Na današnji dan, 29. februar

Izvor: B92, 29.Feb.2020, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 29. februar

1720 - Švedska kraljica Ulrika (Ulrica) abdicirala je u korist supruga, princa Frederika I (Frederick).

1792 - Rođen je italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini (Gioacchino, Rossini), koji je muzički obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i značajno uticao na nekoliko generacija kompozitora među kojima su Belini (Bellini) i Verdi. Napisao je 39 opera od kojih su najčuvenije "Seviljski berberin", "Viljem Tel" i "Otelo".

1808 - Napoleon je, u pohodu na Španiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je osvojio za mesec dana, ušao u Barselonu.

1824 - U Budvi je rođen crnogorski pisac i političar Stefan Mitrov Ljubiša, predsednik Dalmatinskog sabora od 1870, delegat u bečkom parlamentu. Kao političar borio se protiv italijanskog uticaja u Dalmaciji. Književnim radom počeo se baviti 1845, kada je objavio etnografski spis o Paštrovićima, a nakon objavljivanja prve pripovetke 1868. postao je jedan od najistaknutijih i najcenjenijih pripovedača ("Kanjoš Macedonović", "Pričanje Vuka Dojčevića").

1892 - SAD i Britanija su potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru kojim su ustanovljene kvote ulova potpisnica ugovora.

1916 - Stupila je na snagu naredba nemačke vrhovne komande u Prvom svetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovačkih brodova zemalja s kojima je Nemačka bila u ratu.

1920 - Nova socijaldemokratska vlada Čehoslovačke donela je novi ustav i time zamenila privremeni ustav usvojen 13. novembra 1918. kojim je konstituisana čehoslovačka država nastala raspadom Austro-Ugarske posle prvog svetskog rata.

1920 - Rođena je francuska glumica Simon Rusel (Simonne Roussel), poznata kao Mišel Morgan (Michelle), koja se proslavila ulogama u filmovima "Obala u magli", "Pastoralna simfonija", "Veliki manevri".

1944 - Američke trupe su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu severoistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

1956 - Pakistan je proglašen islamskom republikom.

1960 - U snažnom zemljotresu koji je pogodio marokanski grad Agadir poginulo je oko 12.000 ljudi, a grad je gotovo potpuno srušen.

1984 - Iran je saopštio da je bombardovao drugi po veličini irački grad Basru, a Irak da je uništio 50 iranskih brodova u ratu dveju susednih zemalja.

1992 - U Bosni i Hercegovini je održan referendum na kojem se većina stanovništva izjasnila za nezavisnu državu, što je značilo odvajanje od tadašnje SFR Jugoslavije. Bosanski Srbi su bojkotovali ovaj referendum, a napetost u kojoj je održan kulminirala je kada je ispred crkve u centru Sarajeva ubijen Srbin Nikola Gardović na svadbi svoga sina. U roku od nekoliko sati grad je blokiran barikadama koje su čuvali naoružani civili Srbi i Muslimani.

1996 - U najtežoj nesreći u istoriji peruanskog civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 117 putnika i šest članova posade aviona "boing 737" na letu iz Lime ka gradu Arekipa, koji se srušio u Andima, oko 900 kilometara južno od Lime.

2000 - Tokom sukoba u drugom čečenskom ratu, između sela Ulus-Kert i Selmentausen u centralnoj Čečeniji, poginula su 84 ruska padobranca.

2004 - Žan-Bertran Aristid je sklonjen je sa mesta predsednika Haitija nakon državnog udara.

2008 - Miša Defonseka (Misha) je priznala da je izmislila svoje memoare "Misha: A memoire of the Holocaust Years" koji opisuje kako je teške dane holokausta preživela zahvaljujući paru vukova. U Srbiji knjiga je prevedena pod naslvom "Preživeti sa vukovima".

2012 - Završena je konstrukcija najviše zgrade u Japanu Tokyo Skytree (Tokijsko nebesko drvo) visoke 634 metara. To je druga najviša ljudska tvorevina na svetu, a na prvom mestu je Burdž Kalif (Burj Khalifa) u Dubaiju sa visinom od 828 metara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov: Rođen Stjepan Mitrov Ljubiša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2020

Na današnji dan 1824. godine rođen je srpski pisac i političar Stjepan Mitrov Ljubiša. Mnogo je učinio na polju buđenja nacionalne svesti Srba u Boki i Dalmaciji, kao javni radnik i poslanik u dalmatinskom saboru i austrijskom rajhsratu (skupština). Bio je samouk, pripovedanje mu je lucidno, izvorno,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.