Vladin plan za borbu protiv kriminala

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladin plan za borbu protiv kriminala

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za implementaciju nacionalne strategije za borbu protiv kriminala. Ministri Dačić i Šutanovac ocenili da je u Srbiji bezbednosna situacija stabilna i sa vojnog i sa aspekta očuvanja javnog reda i mira.

Akcioni plan za implementaciju nacionalne strategije za borbu protiv kriminala usvojen je na današnjoj sednici Vlade Srbije, čime je ispunjena i poslednja stavka iz uslova Evropske komisije za stavljanje Srbije na "belu šengen" listu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Ivica Dačić i Dragan Šutanovac potpisali su sporazum o saradnji dva ministarstva u oblasti telekomunikacija, koji bi trebalo da donese uštede u korišćenju frekvencija, kao nacionalnog resursa koji nije neograničen.

Do sada su dva ministarstva zasebno koristili telekomunikacione resurse koji im stoje na raspolaganju.

"MUP je zainteresovan za korišćenje frekvencija i delova opsega koje koristi vojska, kao i za pristup nekim emisionim lokacijama koje su u vlasništvu Ministarstva odbrane", rekao je Dačić.

"Nadamo se da će dobra saradnja naša dva ministarstva podstaći i druge državne institucije, nadležne za oblast telekomunikacija, da doprinesu racionalnom korišćenju telekominikacionih resursa", naveo je ministar policije.

Kao ilustraciju dobre saradnje, Šutanovac je podsetio da je Ministarstvo odbrane ranije ustupilo određene nekretnine policiji, a bilo je, kako je rekao, "i obrnuto".

"Ona vrsta tenzija između vojske i policije koja je nekada postojala, sada ne postoji, već je u pitanju odnos koji je zaista na visokom kolegijalnom i profesionalnom nivou", naglasio je Šutanovac.

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Ivica Dačić i Dragan Šutanovac ocenili su da je u Srbiji bezbednosna situacija stabilna i sa vojnog i sa aspekta očuvanja javnog reda i mira.

Dačić je rekao da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i u najrizičnijim područjima i da ne preti opasnost od ugrožavanja teritorijalnog integriteta.

On je podsetio i da je nedavno multietnička policija, uz konsultacije sa predstavnicima Albanaca, na području Preševa u dva navrata pronašla velike količine oružja i municije.

"Naravno da postoji pretnja od organizovanog kriminala i korupcije, ali globalno govoreći niko ne sme da sumnja da policija i vojska nisu spremne da ispune zadatke", rekao je Dačić.

Šutanovac je rekao da po bezbednosnim procenama Srbija nije vojno ugrožena i da određene tenzije postoje na teritorije južne pokrajine, "pre svega u oblasti organizovanog kriminala".

Ministar odbrane je naveo i da je Beograd i dalje jedan od bezbednijih gradova u Evropi i da građani u to ne treba da sumnjaju.

Dačić je izjavio da zabrana rada pojedinih ekstremnih organizacija nije u nadležnosti policije, već drugih državnih organa.

Komentarišući najave pojedinih ministara, Dačić je rekao da policija ne želi da zabranjuje navijačke grupe, već da sa njima sarađuje, ali da će i dalje hapsiti huligane i prestupnike na sportskim borilištima.

Govoreći o ugrožavanju javnog reda i mira proteklih nedelja na ulicama Beograda, Dačić je rekao da je policija spremna i odlučna da uhapsi svakog prestupnika, ali da je potrebna i promena pristupa u pravosuđu jer, prema sadašnjim zakonima, ulazak navijača na teren na fudbalskoj utakmici nije krivično delo.

Zakoni o vojnoj bezbednosti

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o Vojno bezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojno obaveštajnoj agenciji (VOA).

Ministar Šutanovac je rekao da očekuje da će taj "savremeni i moderni pravni akt" u skupštinsku proceduru biti upućen po hitnom postupku i da će se naći na dnevnom redu sednice parlamenta zakazane za 6. oktobar.

Objasnio je da će jedna od glavnih novina biti uvođenje generalnog inspektora u VBA i VOA, što će biti prvi put da te službe imaju nekoga ko će ih nadzirati.

Ministar je najavio da će se na sednici 6. oktobra na dnevnom redu naći pet zakona i dve strategije i da očekuje da će do polovine oktobra biti završena reforma sistema odbrane u oblasti zakonodavstva.

Vlada je usvojila i Uredbu o uslovima za sticanje i gubitak diplomatskih zvanja i Predlog zakona o volontiranju.

Vlada je imenovala Slavka Cerića za predsednika Upravnog odbora beogradskog Narodnog pozorišta, a za predsednika Upravnog odbora Narodnog muzeja imenovan je Branislav Mitrović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada uputila u proceduru zakon o VBA i VOA

Izvor: EMportal, 24.Sep.2009

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o Vojno bezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojno obaveštajnoj agenciji (VOA) i uputila ga u skupštinsku proceduru, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Nastavak na EMportal...

Predlozi zakona o VBA i VOA

Izvor: B92, 24.Sep.2009

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojno-obaveštajnoj agenciji (VOA), izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac...Šutanovac je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da će taj savremeni i moderni pravni akt u skupštinsku proceduru biti...

Nastavak na B92...

Učinjen poslednji korak ka viznoj liberalizaciji

Izvor: NaDlanu.com, 24.Sep.2009

BEOGRAD, 24. septembra 2009. (Beta) - Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv organizovanog kriminala. Time je ispunjen i poslednji uslov za viznu liberalizaciju, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

U Srbiji bezbednosna situacija stabilna

Izvor: S media, 24.Sep.2009

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Ivica Dačić i Dragan Šutanovac ocenili da je u Srbiji bezbednosna situacija stabilna i sa vojnog i sa aspekta očuvanja javnog reda i mira. ..Dačić je rekao da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i u najrizičnijim područjima i da ne preti opasnost...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.