Dogovor o budžetu Vojvodine

Izvor: B92, Tanjug, 04.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o budžetu Vojvodine

Beograd, Novi Sad -- Vojvodina će iz republičkog budžeta u 2009. dobiti planiranih 35 milijardi dinara i 90 odsto od prodaje NIS-a, kaže predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić.

Pajtić kaže da je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem dogovoreno da Vojvodina dobije 90 odsto od prodaje NIS-a, što je oko 360 miliona evra. Time će, rekao je on, biti ispoštovan Ustav Srbije, prema kome Vojvodina treba da dobije sedam odsto od ukupno planiranog iznosa budžeta Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pajtić je, na vanrednoj konferenciji za novinare u Novom Sadu, rekao da bi, prema Zakonu o privatizaciji, Vojvodini pripalo 50 odsto od cene NIS-a, ali je dogovoreno da se taj iznos poveća na 90 odsto.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine naveo je da je ta odluka rezultat dogovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i da će na taj način Vojvodini biti kompenzovano to što bi, predviđenim nacrtom budžeta Srbije, toj pokrajini pripalo manje od sedam posto, kako je predviđeno Ustavom.

Pokrajinski premijer rekao je da po Zakonu o privatizaciji Vojvodini pripada 50 odsto od privatizacije NIS-a pošto se nalazi na njenoj teritoriji, ali da se sa premijerom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović dogovorio da se Vojvodini dodeli još 40 odsto od privatizacije NIS-a.

Ta odredba je već uvrštena u nacrt budžeta Srbije i na taj način biće ispunjena ustavna obaveza prema Vojvodini, ali će se obezbediti nastavak investicija i stabilno finansiranje pokrajinske administracije.

"Pored onih 50 odsto po zakonu, dobijamo još 40 odsto od privatizacije 'NIS-a’, što znači da ćemo pored predviđenih 35 milijardi u budžetu dobiti još oko 360 miliona evra, odnosno, oko 32 milijarde dinara. To je način na koji ćemo biti kompenzovani i na koji će biti i prevaziđen ustavni minimum”, objasnio je Pajtić.

Pokrajinski premijer je rekao i da očekuje da će o tom predlogu poslanici Skupštine Srbije imati pozitivno mišljenje.

Sa druge strane, zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš rekao je za B92 da će se ta stranka o predlogu budžeta izjasniti tek kad on stigne u Skupštinu, ali je naveo je jako važno koja će cena biti postignuta prilikom privatizacije NIS-a.

"Nadam se da će ustav biti poštovan i da nećemo ući u konflikt sa vladom, ali nastavićemo da pokrećemo pitanje privatizacije NIS-a jer je to pitanje veoma važno za kreiranje budžeta Vojvodine. Nije isto da li će NIS biti prodat za 400 miliona ili za 2,2 miljarde evra”, rekao je Kostreš.

S obzirom na to da usvajanje vojvođanskog budžeta direktno zavisi od budžeta Srbije, gotovo je izvesno da će zbog kašnjenja i problema sa usvajanjem republičkog budžeta kasniti i budžet Vojvodine za narednu godnu.

To znači da Vojvodinu u prva tri meseca sledeće godine čeka privremeno finansiranje.

Podsetimo, parlamentarne stranke iz Vojvodine najavljivale su da neće podržati predlog budžeta ukoliko ne dobiju ustavom garantovanih sedam odsto iz državne kase.

Ustav, za koji su glasale sve parlamentarne stranke iz sastava Skupštine pre dve godine, predviđa da Vojvodina ostvaruje pravo na sedam procenata iz državne kase. U problemima koji prate donošenje budžeta taj procenat je sada smanjen.

Ipak, nisu samo sredstva iz budžeta problem Vojvodine.

Prema najavama pojedinih pokrajinskih sekretara, Vojvodina će u narednu godinu ući sa privremenim finansiranjem. Tome nije jedini razlog kašnjenje budžeta za ovu godinu, već i činjenica da Skupština još nije usvojila ni Predlog statuta Vojvodine niti je donela prateći zakon za njegovu primenu.

Dok to ne bude učinjeno, Pokrajina nema zvanične finansijske okvire niti nadležnosti i sledi joj tromesečno privremeno finansiranje.

LSV i SVM: Ustav mora da se poštuje

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će glasanje o republičkom budžetu biti prilika da se još jednom vidi ko se bori za interese Vojvodine.

Kako se navodi u saopštenju informativne službe LSV-a, Kostreš je kazao da će to glasanje pokazati da li se za interese pokrajine, osim stranaka kojima je centrala u Vojvodini, bore i vojvođanski poslanici kojima je stranačka centrala u Beogradu.

On je naveo i da pitanje budžeta Vojvodine i prodaju Naftne industrije Srbije ne treba mešati, jer su to dve odvojene svari.

Što se budžeta tiče, Srbija mora da poštuje Ustav koji je nametnut Vojvodini, mimo volje njenih građana, rekao je Kostreš i naveo da to naročito moraju da čine stranke koje su učestvovale u pisanju takvog Ustava Srbije, a koji određuje da Vojvodini pripada sedam odsto republičkog budžeta.

Prema njegovim rečima, kada je reč o NIS-u, pre nego što počne da se računa sa tim novcem, najpre bi trebalo da se vidi za koju svotu će on biti prodat.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da će poslanici te stranke podržati predlog republičkog budžeta za 2009. godinu ukoliko je njime predviđeno za Vojvodinu 67 milijardi dinara.

Pastor je novinarima u skupštini rekao da je tih 67 milijardi dinara više od sedam odsto republičkog budžeta i da, ukoliko se pokaže kao tačna informacija da su se republički i pokrajinski premijeri Mirko Cvetković i Bojan Pajtić o tome dogovorili, to samo znači poštovanje Ustava Srbije.

Pastor je naveo da će SVM to smatrati i kao jedan od svojih najvećih uspeha.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvođani nezadovoljni budžetom

Izvor: RTS, 03.Dec.2008, 16:37

Prilikom formiranja budžeta Srbije mora se poštovati ustavna norma po kojoj Vojvodini pripada sedam odsto republičkog budžeta, izjavio predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. Pokrajinski sekretar za finansije tvrdi da je Vojvodina oštećena za 15 milijardi dinara..."Ustav mora biti primenjen...

Nastavak na RTS...

POSTIGNUT DOGOVOR ZA BUDŽET ZA 2009.

Izvor: Press, 04.Dec.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković saglasili su se sinoć sa inicijativom potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića o jednostranoj primeni Privremenog trgovinskog sporazuma sa EU od 1. januara 2009. To znači da će predlog budžeta za narednu godinu biti revidiran, odnosno da će...

Nastavak na Press...

Vojvodina na privremenom finansiranju

Izvor: RTV Pink, 04.Dec.2008

Pokrajina još ne zna svoje nadležnosti i finansijske okvire. . . Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj i koordinator vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović potvrdio je da će Vojvodina ući u Novu godinu s privremenim finansiranjem. Premijer Mirko Cvetković najavio...

Nastavak na RTV Pink...

Pastor pozvao vladu da uputi budžet koji je u skladu sa Ustavom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2008

BEOGRAD - Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor pozvao je danas Vladu Srbije da u skupštinsku proceduru uputi predlog budžeta za narednu godinu, kojim će za bužet Vojvodine biti izdvojeno najmanje sedam odsto budžeta Srbije, koliko je propisano ustavom..."Upućujem Vladi Srbije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nova laboratorija na Institutu za prehrambene tehnologije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2008

NOVI SAD - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić danas je zvanično pustio u rad novu laboratoriju Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu u čije je opremanje, posredstvom pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, uloženo dva miliona evra...Ovom velikom investicijom Institut...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.