Vojna akademija sve interesantnija srednjoškolcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna akademija sve interesantnija srednjoškolcima

BEOGRAD - Odziv kandidata na konkurs Vojne akademije Vojske Srbije značajno je veći nego prethodnih godina a naročito je poraslo interesovanje kandidata iz civilstva kojih se prijavilo deset puta više nego 2006. godine, saznaje agencija Beta.

U ministarstvu odbrane agenciji Beta je rečeno da se na konkurs koji je završen početkom aprila, za ukupno 170 mesta prijavilo više od 430 mladića i devojaka.

Vojna akademija je za upis u školsku 2008/2009. godinu raspisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konkurs za prijem 140 mladića i 30 devojaka.

Prijavilo se 105 mladića iz Vojne gimnazije, 107 devojaka i 220 mladića iz civilnih srednjih škola.

Prošle godine se na konkurs iz civilstva javilo 70 mladića, dok se u školskoj 2006/2007. godini na isti konkurs odazvalo svega oko 20 mladića koji su završili civilne srednje škole, zbog čega je akademija svoje redove popunjavala uglavnom učenicima iz Vojne gimnazije.

Porast interesovanja beleži se i među devojkama kojih se ove godine na konkurs javilo 107, odnosno gotovo 60 odsto više nego prošle godine.

Za 90 mesta u Vojnoj gimnaziji ove godine prijavilo se čak 500 kandidata, što je takođe više nego prethodnih školskih godina.

Razlozi su u unapređenim uslovima studiranja

Načelnik Vojne akademije, general-major Vidosav Kovačević, rekao je agenciji Beta da znatno povećano interesovanje za obrazovanje na toj visokoškolskoj ustanovi nije slučajno i da je to rezultat uspešnog rada na unapređenju uslova studiranja, ali i života.

On je podsetio da od prošle godine svršeni studenti Vojne akademije, osim vojne diplome, sigurnog zaposlenja i prvog oficirskog čina, dobijaju i odgovarajuće diplome civilnog fakulteta, čime stiču dodatnu sigurnost ako se odluče da karijeru ne nastave u vojsci.

Kovačević je rekao da se u ovom trenutku 12 studenata različitih godina Vojne akademije školuje na univerzitetima u SAD, Italiji, Nemačkoj i Grčkoj, a da su od počeka godine uvećani i studentski džeparci, koji, u zavisnosti od godine studija, mesečno iznose od 6.500 do 10.500 dinara.

Vojno školstvo se bolje reklamira

"Sigurno je da i dalje ima prostora da se poveća broj zainteresovanih i tako unapredi kvalitet studenata. Ipak, može se reći da smo napravili značajan iskorak nakon višegodišnjeg stagniranja", rekao je Kovačević agenciji Beta.

Tim iz Uprave za odnose sa javnošću ministarstva odbrane u protekloj školskoj godini sproveo je akciju promovisanja vojnog poziva u školama i u domovima vojske širom Srbije.

Članovi tog tima gostovali su na lokalnim medijima i prezentovali uslove života i rada, pogodnosti školovanja i prednosti vojnog obrazovanja.

Posebna pažnja posvećena je promociji vojnog školstva u gradovima iz kojih u poslednjih deset godina nije bilo kandidata za Vojnu akademiju.

Nakon posete Novom Pazaru, Požarevcu, Paraćinu, Vrbasu i Subotici na konkurs za Vojnu akademiju ove godine javilo se 16 mladića i devojaka iz tih gradova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.