Izvor: B92, 05.Feb.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada se seli na Novi Beograd

Beograd -- Ministar Dragan Šutanovac kaže da bi Vlada Srbije, koja je "raštrkana" u više od 20 zgrada, trebalo većim delom da se preseli na Novi Beograd tj. Palatu Srbije.

Razlozi za to su višestruki. Za Vladu bi to značilo bolju koordinaciju i lakše funkcionisanje, za državu mogućnost da tržišno iskoristi, proda ili rentira najekskluzivnije zgrade u centru, a za građane oslobađanje od saobraćajnog kolapsa u vreme poseta stranih delegacija ili štrajkova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Uporedo sa selidbom centralne vlade iz Nemanjine 11 na Novi Beograd, Šutanovac predlaže da se Ministarstvo policije, sada raštrkano na tri mesta, i Ministarstvo odbrane, smešteno na više od deset lokacija, presele u novi vojno-policijski kompleks na Banjici, pored Vojnomedicinske akademije, helidroma i zgrade BIA.

Ministrova ideja je da se razrušena zgrada Generalštaba na uglu Kneza Miloša i Nemanjine menja za novu na Dedinju, kao i da se razgrušena zgrada MUP-a u Kneza Miloša 101 zameni za budući objekat.

U centru bi ostali samo ministarstva finansija i spoljnih poslova koja imaju svoje zgrade i za koje je i u svetu uobičajeno da budu odvojeni od ostatka državne administracije.

"Pojam Vlade Srbije bila bi Palata Srbija, a funkcionisanje administracije i grada bi bilo potpuno drugačije i znatno bolje. Time bi se cela administracija svela na nekoliko zgrada, jedan deo zgrada bi bio višak i mogao bi da se otuđi. Prevazišle bi se gotovo neverovatne i nelogične situacije da neke moje kolege ministri ne znaju gde je moja kancelarija, kao što ni ja ne znam gde su neka ministarstva smeštena", objašnjava Šutanovac.

U razgovoru za Blic ministar Šutanovac objašnjava da je inicijalna ideja potekla iz potrebe da se Ministarstvo odbrane okupi na jednom mestu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.