Vlada dobila spor protiv Alpine-Por

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada dobila spor protiv Alpine-Por

BEOGRAD - U Vladu Srbije stigla je presuda po kojoj je vlada dobila spor protiv Alpine-Por za naplatu bankarskih garancija od deset miliona evra zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o izgradnji auto-puta.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je agenciji Beta da je reč o drugostepenoj presudi, koja je konačna.

Garancija od 10 miliona evra je bila "garancija ozbiljnosti ulaska u ceo posao" koncesije, naveo je Mihajlović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Vlada Srbije saopštila je 2. februara 2009. godine da je dala nalog banci da se naplati garancija od 10 miliona evra za izgradnju autoputa Horgoš-Požega jer koncesionar do kraja 2008. nije uspeo da zatvori finansijsku konstrukciju, što je bilo neophodno da bi Ugovor o koncesiji stupio na snagu. Banka tada nije izvršila taj nalog.

Mihajlović je Beti potvrdio da pred arbitražom u Parizu još traje postupak koji su Alpina i Por pokrenule kako bi naplatile troškove zbog raskida koncesije.

Alpina i Por saopštile su u maju ove godine da su podnele zahtev za arbitražu zbog raskida ugovora. Koncesionari, čija zajednička kompanija se zove Sever-jug autoput, traže obeštećenje koje je preliminarno procenjeno na 71 milion dolara i koje bi trebalo da pokrije kompenzaciju za sprovedene pripremne radove i naknadu za gubitak profita.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega u martu 2007. godine potpisala je Vlada Srbije u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica. Prema ranijim procenama vrednost koncesije za autoput Horgoš-Požega je oko 1,5 milijardi evra.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.