Izvor: RTS, 15.Apr.2021, 18:23

Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta, opredeljena pomoć za vodiče, ugostitelje, samostalne umetnike...

Vlada Srbije je usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2021. godinu i izmenu Uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade. Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade dobiće i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu.
Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim ukupni prihodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i primanja iznose 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više u odnosu na iznos prihoda planiran inicijalnim budžetom za ovu godinu.

Rebalans budžeta usmeren je na ublažavanje posledica izazvanih epidemijom koronavirusa i na značajno uvećanje kapitalnih investicija, posebno u izgradnji zdravstvene infrastrukture.
Za kapitalne investicije u 2021. godini izdvojeno je 362,1 milijardi dinara, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 430 milijardi dinara.
Rebalansom su prihodi budžeta povećani pod uticajem boljih kretanja u pojedinim segmentima ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu, kao i zbog očekivanih efakata primene dodatnog paketa mera.
Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu zadržana je na nivou od šest odsto. Predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.768,4 milijardi dinara.
Pomoć za turističke vodiče ugostitelje, samostalne umetnike...Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade (za svaki mesec u visini od 30.900 dinara po svakom turističkom vodiču i turističkom pratiocu) uplatom na dinarski tekući račun kod poslovnih banaka. Te dve minimalne zarade biće isplaćene u julu i avgustu.
Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade dobiće i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu. Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.
Uzimajući u obzir da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi najranjivija kategorija u uslovima pandemije, Vlada Srbije dodelila je bespovratnu pomoć u iznosu većem od 230 miliona dinara, za više od 3.100 samostalnih umetnika.
Samostalni umetnici čiji status je utvrđen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi dobiće pomoć u visini od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu.
Pomoć u iznosu od 60 evra u dinarskoj protivvrednosti biće isplaćena svim državljanima Republike Srbije koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na današnji dan.
Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga "Banci Poštanska štedionica". Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, počev od 1. juna ove godine. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.
Doneta odluka o obrazovanju Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomijeNa sednici je doneta odluka o obrazovanju Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije u poslovanju privrednih subjekata.
Rad Saveta biće usmeren na sistemsko podizanje obima izvoza u oblasti digitalne ekonomije, visoko-tehnoloških proizvoda i usluga i inovacionog preduzetništva, povećanje obima stručnog kadra, poboljšanje infrastrukture za poslovanje, unapređenje primene visokih tehnologija i povećanje ukupne zaposlenosti razvojem inovacionog preduzetništva.
Vlada Srbije obrazovala je Radnu grupu za praćenje digitalizacije i publikovanje novog fototipskog izdanja "Miroslavljevog jevanđelja", stare i retke knjige od izuzetnog značaja.
Radna grupa sagledaće sve okolnosti vezane za proces digitalizacije najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa koji je upisan u Uneskov registar kulturne dokumentacione baštine "Pamćenje sveta".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada: Dva minimalca turističkim vodičima, ugostiteljima, samostalnim umetnicima

Izvor: N1 televizija, 15.Apr.2021

Umesto jednog minimalca, turističkim vodičima i turističkim pratiocima biće isplaćena pomoć od dve minimalne zarade. Naime, Vlada Srbije danas je usvojila izmenu uredbe kojim će vodiči i pratioci dobiti dva puta po 30.900 dinara. Isplata će, kako ističu u Vladi Srbije, biti u julu i avgustu....

Nastavak na N1 televizija...

Vlada usvojila: Stiže novac za vodiče, ugostitelje, umetnike i 60 evra za nezaposlene

Izvor: B92, 15.Apr.2021

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade..Oni će za svaki mesec dobiti pomoć u visini od 30.900 dinara po svakom turističkom vodiču i turističkom pratiocu, uplatom na dinarski tekući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.