Vlasti Australije u šoku koliko građani imaju oružja

Izvor: B92, 01.Mar.2018, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti Australije u šoku koliko građani imaju oružja

Kanbera -- Više od 57.000 komada oružja uključujući raketni bacač i više mašinki sakupljeni su u Australiji, u akciji prikupljanja oružja koje nelegalno poseduju građani.

Vlada i neki analitičari bili su iznenađeni velikom količinom oružja predatog u prvoj amnestiji organizovanoj na nivou cele zemlje od 1966, kada je jedan napadač ubio 35 ljudi u Port Arturu u državi Tasmaniji i podstakao podršku javnosti za strožu nacionalnu kontrolu naoružanja.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masakra 1996. godine u uvedeni su strogi zakoni kojim je takoreći zabranjeno privatno posedovanje poluautomatskih pušaka, uz otkup oružja koji je finansirala vlada čime je smanjen civilni arsenal u Australiji za gotovo trećinu.

Australijska vlada saopštila je danas da je u tromesečnoj amnestiji, tokom koje su vlasnici predavali oružje bez kazne, a koja se završila u septembru prošle godine, sakupila 57.324 komada oružja, uključujući skoro 2.500 poluautomatskih i automatskih pušaka, koje su posebno zabranjene posle masakra u Port Arturu 1996. godine.

"To je vrlo, vrlo dobar rezultat. To je još jedan korak u procesu da osiguramo da vatreno oružje ne bude u rukama kriminalaca i bandi i da držimo Australijance bezbedne", rekao je ministar policije Angus Tejlor za AP.

On nije želeo da komentariše da li SAD ili druge zemlje treba da slede primer Australije u svetlu nedavnog oružanog napada u gimnaziji na Floridi u kome je ubijeno 17 ljudi.

Ključ uspeha ove amnestije je u tome što su trgovci oružja koji imaju validne dozvole prihvatili da se kod njih prikuplja oružje. Ranije je oružje predavano u policijskim stanicama.

U izveštaju se navodi da je jednom trgovcu oružja neko predao raketni bacač. Trgovac je rekao da je shvatio da je raketni bacač pronadjen na djubrištu u državi Kvinslend.

Smatra se da je većina ilegalnog oružja u Australiji na takozvanom sivom tržištu, što znači da nije registrovano, ali se ne smatra da se drži radi kriminala.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predato 57.000 komada oružja, uključujući raketni bacač

Izvor: N1 televizija, 01.Mar.2018

Više od 57.000 komada oružja uključujući raketni bacač i više mašinki sakupljeni su u Australiji, u nedavnoj akciji prikupljanja oružja u nelegalnom posedu građana...Vlada i neki analitičari bili su iznenađeni velikom količinom oružja predatog u prvoj amnestiji organizovanoj na nivou cele...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.