Vlada postavila vrlo tanku žicu

Izvor: B92, 18.Nov.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada postavila vrlo tanku žicu"

Vlada Srbije je vrlo visoko postavila vrlo tanku žicu po kojoj nije jednostavno hodati, kaže bivši šef diplomatije Vuk Jeremić o spoljnoj politici Srbije.

Bivši ministar rekao je u "Kažiprstu" da će srpsko predsedavanje OEBS-u usmeriti mnoge svetske reflektore ka toj žici.

"Nije bilo pogrešno tako je postaviti, ali kao što je OEBS velika prilika, isto tako možete i da padnete i može se ispostaviti kao fijasko", rekao je Jeremić za B92.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) naveo je da situacija "nije tako zabrinjavajuća", iako mediji mnogo pišu o pritiscima i neophodnosti da se napusti politika "i Istok i Zapad".

"Retko u međunarodnim odnosima nešto mora da se odluči za nekoliko dana. Naravno, onaj koji vrši pritisak će uvek terati da što pre donesete odluku, ali situacija nije toliko zabrinjavajuća", rekao je on.

Jeremić smatra da se pitanje o balansiranju između dva pola međunarodne politike može postaviti bilo kome ko je bio na funkciji šefa diplomatije u zemlji.

"Ne bih posmatrao to dramatično, kao da je došao trenutak kada više ništa neće biti kao pre. Za nas je ključno predsedavanje OEBS-om", ponovio je Jeremić.

U organizaciji Jeremićevog Centra u četvrtak u Beogradu biće održana konferencija o klimatskim promenama, a gosti će biti ugledni stručnjaci iz celog sveta.

"Pravimo konferenciju o ovoj temi jer je ovo možda i najvažnije pitanje u međunarodnim odnosima u svetu. Predsednici Kine i SAD su prilikom nedavnog susreta o tome najviše vremena razgovarali", rekao je Jeremić.

On je dodao da mi kao region imamo vremena da se uključimo u svetsku debatu, ali "samo ako budemo razumeli koji su aspekti celog problema".

"To je ono što želimo da predstavimo javnosti, ali i institucijama države i regiona. Borba protiv klimatskih promena nije samo borba za sanaciju poplavljenih područja, već je važno naći način kako se uključiti u novu međunarodnu razvojnu strategiju", rekao je Jeremić.

Opširnije o konferenciji u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Vlada Srbije postavila tanku žicu po kojoj je teško hodati!"

Izvor: Press, 18.Nov.2014

Vlada Srbije je vrlo visoko postavila vrlo tanku žicu po kojoj nije jednostavno hodati, kaže bivši šef diplomatije Vuk Jeremić o spoljnoj politici Srbije. . Bivši ministar rekao je u "Kažiprstu" da će srpsko predsedavanje...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.