Građani traže da se zaustavi gradnja mini-hidrocentrala i da se izbrišu iz Prostornog plana

Izvor: JuznaSrbija.info, 22.Mar.2019, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani traže da se zaustavi gradnja mini-hidrocentrala i da se izbrišu iz Prostornog plana

Građani okupljeni oko Grupe građana “Odbranimo reke Stare planine“, “Saveza mesnih zajednica Stare planine“ i Udruženja “Temska“, protestovali su danas ispred zgrade Skupštine grada Pirota u kojoj je bila redovna sednica lokalnog parlamenta.

Oni su zahtevali od lokalne vlasti da se zaustavi gradnja mini hidrocentrala na području Pirota i Parka prirode Stara planina i da se one izbrišu iz Prostornog plana.

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Temska i član “Saveza mesnih zajedica Stare planine“ Tomislav Pančić kaže da je možda i dobro što se ovaj protest održava istog dana kada i sednica Skupštine grada.

– Naše poruke su jasne da se odmah zaustavi ovo ludilo na Staroj planini i zaustavi gradnja mini hidrocentrala. Ovo je ozbiljna priča. Nije nikakva farsa kad kažemo da reke nećemo dati nikom. Tražićemo da razgovaramo sa čelnicima lokalne saouprave a o tome će govoriti i odbornici u sali Gradske skupštine. Nadam se da su svi oni za očuvanje reka za pokolenja koja dolaze. Svaki turista koji dođe na Staru planinu on najpre traži da vidi vodu. Imamo plan kako će sve to dalje ići a insistiramo na razvoju ruralnog turizma na Staroj planini- rekao je Pančić.

Jedan od aktivista Grupe građana “Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta kaže su se okupili i da predaju zahtev da se sazove sednica Gradske skupštine sa jedinim tačkom dnevnog reda a to je brisanje malih hidrocentrala iz Prostornog plana grada Pirota.

- Ovaj Prostorni plan je usvojen 2011. godine i u njemu je svih 58 lokacija. Dakle, onaj koji je to doneo to mora i da obriše. Tražimo da se obratimo odbornicima u skupštinskoj sali i da nam gradonačelnik kaže kakva je sudbina reka Stare planine i da nam stave na uvid sve dokumente koji se odnose nas izgradnju malih derivacionih hidroelekrana. Hoćemo da vidimo sve ugovore i dokumente. Nije tačno da lokalna samouprava nema ingerencija oko davanja dozvola za gradnju. Tražimo da se pokrene procedura za zabranu gradnje mini hidrocentrala čija izgradnja na svu sreću nije počela.- rekao je, pored ostalog, Jovanović, dodajući da su dobili poziv od trojice saradnika gradonačelnika da se sastanu sa njima i razgovaraju ali na taj sastanak neće ići.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da poštuje prava građana da izraze svoj protest i da mu je žao što se to koristi u političke svrhe.

– Kad je reč o mini hidrocentralama podsećam da je to bio državni projekat, da je država pozivala na izgradnju mini hidrocentrala i da je Stara planina zaštićeno prirodno područje. Podsećam da su to bile potencijalne mini hidrocentrale. Zavod za zaštitu prirode, Vodoprivreda i Elektoprivreda u svakom trenutku su mogli da kažu da se na određenim lokacijama ne gradi hidocentrala. Spremni smo da primimo njihove predstavnike i čujemo njihove zahteve. Više puta sam apelovao a juče sam poslao zvanično pismo ministru Goranu Trivanu da ako je on protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima to pretoči u zakonsko rešenje. Mi niti dajemo uslove ni dozvole za njihovu gradnju a oni protestuju protiv nas. Radićemo Prostorni plan Pirota. Od svih relevantnih institucija ćemo tražiti uslove pod kojima se radi Prostorni plan i radićemo stratešku procenu uticaja na zaštitu životnu sredinu. Plan će imati javnu raspravu. Ako je opšte mišljenje da u tom Planu nema hidrocentrala neće ih biti. I ranije smo poštovali to zakonsko rešenje - rekao Vasić.

Z.Panić, Danas

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.