Vlada usvojila tajnu odluku o cenzuri informisanja?

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2020, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila tajnu odluku o cenzuri informisanja?

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije koronavirusa kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, navodi list Danas u novom broju i dodaje da taj zaključak nije objavljen ni na veb sajtu niti je iko zvanično saopštio da je usvojen.

Taj list navodi da zaključak predviđa da svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje koronavirusa, a koje su saopštila "neovlašćena lica", prete sankcije koje važe za period vanrednog stanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Obaveštanja o preduzetm zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti Covid-19, izazvane virusom SARS-CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja", navodi taj list deo zaključka Vlade.

Dodaje se da se u tom dokumentu ne precizira koja se sve lica smatraju "ovlašćenim" za davanje informacija o lečenju pacijenata.

U Vladi Srbije za Danas su rekli da cilj tog zaključka nipošto nije uvođenje cenzure ili stavljanje medija pod kontrolu već "namera da o stanju i posledicama zaraze govore zdravstveni radnici", a ne predstavnici lokalnih samouprava ili članovi štabova za vanredne situacije, koji nemaju dovoljno znanja o takvoj situaciji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.