Izvor: RTS, 06.Nov.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođani sutra o Statutu

Skupština Vojvodine raspravljaće o izmenama Predloga statuta Vojvodine i pravno-tehničkom usaglašavanju tog akta sa Predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine. Većina u vojvođanskom parlamentu je, kažu, obezbeđena.

Posle godinu dana, Predlog Statuta Vojvodine biće ponovo pred poslanicima vojvođanskog parlamenta. Jedanaest članova tog akta treba da se uskladi sa Zakonom o prenosu nadležnosti. Tehničko-pravne izmene predložilo je Izvršno veće Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i, po hitnom postupku, uputilo parlamentu na razmatranje. Većina u vojvođanskom parlamentu je, kažu, obezbeđena.

Vojvodina je regija u kojoj se tradicionalno neguju evropski principi i vrednosti. Tako glasi nova definicija Vojvodine, za razliku od prvobitne, prema kojoj je bila srednjoevropski region.

Referendum je punovažan ako je glasala većina građana koji imaju izborno pravo i prebivalište na teritoriji Vojvodine. Dodaje se, međutim, da je odluka na referendumu doneta je kada za nju glasa većina, utvrđena zakonom.

Imovina Vojvodine biće uređena posebnim zakonom. U javnoj svojini Vojvodine jesu stvari koje u skladu sa zakonom koriste organi Vojvodine, ustanove i javna preduzeća, čiji je ona osnivač.

Umesto međunarodne ugovore, Vojvodina će sklapati međuregionalne sporazume.

Odluke skupštine Vojvodine neće imati značaj zakona.

Skupština Vojvodine moći će da donosi i propise za privremeno izvršavanje republičkog zakona u Pokrajini, ukoliko na republičkom nivuo nije donet takav akt. Čim na snagu stupi odgovarajući republički propis, pokrajinski prestaje da važi.

Statut stupa na snagu po proglašenju u Skupštini Srbije i objavljivanju u Službenom listu Vojvodine.

U statutu neće biti odredbi o izvornim prihodima, o poreskoj vlasti, a Vojvodina neće imati ni sudsku vlast.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić uveren je da će bar dve trećine poslanika Skupštine Vojvodine glasati za statut.

"Usaglašavanjem ova dva akta, i njihovim prihvatanjem u Skupštini Srbije stvoriće se uslovi da Pokrajina preuzme preko 150 novih nadležnosti i da počne da preuzima, odnosno da konstituiše one institucije, koje su izuzetno važne za dalji razvoj Vojvodine, kao što su Razvojna banka, predstavništvo u Briselu, nacionalni park Fruška gora, regionalni prostorni planovi i slično", rekao je Pajtić.

Opozicione stranke u Skupštini Srbije glasaće protiv

Srpska napredna stranka u Skupštini Srbije neće glasati ni za Statut ni za zakon, jer smatra da ne donose ništa dobro građanima Srbije.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao da je problem što Statut Vojvodine predstavlja "stvaranje države u državi" i ocenio da je utvrđivanjem Predloga zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini prekršen Ustav Srbije koji govori o poveravanju, a ne i o prenošenju nadležnosti.

Ocenio je da je u najdirektnijoj suprotnosti sa Ustavom odreba po kojoj teritorija Vojvodine ne može biti promenjena bez referenduma na koji bi izašlo 50 odsto plus jedan stanovnik Vojvodine, navodeći da Ustav propisuje da o promeni teritorije odlučuju građani Srbije a ne građani jednog njenog dela.

DSS ocenjuje da će Vojvodina postati država u državi ukoliko se usvoje Statut i Zakon. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić Nacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine ocenio je kao "protivustavan i separatistički akt".

Rekao je da su sve tačke sporne, počev od toga kako se organi formiraju, do nadležnosti u spoljnoj politici i odnosa prema manjinama.

I radikali su najavili da neće podržati nacrt kada uđe u skupštinsku proceduru jer, kako je ocenio zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović, "nacrt je protivustavan, kao što je protivustavan i predlog statuta koji je u Skupštini Vojvodine usvojen pre godinu dana".

Zakon o prenosu nadležnosti i Statut trebalo bi sledeće nedelje da budu prosleđeni Skupštinini Srbije na usvajanje.

Prema najavama, Zakon i Statut imaju obezbeđenu većinu u srpskom parlamentu. Izvesno je da će "ZA" glasati 127 poslanika "Liste za evropsku Srbiju", zatim poslanici G17 plus, SPS-a, PUPS-a i manjina. Još se čeka Dragana Markovića, ali i bez tri poslanika Jedinstvene Srbije ti propisi mogu da budu prihvaćeni u Skupštini. LDP će glasati za, ukoliko se u izradi propisa, koji se tiču Vojvodine, konsultuje Pokrajina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.