Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2009, 13:20

Vlaška magija najmoćnija na svetu

Vlaška magija najmoćnija na svetu

Čudesna lepota i neobična energija istočne Srbije, u kojoj i dan-danas Vlasi veruju u bajanje, zmajeve i vile, moć odvezivanja i zavezivanja ljubavi, preživela je dostignuća savremene civilizacije. Vlaška magija je, po mišljenju stručnjaka, najjača do danas preživela magija u svetu.

Rituali, obredi, recepti za spravljanje napitaka i amajlija koje mogu da pomognu čoveku prastari su i potiču još iz paganskih vremena. U vlaškoj tradiciji samo žena može da razume i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iznese ljudsku sudbinu i zato komunikacija sa svetom onostranog pripada uglavnom njoj. Kad je novinarka Jasna Jojić-Pavlovski pre 14 godina upoznala prve vlaške vračare, nije ni slutila da će vlaška magija izazvati takvo zanimanje u celom svetu jer se moć njihovih bajalica poredi sa snagom staroegipatske magije, a etnolozi tvrde da su jače od vudu magije i zapisa hodža.

Po čemu je specifična religija Vlaha?

- Odrasla sam s Vlasima. Njihovi običaji veoma liče na keltske i jedini su narod u Evropi koji je zadržao svoju pagansku religiju, veru u Muma Paduri (velika šumska majka), demone i drakove, iako su prihvatili krst, Isusa Hrista, Bogorodicu i svetu Petku, koju najviše poštuju vlaške vračare. Kad vam daju lek, njoj se zakunu: "Vodica od mene, a lek od svete Petke."

Mnoge tajne Vlaške magije ostaju u okviru porodice, pri čemu se znanje uči i nasleđuje od najstarije Rusalje. Vlahinja sme učestvovati u obredima tek kad napuni određeni broj godina. Zasniva se na paljenju vatri koje dugo gore u obredima da bi se prizvale vile ili samani. Često se rituali izvode noću u gluvo doba, kada najjače vračare odlaze do bistrih potoka ili vodenica, pri čemu se ne smeju osvrtati niti saplesti.

Korišćenje vlaške magije je različito u zavisnosti od problema koji osoba ima. Recimo, u slučaju rešavanja problema narkomanije, potrebno je prisustvo i samog narkomana. To je naporan proces u kojem se koriste osim majolica i mnoge biljke poznate samo vračarama. Vlahinje neće pričati sa vama tek tako niti će vam možda odgovoriti na određena pitanja ili vas primiti. Vrlo pažljivo se proučava osoba kojoj je potrebna pomoć.

Svi rituali se izvode uz bajanje i pevanje na vlaškom jeziku. U vlaškoj magiji se prostor ispred vrata smatra kultnim mestom gde borave duše predaka. Drumovi se smatraju prebivalištem snažnih magijskih moći. Vlaška magija i govori o tome da raskrsnice predstavljaju najveći rizik da se navuče crna magija.

Knjiga "Čuda vlaške magije" je prva koja se sveobuhvatno bavila vlaškom tradicijom?

- Da, a imam materijala za osam knjiga. Mnogi etnolozi smatraju da je to jedna od najstarijih sačuvanih religija na svetu, a vlaška magija je ostala tako jaka zbog njihove iskrenosti i neiskvarenog odnosa prema prirodi. Vlasi nemaju svoje crkve, njihova religija se prenosi usmenim putem i na verskim manifestacijama gde vračare padaju u trans.

Vlaška magija je najčuvenija po rusaljskom transu, zar ne?

- Na velike paganske praznike, koje su kasnije nasledili hrišćanski, jer se smatraju moćnim energetskim danima, vračara pada u trans i tada proriče. Nemački etnolozi su pokušavali da provere to stanje, pa su nekim rusaljkama zabadali čiode pod nokte, ali one nisu reagovale, pa su zaključili da je u pitanju pravi trans.

Zbog čega vas je toliko zanimalo onostrano?

- Moja baka se bavila travarstvom, umela je ženama da podveže stomak posle porođaja, nameštala je kosti, spravljala meleme. Nikad nije naplaćivala.

I vlaške vračare ne naplaćuju svoje usluge?

- Da, od svih "poznavaoca sudbine" jedino one ne naplaćuju. Većina njih živi u udžericama sa zemljanim podom, jako su siromašne, ali moraju da se odazovu pozivu viših sila. To je dar od neba, koji većina njih smatra prokletstvom. Moć im najčešće dolazi u snovima i one ne mogu da jedu, da spavaju, da hodaju, telo im se grči dok ne prihvate svoju misiju koju su im odredile više sile. Zato one ne traže novac i prime samo ono što im daš.

Da li su vračare vama nekad nešto predvidele?

- Neke od njih su mi do detalja predvidele budućnost, ali karakteristično je da odjednom prestanu da govore o tome. Kad ih zamoliš da nastave, one samo promrmljaju: "Onaj tamo mi kaže da prestanem i više o tome ne pričam." Pokušavala sam da saznam ko je to, ali one samo slegnu ramenima: "Ma, ne znam ni ja."

Zbog čega im se ljudi najčešće obraćaju?

- Dolaze zbog zdravlja, ljubavi i para. Najzanimljivije je ljubavno odvezivanje i zavezivanje. Kažu kad se vradžbinama veže neki muškarac za ženu, on nijednu drugu više ne može da pogleda. Desilo se i nekoliko ubistava, Vlasi su tvrdili da ih je neka žena vezala bajalicama, pa bi je ubili da razvežu čini. Nažalost, nekima je vlaška magija alibi za ubistvo jer se propusti policije i psihijatrijskih ustanova svaljuju na vradžbine, pa vlašku magiju proglašavaju protivnom "čistoj religiji".

Ipak, većina religija se ograđuje od magije...

- Ali sve religije se zasnivaju na magiji. Tako u hrišćanskoj crkvi dobiješ molitvu, u džamiji zapis, u budističkom hramu mantru, a vlaška vračara ti da bajalicu! Sve je to isto, služi da pomogne čoveku da se izleči od nesreće, a u stvari mu jača samopouzdanje.

I mi danas idemo u Amazon, proučavamo šamanizam i afrički vudu, a imamo sve to pred nosem.

Šta ste isprobali na sebi?

- Skoro sve recepte i meleme u knjizi "Magija biljaka" isprobala sam na sebi. Tu su recepti moje bake koji su prvi put u javnosti, ali i drugih čuvenih travara. Amajlije i talismani za ličnu zaštitu, kao i način na koje se koristi bilje u ritualima, podižu samopouzdanje, osvešćuju intuiciju i otvaraju unutrašnja čula.

Dajte neki vlaški ritual za ljubav...

- Čuveni obred ljubavne vlaške magije počinje u svitanje. Vračara sa onim ko naručuje čini odlazi na potočić koji teče u pravcu istok-zapad i opkorači ga. Baje praćkajući strukom bosiljka po reci, a potom vodicu prska preko teglice sa medom. Med se kasnije daje osobi koju treba privući. Mažu se usne, trepavice i obrve, a ponekad i vrhovi prstiju kojima se voljena osoba dotiče. U bajalici treba naglasiti stihove: "Stavila mi na glavu Mesec sjajni, na prsa bleštavo Sunce, na ramena dve zvezde Danice... da mu ne daju mira, ni kad leži, ni kad spava, ni kad priča, dok meni ne dođe, da sebi, srcu, olakša..."

Jasna Jojić-Pavlovski je rođena u Boru u istočnoj Srbiji baš na Savindan, 27. januara 1963. godine. Do pete godine je čuvala dadilja Vlahinja, pa je Jasna progovorila na vlaškom. Kad je majka shvatila da bolje govori jezik dadilje nego maternji, upisala je u školu s pet godina. Kasnije je vlaški skroz zaboravila.

Studirala je filozofiju u Beogradu, diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta "Singidunam". Radila kao novinar u "Večernjim novostima", a sada se posvetila pisanju knjiga.

Ove godine je objavila tri knjige. "Vlaška magija 1" je izmenjeno i dopunjeno izdanje knjige "Čuda vlaške magije" koja je izašla 2000. godine, a "Vlaška magija 2" i "Magija biljaka" su nove knjige. Sve one su rezultat dugogodišnjih istraživanja kosmogonije, mitologije i običaja Vlaha koji naseljavaju Timočku krajinu i Homolje.

Jasna živi sa 17-godišnjom ćerkom Teodorom, kojoj je posvetila drugu knjigu o vlaškoj magiji.

Nastavak na Vesti-online.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.