Predlozi zakona o VBA i VOA

Izvor: B92, Tanjug, 24.Sep.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlozi zakona o VBA i VOA

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojno-obaveštajnoj agenciji (VOA), izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da će taj savremeni i moderni pravni akt u skupštinsku proceduru biti upućen po hitnom postupku i da će se naći na dnevnom redu sednice parlamenta zakazane za 6. oktobar.

Šutanovac je naveo da je usvajanjem Predloga zakona o VBA i VOA >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zavrsena pravno normativna regulativa sa aspekta sprovođenja reformi u sistemu odbrane.

"To je i poslednji zakon kojim se zaokruzuje reforma sistema odbrane", precizirao je on podsetivši da su u skupštinskloj proceduri pet zakona i dve strategije iz oblasti sistema odbrane.

Šutanovac je rekao da Predlog zakona o VBA i VOA "treba da ispuni sve pretpostavke da VOA i VBA rade u interesu vojske i države i da omogući da se svi izazovi rizici i pretnje na vreme presecaju".

Prema njegovim rečima, u tom pravnom aktu novina je pre svega u uspostavljanju civilne kontrole, odnosno uspostavljanju, prvi put, institucije generalnog inspektora koji će kontrolisati rad tajnih službi.

Ministar odbrane je naveo da je predlogom zakona predviđena i unutrašnja kontrola koja će proveravati rad tajnih službi "po dubini". Predlog zakona je potpuno usklađen sa savremenim bezbednosno-obaveštajnim potrebama od značaja za odbranu Srbije i u potpunosti uvažava zahteve za efikasnošću vojnih službi bezbednosti u uslovima izmenjenog bezbednosnog okruženja.

Taj pravni akt, takođe, obezbeđujue savremene mehanizme za prikupljanje podataka koji su potpuno usklađeni sa najvišim međunarodnim standardima zaštite prava na privatnost građana. Predlog zakona stvara i uslove za značajnu racionalizaciju i poboljšanje efikasnosti rada VBA i VOA, kao i racionalnu upotrebu resursa, brzinu razmene informacija i pri procesu njihovog prikupljanja i analitičkog obrađivanja.

Tim pravnim aktom je, takođe, postignut optimalan sklad i ravnoteža između interesa operativnosti i efikasnosti primene mera i interesa i zaštićenosti ljudskih prava.

Šutanovac i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prethodno su u Vladi Srbije potpisali sporazum o saradnji u oblasti telekomunikacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.