Vremeplov: Rođen Stjepan Mitrov Ljubiša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2020, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov: Rođen Stjepan Mitrov Ljubiša

Na današnji dan 1824. godine rođen je srpski pisac i političar Stjepan Mitrov Ljubiša. Mnogo je učinio na polju buđenja nacionalne svesti Srba u Boki i Dalmaciji, kao javni radnik i poslanik u dalmatinskom saboru i austrijskom rajhsratu (skupština). Bio je samouk, pripovedanje mu je lucidno, izvorno, protkano finim humorom, s poetskim osećanjem za legendu i realističnim nervom za život njegovog zavičaja. Dela: "Kanjoš Macedonović", "Pričanja Vuka Dojčevića", "Pripovijesti crnogorske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i primorske".

Danas je subota, 29. februar, 60. dan 2020. Do kraja godine ima 306 dana. Ovaj datum nalazi se u kalendaru svake četvrte godine, samo u prestupnim godinama.

1720 - Švedska kraljica Ulrika abdicirala je u korist supruga, princa Frederika I .

1792 - Rođen je italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini, autor 39 opera, od kojih se veći deo vremenom izgubio s repertoara operskih kuća, ali su pojedine popularne i često se izvode. Komponovao je u romantičarskom stilu, duhovito, spontano i originalno, s dopadljivom melodijom pokretljivog ritma i izražajnog orkestra. Dela: opere "Seviljski berberin", "Viljem Tel", "Tankredi", "Otelo", "Semiramida", crkvena muzika "Stabat Mater".

1808 - U pohodu tokom kojeg je za samo mesec dana osvojena cela Španija, francuske snage Napoleona I su zauzele Barselonu.

1892 - SAD i Britanija su potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru, čime je nastavljeno masovno uništavanje tih životinja - ali od tada sa ustanovljenim kvotama svake od dveju zemalja potpisnica ugovora.

1916 - Stupila je na snagu naredba nemačke vrhovne komande u Prvom svetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovačkih brodova zemalja s kojima je Nemačka bila u ratu.

1920 - Usvojen je novi Ustav Čehoslovačke. Njime je zamenjen privremeni ustav od 13. novembra 1918. pošto je Čehoslovačka obrazovana raspadom Austro-Ugarske posle Prvog svetskog rata. Ustavom su proklamovane demokratske političke i građanske slobode, a zemlja je definisana kao republika u kojoj šef države rukovodi izvršnom vlašću, dok se dvodomna skupština bira opštim pravom glasa punoletnih građana oba pola.

1920 - Rođena je francuska glumica Simon Rusel, poznata kao Mišel Morgan, čija se gluma odlikovala jednostavnošću i suptilnošću. Filmovi: "Obala u magli", "Pastoralna simfonija", "Fabiola", "Oholi", "Veliki manevri", "Lavovi su pušteni", "Benžamin".

1928 - Pukovnik armije SAD Hari Stimson preuzeo je u Manili položaj generalnog guvernera Filipina, koji su bili američka kolonija sve do 1946.

1932 - Pronacistički "Lapua pokret" pokušao je da preuzme vlast u Finskoj, ali je to sprečeno. Vlada u Helsinkiju je u martu 1932. zabranila taj politički pokret.

1944 - Američke trupe su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu severoistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za snage SAD u nadiranju ka Filipinima.

1956 - Pakistan je proglašen islamskom republikom.

1960 - U snažnom zemljotresu koji je pogodio marokanski grad Agadir poginulo je oko 12.000 ljudi.

1964 - Saopšteno je da su SAD razvile avion koji može da leti brzinom od 3.200 kilometara na čas i da dostigne visinu od 21.300 metara, što je tada bilo izuzetno dostignuće u vazduhoplovstvu.

1988 - U Iračko-iranskom ratu (1980-1988) otpočela je nova runda "rata gradova", odnosno međusobnog bombardovanja civilnih naselja.

1996 - Prilikom pada peruanskog vazduhoplova "boing 737" koji kretao od Lime ka gradu Arekipa, poginulo je 117 putnika i šest članova posade. Avion se srušio u Andima oko 900 kilometara južno od Lime.

1996 - Na osnovu optužbe indijskog Federalnog istražnog biroa, izdat je nalog za hapšenje deset zvaničnika, uključujući četiri bivša člana vlade koju je vodila "Kongresna stranka". Uhapšeni su i šef opozicione "Baratija Džanata Partije" Lala Krišna Advani i bivši potpredsednik vlade Devi Lala. Indijski biznismen Surendra Džain je od 1988. do 1991. podmićivao političare kako bi došao do povoljnih ugovora sa državom.

1996 - Hrvatski helsinški odbor je obelodanio još jedan zločin nad malobrojnim Srbima, preostalim u Krajini posle agresije Hrvatske početkom avgusta 1995: u selu Jezerce kod Plitvičkih jezera u svojoj kući, udaljenoj od glavne saobraćajnice samo stotinak metara, u noći između 27. i 28. februara ubijen je bračni par Dane (83) i Milka Kalember (81), a kuća je zatim spaljena. Takođe je obelodanjeno da su potom hrvatske vlasti u tajnosti sahranile žrtve.

2012 - Preminuo je Branko Miljuš srpski slikar i grafičar. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu a specijalizovao je grafiku u ateljeu Dzonija Fridlandera u Parizu. Pored slikarstva i grafike, Miljuš se bavio mozaikom, vitražom, ilustracijom i grafickim dizajnom. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, kao i gostujući profesor na više fakulteta. Od 1959. imao je 40 samostalnih izložbi i više stotina kolektivnih izlozbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je čak 22 prestižne nagrade.

2012 - Ekvadorski zvaničnici saopštili su da su locirali mesto gde je sahranjen Atahualpa, poslednji vladar Inka. Ekvadorski istoričar Tamara Estupinan pronašla je ostatke kompleksa na litici na visini 1.020 metara u Andima u oblasti Sigčos, 45 milja južno od Kita. Atahualpa je bio poslednji vladar imperija Inka koja se u XV i XVI veku prostirala duž većeg dela Anda. Tokom španskog osvajanja zarobljen i pogubljen a mesto gde je sahranjen je vekovima bilo misterija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.