Vlada formirala Radnu grupu za memorijalni centar posvećen žrtvama u Ribnikaru

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 19:42

Vlada formirala Radnu grupu za memorijalni centar posvećen žrtvama u Ribnikaru

Vlada Srbije usvojila je Odluku o obrazovanju Radne grupe za memorijalni centar u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Ovom odlukom Vlada Srbije precizirala je da se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, izuzima iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti parcela na kojoj je Ogledna osnovna škola "Vladislav Ribnikar" u Ulici kralja Milutina broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 10 u Beogradu.

Tanjugu je u Vladi Srbije pojašnjeno da se rekonstrukcija odnosi na deo škole u kome se desila tragedija 3. maja, koji se inače i ne koristi za nastavu od septembra. U saopštenju posle sednice vlade navodi se da je odluka o obrazovanju Radne grupe za memorijalni centar doneta na zahtev porodica ubijenih. Porodice su formirale i multidiciplinarni tim koji će sprovesti opsežne konsultacije i pripremiti preporuke i predloge konkretnih mera radi uspostavljanja memorijalnog centra, njegovog programskog rada, formulisanja uslova međunarodnog idejnog arhitektonskog konkursa i izbor najboljeg rešenja za taj centar.

Radna grupa je u obavezi da ove preporuke i mere implementira i sprovede kroz svoje resore i da ih zatim predloži Vladi na usvajanje.

Zadatak Radne grupe je, kako se navodi, i da usmerava i usklađuje aktivnosti na uspostavljanju memorijalnog centra i da u odnosu na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, a na osnovu sprovedenog postupka opsežnih konsultacija, dobijenih informacija i sagledanih okolnosti, sačini preporuku na koji način bi trebalo razvijati, negovati i promovisati kulturu sećanja, vrline empatije, tolerancije, međusobnog uvažavanja i dijaloga.

Treba i da predloži konkretne mere koje bi trebalo preduzeti povodom uspostavljanja memorijalnog centra i osmišljavanja komemoracija i programskih sadržaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.