Vodotokovi se moraju sačuvati i zaštiti

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodotokovi se moraju sačuvati i zaštiti

Dan voda u Srbiji se ove godine, obeležava se pod sloganom "Voda za sve", da bi se skrenula pažnja na činjenicu da svega 57% vodovoda zadovoljava mikrobiološku i fizičko hemisjku ispravnost.Udruženja građana upozoravaju da vodni resursi moraju da ostanu javna dobra.
Na svetski dan voda, ispred gradske Skupštine Pirota, protest protiv izgradnje MHC na Staroj planini. Okupljeni građani, poručili su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se vodom ne sme trgovati.

„Reke neće moći uzeti niko. Cevke, nikako, kraj! O ovome danas mora da se donese odluka: da ili ne”, kaže Tomislav Pančić iz MZ Temska.
„Niko nema prava da sa privatnim licima, privatnim investitorima sklapa bilo kakve ugovore, a da o tome ne obaveštava svoje građane”, navodi Aleksandar Jovanović.
U lokalnoj samoupravi Pirota smatraju da nisu adresa za sprečavanje izgradnje mini-hidrocentrala.
„Juče sam poslao i zvanično pismo gospodinu Trivanu, da ako je on protiv izgradnje MHC na zaštićenom prirodnom području, to pretoči u zakonsko rešenje i skine na neki način bedu sa našeg vrata. Mi niti dajemo uslove, niti dajemo dozvole, a ljudi protestvuju protiv nas. Mi samo poštujemo zakon”, navodi Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.
Opština Paraćin je donela odluku, na osnovu građanske inicijative, da je protiv izgradnje MHC.
„Neophodno je da se preispitaju uslovi pod kojima se dozvoljava izgradnja tih hidroelektrana u Srbiji. Dakle, pre svega, od strane Srbija vode i Zavoda za zaštitu prirode i da onda na osnovu toga, lokalne samouprave ili dobiju šira ovlašćenja ili da se zaista vidi da li je izgradnja tih hidroelektrana neophodna”, kaže Saša Paunović, predsednik Opštine Paraćin.
Prirodni izvori su još uvek glavni snabdevači vodosistema. Prema zvaničnim podacima, najbolju vodu piju stanovnici južne i istočne Srbije, a najgoru Vojvodine.
„Prokupčani piju izuzetno kvalitetnu vodu. Što se tiče količine vode, jezero Bresnica je sada na koti preliva. Vršimo ispuštanje jezera pod nadzorom Srbijavoda”, navodi Radmila Perić, direktorka JKP Hameum, Prokuplje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.