Vraćanje otetog građanima

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćanje otetog građanima

Od marta prošle godine, kada je počela primena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, Specijalno tužilašto je pokrenulo 21 istragu protiv 210 osoba. Zaplenjene desetine miliona evra. Ono što je oteto od građana vratićemo građanima, obećava ministarka Malović.

Od kada je počela primena Zakona o oduzimanju imovine, pre deset meseci, Specijalno tužilaštvo pokrenulo je 21 istragu protiv 210 osoba. Zaplenjene su desetine miliona evra.

Na meti Tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bili su automobili članova grupa koje se bave trgovinom drogama, kuće, stanovi, građevinsko zemljište i gotov novac. Samo u jednoj akciji, od jednog narko dilera, zaplenjeno je više od pola miliona evra.

"Ono što je oteto od građana vratićemo građanima. Od ovog i ovakvog novca otvorićemo škole, vrtiće, sigurne kuće, pomagati institucije koje će se boriti protiv kriminala. Niko nije jači od države", rekla je ministarka pravde Snežana Malović.

"Dok je jedan radnik u rudniku radio ceo svoj život, jedan narkodiler je celu njegovu životnu platu zaradio za samo jedno veče. Dok je taj rudar rizikovao svoj život u rudarskom oknu i podizao Srbiju, narkodiler na ulicama truje decu i mislim da postoji i plitički i društveni konsenzus da im kažemo da je bilo dosta", naglasila je Malovićeva.

Ministarka ističe da je novac koji je do sada zaplenjen dovolljan da se Zvečanska i Dom za autističnu i hendikepiranu decu obezbedi za nerednih deset godina.

Radisavljević: Neophodna međunarodna saradnja

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je Tužilaštvo u prethodnoj godini podnelo osam zahteva za privremeno i jedan za trajno oduzimanje imovine i to su uglavnom bile porodične kuće, poslovni objekti, stanovi, građevinsko zemljište, automobili i novac.

Specijalni tužilac je podsetio da je za sada trajno oduzeta građevinska parcela od preko 20 ari u Šilerovoj ulici u Zemunu, koja je pripadala vođama "zemunskog klana".

"Do sada, podneti su zahtevi za privremeno oduzimanje jednog poslovno-stambenog objekta, sedam porodičnih kuća, tri pomoćne zgrade, 17 stanova ukupne površine od oko 1.100 metara kvadratnih, 20 automobila i oko 550.000 evra", rekao je Radisavljević.

Specijalni tužilac je istakao zaplena novca u apoenima od 10, 20 i 50 evra, prilikom pretresa jednog stana u Beogradu, govori da je reč o novcu koji potiče direktno od ulične prodaje droge, dodajući da je narko-biznis zastupljen na teritoriji Srbije i da donosi veliki profit.

Organizovane kriminalne grupe koje se bave nelegalnim prometom droge deluju i preko granica, pa je neophodna međunarodna saradnja, rekao je tužilac.

Radisavljević je rekao da luksuzni automobili koji su ispred zgarde Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, a koji su po oduzeti, vrede i više od 50.000 evra i dodao da su ta vozila po pravilu oduzeta od osoba koje nemaju ni dana radnog staža, niti su se ikada bavila legalnim poslom.

Jedna od najvećih zaplena narkotika u svetu

Specijlani tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je danas u Beogradu da je Srbiji isporučen još jedan osumnjičeni za međunarodnu trgovinu narkoticima u slučaju "Balkanski ratnik", a da tužilaštvo u saradanji sa kolegama iz inostranstva radi na lociranju preostalih okrivljenih.

"Istraga u tom slučaju pokrenuta protiv 17 lica, u pritvoru je devet osoba, a poslednji osumnjičeni je izručen Srbiji prošle sedmice iz ekstradicionog pritvora u BiH", rekao je Radisavljević.

U akciji "Balkanski ratnik" u Urugvaju je zaplenjeno dve tone i 174 kilograma kokaina, u Aregentini još 500 kilograma, što je jedna od najvećih zaplena narkotika u svetu u 2009. godini.

Zbog sumnja da su članovi međunarodne organizovane kriminalne grupe, koja je vršila nabavku i transport kokaina sa područja Južne Amerike ka teritoriji Zapadne Evrope, u Srbiji su oktobra prošle godine vođa kriminalne grupe Željko Vujanović, zatim Nikola Pavlović, Marko Bulatović, Dejan Dakić, Miloš Pandrc, Radan Adamović, Dragan Labudović i Miloš Kragović.

Krivični zakon Srbije za ovo delo predviđa kazna zatvora od najmanje 10 godina, bez mogućnosti izricanja kazne ispod zakonskog minimuma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.