Vojska Nigera podržala državni udar u toj zemlji

Izvor: VOA, 27.Jul.2023, 16:44

Vojska Nigera podržala državni udar u toj zemlji

Vojna komanda afričke države Niger saopštila je da podržava državni udar koji su u utorak izveli pripadnici Predsedničke garde. U saopštenju je ukazano da je njen prioritet izbegavanje destabilizacije zemlje, javila je agencija Rojters. "Vojska će se pridržavati objave o oduzimanju vlasti predsedniku Muhamedu Bazumu. Potrebno je da očuva fizički integritet predsednika i njegove porodice i izbegne smrtonosnu konfrontaciju koja bi mogla izazvati krvoproliće i uticati na bezbednost stanovništva", navedeno je u objavi. Za to vreme stotine pristalica puča okupile su se pred nacionalnim parlamentom u državnoj prestonici. Pojedini su, kako javlja Rojters, sa sobom imali zastave Ruske Federacije. Uzvikivali su parole protiv Francuske što, kako primećuje Rojters, održava ogorčenost prema bivšoj kolonijalnoj sili - Francuskoj i njenom uticaju u tom području. Afrička unija i Nemačka su u odvojenim reakcijama osudile državni udar i zatražile oslobađanje predsednika Nigera Muhameda Bazuma. On je u četvrtak u objavi na društvenim mrežama obećao da će zaštiti teško stečene demokratske tekovine.   Za sada nije jasno ko bi mogao preuzeti vlast od predsednika Nigera. Predsjednik susedne države Benin Patris Talon doputovao je u Niger u nastojanju da posreduje u razgovorima među suprotstavljenim stranama. Nema poznatih detalja u vezi sa tim razgovorima. U neposrednom susedstvu Nigera - vojne hunte u Maliju i Burkini Faso održavaju bliske veze sa Rusijom od kada su preuzele vlasti u tim državama 2020. i 2022. i obustavile veze sa zapadnim saveznicima. Usled tih događaja i povlačenja stranih trupa iz tih država - uloga Nigera postala je značajnija u nastojanju savladavanja nasilnih pobuna u tom području. Francuska je u 2022. prebacila trupe u Niger iz Malija.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vojska Nigera saopštila je da je predsednik Bazum uklonjen sa vlasti i da su granice zatvorene — Rojters

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2023

Vojska Republike Niger saopštila je da je predsednik zemlje Mohamed Bazum smenjen sa vlasti i da su granice zemlje zatvorene, preneo je Rojters pozivajući se na izjavu vojske na nacionalnoj televiziji.. Granice zemlje su zatvorene i proglašen policijski čas u celoj zemlji, navodi agencija izjavu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.