Vlasti Belgije sprovele racije protiv ekstremnih desničara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2021, 16:48

Vlasti Belgije sprovele racije protiv ekstremnih desničara

Belgijske vlasti sprovele su danas nekoliko racija u pokušaju da otkriju ekstremno desničarske elemente u vojsci.

Kako piše portal Politiko, izvršeno je 11 pretresa u privatnim kućama i vojnim kasarnama u okviru veće istrage o belgijskoj krajnjoj desnici.

Vlasti su istraživale pojedince koji su kontinuirano pomerali "granice slobode govora", "prelazili granice na internetu" i potencijalno širili poruke "sa namerom da podstaknu krivično delo u vezi sa terorizmom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naveo je savezni tužilac u saopštenju za javnost.

Vlasti su u raciji zaplenili mobilne telefone i kompjutere, a niko još nije uhapšen.

Ova istraga pokrenuta je nakon potrage za krajnje desničarskim belgijskim vojnikom Jirgenom Koningsom ranije ove godine, iako ne postoji direktna veza, kako se navodi, između racija i slučaja Konings, izvestili su belgijski mediji, prenosi Politiko.

Desničarski vojnik Konings ranije ove godine dobio je podršku od krajnje desničarskih flamanskih nacionalista, a nakon što je pretio virolozima i političarima, pre nego što je nestao u šumi sa arsenalom oružja.

Posle višenedeljne potrage, Konings je na kraju pronađen mrtav u blizini holandske granice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.