Volonteri vršačkog Lesovika zbrinjavaju povređene divlje životinje

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volonteri vršačkog Lesovika zbrinjavaju povređene divlje životinje

Vršačko udruženje Lesovik bavi se zbrinjavanjem povređenih divljih životinja. Volonteri brinu o životinjama u udruženju, a onda ih nakon oporavka i medicinskog zbrinjavanja vraćaju u prirodu.
Icrpljeni labud, pronađen u njivi kod Novog Sada i orao mišar kojeg je udario automobil - to su trenutno pacijenti udruženja Lesovik.

"Ja sam ove godine imao preko 200 intervencija i većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su to bile divlje životinje, uglavnom neke zaštićene vrste ili strogo zaštićene vrste i dobar deo toga je obeležen, prstenovan i vraćen u prirodu", kaže Ivan Ćosić, sertifikovani spasilac divljih životinja.
U blizini Vršca nalazi se zaštićeno prirodno dobro Labudovo Okno, gde se već decenijama okuplja velika populacija ovih ptica. To je idealno mesto da se povređeni labud vrati u prirodno stanište. Ubrzo stiže i društvo, pa su volonteri prvo malo zabrinuti, ali na kraju je ipak - sve u redu.
"Ja sam trenutno presrećan jer sam uradio ono što i jeste cilj svog mog posla a to je da spasemo životinju i da je vratimo u prirodu ukoliko je to moguće. Ova ptica, kao što smo videli odmah su joj prišla dva lokalna labuda kojima je tu teritorija i koji su joj obazrivo prišli i ispitali jedni druge i ja verujem sad da se vratimo da bi ih zatekli zajedno kako plivaju", kaže Ivan Ćosić.
"Ovde će on naći mesto gde će se još malo oporaviti,gde će naći će pripadnike svoje vrste, i gde će nastaviti svoje putovanje, možda će ostati ovde, možda će se vratiti tamo odakle je došao tako da mislim da je ovo jedno od mesta koje je baš adekvatno za puštanje ovih ptica", kaže Milivoje Vućanović, orintolog.
Kroz udruženje Lesovik do sada su prošle mnoge retke i ugroženje vrste ptica i životinja poput orla belorepana, ali i sova ušara, gačaca, ježeva, lisica. I u poslednje vreme ih je sve više, pa u udruženju sa jedne strane apuluju da im se prijave volonteri kao neopohodna pomoć, a sa druge da im se ljudi, koji nađu povređenu divlju životinju, obavezno jave kako bi oni mogli da preuzmu brigu o njoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.