Vlada Srbije predložila izmene zakona da bi gradjani učestvovali u odlučivanju

Izvor: Beta, 26.Apr.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije predložila izmene zakona da bi gradjani učestvovali u odlučivanju

Vlada Srbije je danas utvrdila predlog izmena Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi da bi gradjani više učestvovali u pripremi nacrta zakona i drugih propisa organa državne uprave.Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da će predložene novine doprineti i unapredjenju sistema lokalne samouprave i omogućiti bolju medjuopštinsku saradnju.Ministar Branko Ružić je ocenio da će izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi omogućiti da se bolje primene instituti neposredne demokratije i da se gradjani više uključe u donošenje odluka važnih za zajednice u kojima žive. "Ovim promenama predlažemo obavezno konsultovanje gradjana u pripremi budžeta lokalnih samouprava u oblasti investicija. Neke opštine i gradovi u Srbiji to već rade, ali je naš cilj da to postane obaveza svih lokalnih samouprava", rekao je Ružić.On je dodao da će biti unapredjeno i funkcionisanje mesnih zajednica i njihov odnos s jedinicama lokalne samouprave.Biće promena i u načinu prikazivanja nadležnosti lokalnih samouprava, rada lokalne skupštine, opštinskog veća i opštinske uprave.Ružić je objasnio da je predloženim izmenama Zakona o državnoj upravi predvidjeno da, pored već obaveznog postupka javne rasprave, javnost bude obaveštena i uključena u rad već u najranijoj fazi pripreme nacrta zakona.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić: Građani da se pitaju oko lokalnih budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2018

Kako bi se unapredio sistem lokalne samouprave, postigla bolja međuopštinska saradnja i veće učešće javnosti u pripremi nacrta zakona i drugih propisa organa državne uprave,Vlada Srbije je na današnjoj sednici utvrdila Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Predloženo obavezno konsultovanje građana u pripremi lokalnih budžeta

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2018

Vlada Srbije je danas utvrdila predlog izmena Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi da bi, kako se navodi, gradjani više učestvovali u pripremi nacrta zakona i drugih propisa organa državne uprave...Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je ocenio da će izmene...

Nastavak na Radio 021...

Vlada Srbije juče usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi

Izvor: Beta Video, 27.Apr.2018, 13:10

BEOGRAD - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je naveo da je Vlada Srbije juče usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, ministar je izrazio očekivanje da će se taj akt naći pred poslanicima Skupštine Srbije u drugoj polovini maja.(CH4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.