Vojska Severne Koreje preti da će pretvoriti Seul u pepeo

Izvor: S media, 23.Apr.2012, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Severne Koreje preti da će pretvoriti Seul u pepeo

Vojska Severne Koreje zapretila je danas da će uskoro preduzeti "specijalne akcije" kako bi delove glavnog grada Južne Koreje pretvorila u pepeo, optužujući konzervativnu vladu u Seulu za klevetanje njihovog rukovodstva.

Pojačane sankcije Severnoj Koreji

Pjongjang slavi "Dan sunca" (FOTO)

Sastanak Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji

Pjongjang već mesecima najpogrdnijim rečnikom kritikuje predsednika Južne Koreje Li Mjung-Baka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i preti "svetim ratom" zbog navodnih uvreda na racun rukovodstva i naroda Severne Koreje.

Do sada nije bilo incidenata, ali je rečnik postajao sve žešći, što neke posmatrače navodi da veruju da su moguće i vojne provokacije duž granice.



"Specijalne akcije naših revolucionarnih oružanih snaga će početi uskoro kako bi se suočili sa neodgovornim izazovima izdajnika"
, navedeno je u saopštenju koje je prenela zvanična agencija KCNA.

Sever je poručio da su meta "grupa izdajice Li Mjung-Baka, vrhunskog kriminalca, kao i grupe pacovskih elemenata uključujući konzervativne medije, koji uništavaju podršku od strane poštenog javnog mnenja".

U saopštenju se kaže da će akcija "pretvoriti sve...u pepeo za tri ili četiri minuta...sredstvima bez presedana i metodama u našem stilu".

Desetine hiljada Severnokorejanaca okupilo se u petak u Pjongjangu izražavajući bes prema predsedniku Južne Koreje Li Mjung-Baku i tražeći njegovu smrt zbog navodnih uvreda iznetih tokom proslave 100. godišnjice rođenja njihovog osnivača Kim Il-Sunga.

Učesnici su osuđivali demonstracije održane ranije u Seulu protiv vlasti u Pjongjangu i komentare u štampi i samog Lija u kojima se postavlja pitanje enormne cene grandiozne proslave u Pjongjangu u uslovima kada stanovništvo Severa nema dovoljno hrane.

Li je rekao da je Sever, umesto što je lansirao raketu od 850 miliona dolara, za te pare mogao da kupi 2,5 miliona tona kukuruza.

Lansiranje rakete, koja je trebalo da izbaci satelit u orbitu, bilo je predviđeno kao glavni događaj proslave u Pjongjangu. Međutim, raketa se raspala posle samo dva minuta leta što je doživljeno kao velika sramota za režim i njihov raketni program.

Današnjim saopštenjem žigoše se i Lijev komentar od petka u kome je on zatražio od novog vođe Severne Koreje, Kim Džong Una, da reformiše poljoprivredu i unapredi stanje ljudskih prava u zemlji.

Takođe se osuđuje i saopštenje Seula koji je prošle nedelje objavio da je razmestio nove krstareće rakete sposobne da dosegnu do bilo koje mete na Severu.

Sever je pripisao današnje saopštenje "specijalnoj operativnoj grupi za akcije" vojne vrhovne komande. Vojni zvaničnici u Seulu kažu da nemaju saznanja o takvoj jedinici, niti da su zabeleženi neki posebni pokreti vojske na Severu.

Jedan analitičar je rekao da, za razliku od prošlosti, Sever sada može da realizuje neke od svojih pretnji pošto je glavna proslava prošla.

"Najjednostavnija opcija bi bilo izvođenje sajber terorora... ali moramo da se pripremimo i protiv stvarnih terorističkih akcija", rekao je agenciji AFP Čeong Seong-Čang iz južnokorejskog instituta Seđong.

"Ovaj put verujem da postoji velika mogućnost da će Sever svoje reči, za razliku od ranije, propratiti određenim akcijama".

Baek Seung-Džu, iz južnokorejskog Instituta za odbrambene analize rekao je da ima "loših znakova" s druge strane granice, ali nije elaborirao. "Ja sam zabrinut zbog mogućih vojnih provokacija Severne Koreje", rekao je Beak agenciji.

(Tanjug)

FOTO: vestinet.rs

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.