Vojvođani nezadovoljni budžetom

Izvor: RTS, 03.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođani nezadovoljni budžetom

Prilikom formiranja budžeta Srbije mora se poštovati ustavna norma po kojoj Vojvodini pripada sedam odsto republičkog budžeta, izjavio predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. Pokrajinski sekretar za finansije tvrdi da je Vojvodina oštećena za 15 milijardi dinara.

"Ustav mora biti primenjen i o tome nema nikakve dileme niti rasprave, jer niži akt ne može biti protivan ustavu. Ako je nacrt novog budžeta, koji lično još nisam video, tačan to bi bilo protivustavno", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Pajtić.

Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić potvrdio je da prema ustavu Vojvodini pripada sedam odsto republičkog budžeta, kao i da je u budžetu Srbije za 2009. godinu za Vojvodinu predviđeno 35 milijardi dinara, što je za 15 milijardi manje od ustavom garantovanog okvira.

Savez vojvođanskih Mađara najavio je ranije da neće glasati za novi budžet Srbije, ukoliko Vojvodina bude oštećena, a predlog budžeta kritikovala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da nema razgovora o tome da li treba da se poštuje Ustav koji propisuje da najmanje sedam odsto republičkog budžeta pripada Vojvodini.

Pastor je istakao da Vlada Srbije mora da izmeni predviđeni budžet koji je protivustavan i da obezbedi da Vojvodina dobije najmanje 50 milijardi dinara, koliko joj po Ustavu pripada.

"Čuo sam da Vlada sutra možda neće razmatrati budžet što smatram dobrom vešću sa aspekta da razmišlja da ipak izmeni radnu verziju budžeta, poveća sredstva za Vojvodinu i omogući da mirne savesti glasamo za budžet", rekao je Pastor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.