Vlada usvojila neke predloge i izmene zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2021, 18:06

Vlada usvojila neke predloge i izmene zakona

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, kojim će se uspostaviti jedinstven pravni okvir baziran na uporednim rešenjima i dobroj evropskoj praksi u ovoj oblasti. Primenom zakona će se na jasan i precizan način urediti procedure pohranjivanja podataka u bazu, njene sadržine, pristupa podacima, njihovo korišćenje i zaštita, sa posebnim naglaskom na poštovanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava i sloboda.

Takođe, biće obezbeđena efikasna razmena podataka državnih organa nadležnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, čime će se podići sposobnost sistema bezbednosti u Srbiji da blagovremeno i efikasno odgovori na ovu pretnju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Prevencijom i borbom protiv terorizma obezbeđuje se zaštita nacionalne bezbednosti i ostvaruje spoljnopolitički prioritet Srbije - trajna regionalna i globalna stabilnost.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmeni Zakona o akcizama, kojim se predlaže da se sva jaka alkoholna pića, nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola, oporezuju prema procentu čistog alkohola merenom na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa u tom gotovom proizvodu, čime će se izjednačiti poreski tretman svih jakih alkoholnih pića.

Ovim izmenama usaglašava se Zakon o akcizama sa propisima Evropske unije, kao i sa članom 37 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o fiskalnoj diskriminaciji, kojim je propisano da će se Evropska unija i Srbija uzdržavati od uvođenja, i ukinuće ukoliko postoji, svaku meru ili praksu unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

Članovi vlade doneli su odluku da se obrazuje Radna grupa za razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar, koji obuhvata elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije.

Takođe, eAgrar obuhvatiće i elektronski sistem za podnošenje zahteva, odobravanje i upravljanje podsticajima, kao i druge vezane korisničke servise u sektoru poljoprivrede, sa ciljem modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka i njihove promene u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.