Vlada se seli na Novi Beograd

Ministar Dragan Šutanovac kaže da bi Vlada Srbije, koja je "raštrkana" u više od 20 zgrada, trebalo većim delom da se preseli na Novi Beograd tj. Palatu Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

03:16

Default images

Razlozi za to su višestruki. Za Vladu bi to značilo bolju koordinaciju i lakše funkcionisanje, za državu mogućnost da tržišno iskoristi, proda ili rentira najekskluzivnije zgrade u centru, a za građane oslobađanje od saobraćajnog kolapsa u vreme poseta stranih delegacija ili štrajkova.

Uporedo sa selidbom centralne vlade iz Nemanjine 11 na Novi Beograd, Šutanovac predlaže da se Ministarstvo policije, sada raštrkano na tri mesta, i Ministarstvo odbrane, smešteno na više od deset lokacija, presele u novi vojno-policijski kompleks na Banjici, pored Vojnomedicinske akademije, helidroma i zgrade BIA.

Ministrova ideja je da se razrušena zgrada Generalštaba na uglu Kneza Miloša i Nemanjine menja za novu na Dedinju, kao i da se razgrušena zgrada MUP-a u Kneza Miloša 101 zameni za budući objekat.

U centru bi ostali samo ministarstva finansija i spoljnih poslova koja imaju svoje zgrade i za koje je i u svetu uobičajeno da budu odvojeni od ostatka državne administracije.

"Pojam Vlade Srbije bila bi Palata Srbija, a funkcionisanje administracije i grada bi bilo potpuno drugačije i znatno bolje. Time bi se cela administracija svela na nekoliko zgrada, jedan deo zgrada bi bio višak i mogao bi da se otuđi. Prevazišle bi se gotovo neverovatne i nelogične situacije da neke moje kolege ministri ne znaju gde je moja kancelarija, kao što ni ja ne znam gde su neka ministarstva smeštena", objašnjava Šutanovac.

U razgovoru za Blic ministar Šutanovac objašnjava da je inicijalna ideja potekla iz potrebe da se Ministarstvo odbrane okupi na jednom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: