Vlada da reaguje na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada da reaguje na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj"

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je sazivanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o problemima izbeglih i prognanih Srba i Srba povratnika u Hrvatskoj i BiH i usvojila Rezolucija o poštovanju njihovih ljudskih prava.

Miodrag Linta  

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije Miodrag Linta, od Vlade Srbije traži se da pokrene stalni dijalog sa Vladom Hrvatske i Savetom ministara BiH o rešavanju otvorenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pitanja.

 

Pročitajte još: Skandal: Hrvatska carina pretresla kola vlade Srbije

Reč je, kako se navodi, o problemima nestalih lica i ratnih zločina, kao i o pitanjima otete imovine i stečenih prava, naknadi štete za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH, ekonomskom razvoju srpskih krajeva u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

 

U saopštenju povodom "nastavka antisrpskih incidenata" u Hrvatskoj početkom ove godine Linta je ocenio da to "pokazuje da u Hrvatskoj nema stvarne volje da se poštuju Ustav i zakoni" i da se "procesuiraju svi oni pojedinci i grupe koji šire govor mržnje, nasilja i nezakonitosti".

 

"Hrvatsko društvo, osim časnih izuzetaka, nije spremno da javno osudi antićiriličnu i antisprsku kampanju u Hrvatskoj. Tu, pre svega, mislimo da Katoličku crkvu, Hrvatsku akademiju nauka i umetnosti, Hrvatsko društvo književnika, Maticu hrvatsku", naveo je Linta u saopštenju i dodao da ćutanje EU "dodatno ohrabruje

antisrpsko delovanje".

 

U saopštenju se navodi da se u Hrvatskoj od početka godine desilo više antisrpskih incidenata, uključujući skrnavljenje pravoslavnog groblje u Čepinu kod Osijeka, skidanje i uništavanje dvojezičnih tabli u Vukovaru i Puli i urezivanje slova U na vozilu beogradskih tablica u Splitu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.