Vreme za isti status i plate sudija prekršajaca i sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2018, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme za isti status i plate sudija prekršajaca i sudija

Ministarska pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je došlo vreme da se unapredi položaj sudija prekršajnih sudova i da se oni i po statusu i po plati izjednače sa sudijama osnovnih sudova.

"Nadam se da će to pitanje uskoro da se nađe na dnevnom redu i da ćete da učestvujete kao i do sada u izradi pravosudnih zakona", rekla je Kuburović na savetovanju sudija prekršajnih sudova u Kladovu.

Ona je podsetila da su prekršajni sudovi jedan od važnih činilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za punjenje budžeta, ukazujući da se zahvaljujući njima za devet meseci ove godine oko tri milijarde dinara slilo u budžet Srbije

Kuburović je najavila da će do kraja godine Visoki savet sudstva završiti konkurs za izbor novih prekršajnih sudija, kao i da će sledeći konkurs za pripravnike obuhvatiti i prekršajne i privredne sudove.

Istovremeno je ukazala i da će uskoro početi sa radom radna grupa na izmenama Zakona o prekršajima, u skladu sa mišljenjima i predlozima za unapređenje zakonskih rešenja.

Kuburović je pohvalila rad Udruženja sudija za prekršaje i njihovu saradnju sa novim mladim udruženjima.

"Potpisivanje sporazuma o saradnji sa Udruženjem sudija i tužilaca to pokazuje. Verujem da ćemo dobro da radimo u budućnosti i da ćemo zajedno da radimo na unapređenju prekršajnog sudstva u Srbiji", napomenula je Kuburović.

Istakla je da je Ministarstvo pravde prepoznalo značaj prekršajnog sudstva ne samo kroz reformu Zakona o prekršajima već i kroz velika ulaganja Vlade Srbije i Ministarstva pravde u prekršajne sudove.

"Često nam se zameralo što prednost dajemo prekršajnim sudovima, ali ja sam kao ministar ponosna što sam imala priliku da otvorim nekoliko novih zgrada prekršajnih sudova, a poslednja je bila u Pančevu. Pre mesec dana započela je izgradnja palate pravde u Kragujevcu tako da će prekršajni sud u tom gradu takođe dobiti nove prostorije", napomenula je Kuburović.

Dodajući da je Ministarstvo pravde svesno da ima još prekršajnih sudova koji rade u neadekvatnim uslovima, pri opštinskim organima, Kuburović je najavila da će u toku sledeće godine biti nastavljen rad na obezbeđivanju adekvatnih uslova rada.

Osvrnula se i na ustavne amandmane ukazujući da je poslednjim mišljenjem Venecijanska komisija ocenila da su predlozi amandmana usaglašeni sa njenim preporukama iz juna ove godine.

Tim povodom je zahvalila Udruženju sudija prekršajnih sudova koji su učestvovali na svim okruglim stolovima Ministarstva pravde tokom javne rasprave o ustavnim amandmanima i izrazila ubeđenje da će se predlozi amandmana uskoro naći u skupštinskoj proceduri i da će parlament da usvoji predloge ministarstva pravde.

"Što pre to budemo završili, brže ćemo se naći u procesu izmena drugih zakona koji upravo regulišu položaj i sudija i javnih tužilaca", zaključila je Kuburović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kuburović: Unaprediti položaj sudija prekršajnih sudova

Izvor: Danas, 25.Okt.2018

Konačno je došlo vreme da se unapredi pitanje položaja sudija prekršajnih sudova i nema opravdanih argumenata da se njihovi status i plate razlikuju od sudija osnovnih sudova, istakla je danas ministarka pravde Nela Kuburović. Članak Kuburović: Unaprediti položaj sudija prekršajnih sudova se...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.