, publikacija i članaka objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

1956 - Britanske i francuske trupe počele su povlačenje iz Egipta (Sueckog kanala), nakon pretrpljenog neuspeha u Sueckom ratu.

1962 - SAD i Sovjetski Savez postigli su dogovor o miroljubivom korišćenju vasione.

1967 - Umro je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član SANU, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa "Živa antika", jedan od vodećih helenista 20. veka. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Dela: "Vidovdanska etika", "Filosofija panhumanizma", "Racionalizam u savremenoj nemačkoj filosofiji", "Problemi filosofije kulture", "Istorija helenske etike", "Ogledi iz grčke filosofije umetnosti", "Aristotelovo etičko učenje", "Iz helenskih riznica", "Platonova akademija i njen politički rad", "Sofisti i njihov istorijski značaj", "Istorija helenske književnosti".

1973 - Umro je škotski fizičar i pronalazač Robert Votson Vat, pronalazač radara. Vat je radar prvi put javno prikazao 1935. i njegov uređaj omogućio je otkrivanje i određivanje položaja pomoću radio talasa.

1977 - Egipat je prekinuo odnose sa Sirijom, Libijom, Alžirom, Irakom i Južnim Jemenom, arapskim zemljama koje su se žestoko usprotivile započetom mirovnom procesu između Egipta i Izraela.

1978 - U Iranu je izbio talas protesta protiv šaha Reze Pahlavija, koji su podstakle islamske verske vođe, a zbog masovnih štrajkova proizvodnja nafte gotovo je prepolovljena.

1983 - Umro je američki filmski režiser Robert Oldrič. Snimao je trilere, vesterne, filmove strave, psihološke drame i komedije. Filmovi: "Šta se dogodilo s Bebi Dzejn?", "Vera Kruz", "Apač", "Dvanaest žigosanih", "Poljubac smrti", "Tiho, tiho Šarlota", "Zatvorski krug", "Veliki nož", "Poslednji sumrak", "Po zakonu i pendreku", "Legenda o Lajli Kler", "Grisomova banda", "Ubistvo sestre Džordž", "Zatvorsko dvorište".

1991 - Hrvatski sabor opozvao je Stjepana Mesića iz Predsedništva SFRJ. Prilikom povlačenja Mesić je svoju ulogu, na tom mestu, objasnio rečima: "Mislim da sam obavio zadatak - Jugoslavije više nema".

1995 - Armija Šri Lanke (bivši Cejlon) zauzela je Džafnu, grad na istoimenom poluostrvu, koji je pet godina bio glavno uporište tamilskih pobunjenika.

1995 - Šef španske diplomatije Havijer Solana zvanično je preuzeo položaj generalnog sekretara NATO, kao prvi Španac na čelu zapadnog vojnog saveza.

1996 - Predsednik SAD Bil Klinton naimenovao je Madlen Olbrajt za prvu ženu ministra spoljnih poslova (državni sekretar) u američkoj istoriji.

2002 - Na sastanku u Oslu, lideri Šri Lanke i tamilskih pobunjenika postigli su dogovor o načinu vladanja tom državom posle 19 godina građanskog rata.

2003 - U eksploziji bombe koju je u prigradskom vozu na jugu Rusije nedaleko od Čečenije aktivirala islamska teroristkinja-samoubica, poginulo je najmanje 46 osoba.

2005 - Umro je srpski književnik Milutin Doroslovac, Milo Dor, jedan od osnivača "Grupe 47" sa nobelovcima Hajnrihom Belom i Ginterom Grasom. Posle Drugog svetskog rata napustio je Srbiju i veći deo života proveo je u Beču. Dela: romani "Mrtvi na odsustvu", "Sećanje samo", "Beli grad", "Sva moja braća", "Pucnji iz Sarajeva", eseji "Srednja Evropa: mit ili stvarnost".

2007 - Umro je Dan Josif, čelnik revolucije u Rumuniji 1989. kada je oboren režim Nikolae Čaušeskua.

2007 - Umro je Karlhajnc Štokhauzen, nemački kompozitor. Po mnogima kontroverzan, bio je poznat po revolucionarnom pristupu muzičkom stvaralaštvu. Studirao je u rodnom Kelnu i u Parizu. Odbacivan je, ali i uzdizan kao vodeći teoretičar ozbiljne zapadne muzike 20. veka. Najviše je komponovao za elektronske instrumente. Dela: "Kontakte", "Trenuci", "Himne", "Mantra", "Svetlo".

2008 - Umro je Aleksej II moskovski patrijarh, šesnaesti na tronu Ruske crkve, koja je na rang patrijaršije uzdignuta 1589. Aleksej Mihailovič Ridiger bio je izdanak aristokratske porodice pribaltičkih Nemaca Fon Ridiger, koja je u 18. veku prihvatila pravoslavlje. Školovao se u Sanktpeterburškoj duhovnoj akademiji. Patrijarh je postao 1990. Važio je za ličnost koja ima uticaj u Kremlju. Aleksej II boravio je u Beogradu tokom NATO bombardovanja 1999. i protivio se otcepljenju Kosova i Metohije od Srbije.

2012 - Preminuo je Oskar Nimejer čuveni brazilski arhitekta. Nimejer, najpoznatiji po projektu Brazilije 1960. izradio je brojna arhitektonska rešenja karakterističnog futurističkog izgleda, njih gotovo 600. Između ostalog, radio je na zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku sa Le Korbizjeom.

2012 - Preminuo je Dejv Brubek slavni američki džez pijanista i kompozitor, čije se kompozicije "Tejk fajv" i "Blu Rondo a la Turk" smatraju klasicičnim delima tog žanra. Njegov album "Tajm aut" bio je prva džez ploča koja je prodata u milionskom tiražu.

2013 - Umro je Nelson Mendela, predsednik Južnoafričke Republike, od 1994. do 1999. dugogodišnji lider Afričkog nacionalnog kongresa ( ANC) centralna ličnost borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi. Aktivno se bavio politikom počev od poznih četrdesetih. Godine 1964. osuđen je na doživotnu robiju "zbog veleizdaje". Oslobođen je februara 1990. Godine 1993. dobio je Nobelovu nagradu za mir a naredne 1994. postao je prvi crni predsednik Južne Afrike.

2016 - Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je predviđeno sedmodnevno primirje u sirijskom gradu Alepo. Stav zvanične Moskve bio je da bi se time pobunjenicima omogućilo da se pregrupišu. Bio je to šesti put da je Rusija uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o Siriji od 2011. godine.

2017 - Demonstranti u Kijevu oslobodili su iz policijskog automobila bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija. Lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga i bivši guverner regiona Odesa, uhapšen je zbog sukoba s centralnim vlastima u Kijevu. U Gruziji, gde je bio predsednik od 2004. do 2013, osuđen je na tri godine zatvora, zbog zloupotreba, i ta zemlja je tražila njegovo izručenje.

2017 - Međunarodni olimpijski komitet zabranio je Rusiji takmičenje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine, u južnokorejskom Pjongčangu, nakon istrage o dopingu na Zimskim olimpijskim igrama 2014, što podrazumeva da predstavnici te zemlje mogu da nastupaju samo pod olimpijskom zastavom.

2019 - Više od 510.000 osoba izašlo je na ulice oko 70 gradova širom Francuske kako bi protestovali protiv najavljene penzione reforme. Tokom demonstracija i štrajka javni prevoz je potpuno obustavljen, a dogodili su se i sukobi s policijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.