Utorak, 18.11.2014.

17:05

"Vlada postavila vrlo tanku žicu"

Vlada Srbije je vrlo visoko postavila vrlo tanku žicu po kojoj nije jednostavno hodati, kaže bivši šef diplomatije Vuk Jeremić o spoljnoj politici Srbije.

Izvor: B92

Default images

Bivši ministar rekao je u "Kažiprstu" da će srpsko predsedavanje OEBS-u usmeriti mnoge svetske reflektore ka toj žici.

"Nije bilo pogrešno tako je postaviti, ali kao što je OEBS velika prilika, isto tako možete i da padnete i može se ispostaviti kao fijasko", rekao je Jeremić za B92.

Direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) naveo je da situacija "nije tako zabrinjavajuća", iako mediji mnogo pišu o pritiscima i neophodnosti da se napusti politika "i Istok i Zapad".

"Retko u međunarodnim odnosima nešto mora da se odluči za nekoliko dana. Naravno, onaj koji vrši pritisak će uvek terati da što pre donesete odluku, ali situacija nije toliko zabrinjavajuća", rekao je on.

Jeremić smatra da se pitanje o balansiranju između dva pola međunarodne politike može postaviti bilo kome ko je bio na funkciji šefa diplomatije u zemlji.

"Ne bih posmatrao to dramatično, kao da je došao trenutak kada više ništa neće biti kao pre. Za nas je ključno predsedavanje OEBS-om", ponovio je Jeremić.

U organizaciji Jeremićevog Centra u četvrtak u Beogradu biće održana konferencija o klimatskim promenama, a gosti će biti ugledni stručnjaci iz celog sveta.

"Pravimo konferenciju o ovoj temi jer je ovo možda i najvažnije pitanje u međunarodnim odnosima u svetu. Predsednici Kine i SAD su prilikom nedavnog susreta o tome najviše vremena razgovarali", rekao je Jeremić.

On je dodao da mi kao region imamo vremena da se uključimo u svetsku debatu, ali "samo ako budemo razumeli koji su aspekti celog problema".

"To je ono što želimo da predstavimo javnosti, ali i institucijama države i regiona. Borba protiv klimatskih promena nije samo borba za sanaciju poplavljenih područja, već je važno naći način kako se uključiti u novu međunarodnu razvojnu strategiju", rekao je Jeremić.

Opširnije o konferenciji u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: