Vojni sporazum Srbije i Hrvatske

Izvor: RTS, 08.Jun.2010, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni sporazum Srbije i Hrvatske

Ministri odbrane Srbije i Hrvatske, Dragan Šutanovac i Branko Vukelić, potpisali u Zagrebu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Sporazum izuzetno važan za normalizaciju odnosa dve zemlje i za stabilizaciju regiona jugoistočne Evrope, ocenili ministri.

Ministri odbrane Srbije i Hrvatske, Dragan Šutanovac i Branko Vukelić, potpisali su, u Zagrebu, Sporazum o saradnji na području odbrane.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ocenio je da potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrane sa Hrvatskom daje novu dimenziju u odnosima između dve zemlje.

"Iskreno se nadam da će odnosi Srbije i Hrvatske, posebno u oblasti odbrane, ići u jednom sasvim novom pravcu i razvijati se u pozitivnom smislu", izjavio je Miletić posle svečanosti formiranja Centra za obuku i usavršavanje podoficira u Pančevu.

Kako je istakao, odnosi Srbije i Hrvatske poprimaju novu dimenziju, i zbog toga ima puno mesta i za vojnu saradnju, a dve zemlje su već dobile podršku država regiona za stvaranje regionalnih centara za obuku, u kojima bi se obučavali i usavršavali kadrovi.

U Srbiji će biti regionalni centar za Atomsko-biološko hemijsku odbranu, a u Hrvatskoj za obuku ronilaca, precizirao je Miletić.

Ministri su, na konferenciji za novinare, ocenili da je potpisani sporazum izuzetno važan za normalizaciju odnosa Srbije i Hrvatske i za stabilizaciju regiona jugoistočne Evrope.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac istakao je da ugovor ima i profesionalnu i političku važnost. Prema njegovim rečima, on otvara mogućnost za još čvršću vojnu saradnju dveju zemalja.

"Srbija i Hrvatska imaju još otvorenih pitanja, a kroz ovaj sporazum imaćemo mogućnost da sarađujemo kako bismo ih rešili," rekao je Šutanovac.

Dragan Šutanovac je naglasio da sporazum otvara mogućnost i za saradnju na području vojne industrije i mogućnost zajedničkog nastupa Srbije i Hrvatske na trećim tržištima.

Potpisani ugovor samo podstrek za saradnju, rekao je Šutanovac, i dodao da će tek biti otvoreni razgovori o konkretnim oblicima saradnje na tom području i da će "profesionlci lako naći šta je to što je njima nepohodno i što mogu da razmenjuju kroz ovu saradnju".

Takođe, rekao je da je će Srbija koristiti iskustva Hrvatske u mirovnim misijama i da planira da se, do kraja ove godine, vojnici Srbije uključe u mirovne misije u Libanu i na Kipru.

Vukelić: Dobra baza za uspešnu saradnju

Hrvatski ministar odbrane Branko Vukelić ocenio je da Sporazum o saradnji na području odbrane "definiše dobru bazu za još uspešniju saradnju", ističući da je taj sporazum izuzetno važan za stabilizaciju odnosa Srbije i Hrvatske, a i za celi region jugoistočne Evrope.

Vukelić je rekao da je sa srpskim kolegom razgovarao i o saradnji u vojnom obrazovanju, ističući kao posebno važnom saradnju dve zemlje u vojnoj industriji koja do sada, kako je rekao, nije bila predmet ozbiljne saradnje.

Objasnio je da će o konkretnim oblicima saradnje razgovarati eksperti dve zemlje.

"Verujem da će sporazum dati podsticaj daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske i da će biti dobro prihvaćen u regiji", rekao je Vukelić, navodeći da ne očekuje kritike u Hrvatskoj zbog potpisanog sporazuma sa Srbijom.

Vukelić je podsetio da Hrvatska sličan sporazum o saradnji na području odbrane ima i sa drugim zemljama u regionu.

Na pitanje novinara da li je sa hrvatskim kolegom razgovarao o učešću hrvatskih vojnika u međunarodnim snagama Kfora na Kosovu, ministar Dragan Šutanovac je odgovorio da je učešće svih međunarodnih snaga u Kforu neophodno kako bi se osigurala bezbednost svih građana Kosova.

Istakao je da je, u tom smislu, veoma značajan i nastavak učešća hrvatskih snaga na Kosovu.

Sporazum nova era u političkim i vojnim odnosima

Sporazum oružanih snaga Hrvatske i Srbije je nova era u političkim i vojnim odnosima dve zemlje, izjavio je hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Sporazum predstavlja stabilnost u regionu, a "takvi sporazumi se ne potpisuju sa slabim partnerima", izjavio je Josipović.

Komenatrišući da li se plaši da je sporazum potpisan prerano, Josipović je odgovorio da takvi sporazumi mogu biti potpisani samo prekasno.

Načelnik glavnog štaba Hrvatske vojske Josip Lucić izjavio je da nije u njegovoj nadležnosti da daje komentare, ali da se se od sporazuma očekuje "razmena sposobnosti".

"Oružane snage Srbije imaju određene sposobnosti koje ćemo mi ubuduće koristiti", rekao je Lucić i dodao da Hrvatska prednjači po iskustvu u mirovnim misijama Azije i Afrike.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojni sporazum Srbije i Hrvatske

Izvor: Danas, 08.Jun.2010

Ministri odbrane Srbije i Hrvatske Dragan Šutanovac i Branko Vukelić potpisali su juče Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Potpisnici su istakli da je sporazum izuzetno važan za normalizaciju odnosa dve zemlje i za stabilnost regiona.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.