Vlada Srbije: Formiranje vojske Kosova je grubo kršenje međunarodnog prava

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije: Formiranje vojske Kosova je grubo kršenje međunarodnog prava

Vlada Srbije osudila je danas odluku Prištine da transformiše Kosovske snage bezbednosti u vojsku Kosova i ocenila da je ta odluka izazvala veliku zabrinutost i da predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava.

"Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Vlade Srbije.

Vlada je navela da će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na to da Priština "potpuno ignoriše principe međunarodnog prava", koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije ništa uradila na sprovođenju tog dokumenta.

U saopštenju se dodaje da transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova predstavlja drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava i da predstavlja do sada najveću pretnju Prištine regionalnom miru.

"Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Republike Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike. Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve naše aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje", dodaje se u saopštenju Vlade.

Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog kršenja rezolucije 1244 odlukom Prištine o vojsci Kosova, rečeno je agenciji Beta u pres službi Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Skupština Kosova usvojila je danas tri zakona kojim se Bezbednosne snage Kosova transformišu u Oružane snage Kosova bez promene imena.

Mihajlović: Formiranje kosovske vojske pretnja miru i stabilnosti čitovog regiona

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da je odluka o formiranju vojske Kosova nastavak jednostranih poteza Prištine koji predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u čitavom regionu.

"Posle uvođenja taksi na srpsku robu, što je osudio čitav svet, političari iz Prištine umesto da se vrate dijalogu, odlučili su da nastave sa jednostranim potezima koji štete interesima svih građana regiona jer predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti", navela je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da su tom odlukom prekršeni i Rezolucija 1244 i Briselski sporazum.

"Srbija ostaje opredeljena za mir i stabilnost, ali isto tako Srbiju niko ne sme da ponižava, niti da preti Srbima. Predsednik Srbije i Vlada Srbije su uz svoj narod i sigurna sam da će naći najbolji odgovor na nove bezbednosne izazove nastale kao posledica poteza Prištine", kazala je ona.

Đurić: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija

Vojska Kosova za Beograd predstavlja ilegalnu okupacionu formaciju na teritoriji Srbije, formiranu sa ciljem nasilnog promena granica zemlje, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Odluka o njenom formiranju ima za cilj nasilnu promenu granica naše zemlje i narušavanje Ustavom i međunarodnim aktima utvrđenog položaja naše južne pokrajine", kazao je Đurić novinarima u Vladi Srbije.

On je zatražio od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne vojske Kosova na području Kosova i Metohije i da istu razoruža i da situaciju vrati u okvire predviđene Rezolucijom 1244.

"Sve drugo značilo bi direktnu podršku protivpravnom delovanju sa ciljem okupacije i nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije, što je protivpravno delovanje kažnjivo po međunarodnim i propisima Republike Srbije", kazao je Đurić.

On je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa Vladom Srbije i nadležnim službama nastavlja da preduzima celishodne i potrebne Ustavom i zakonom utvrđene korake da očuva mir, bezbednost i opstanak na Kosovu i Metohiji.

"Formalno pravno opcije koje državnom rukovodstvu u tom smislu stoje na raspolaganju uključuju i progalšenje okupacije na delu teritorije Republike Srbije, kao i različite oblike upotrebe oružanih snaga, o čemu odluku u skladu sa Ustavom i zakonom može doneti predsednik Republike, Vlada i drugi nadležni organi", kazao je Đurić.

Đurić je pozvao građane Srbije, Albance, Srbe i sve ostale da ne stupaju u redove ilegalne okupacione oružane formacije pod nazivom vojska Kosova.

"Krivična dela protiv ustavnog uređenje Republike Srbije kažnjiva su višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama. Organi i službe bezbednosti Republike Srbije imaju zadatak da utvrde identite lice koje joj pristupaju i da ih liše slobode kada god postanu dostupna, a nadlženi pravosudni organi Ustavom i zakonom definisanu obavezu da ova lica kazne i odstrane iz tih sredina kad postanu dostupne", kazao je Đurić.

Đurić je kazao da zbog pokušaja jednostranog i nasilnog nametanja statusa još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srba iz Srbije i političkih predstavnika kosovskih Albanaca.

"Takozvana vojska Kosova formira se i u trenutku u kome nijedan jedini Albanaca na sudu nije odgovarao za brojne zločine, hiljade ubijenih i stotine proteranih Srba i ne Albanaca sa Kosova i Metohije tokom oružanog sukoba", kazao je Đurić.

Đurić je rekao da se kosovska vojska formira uz javnu i neprikrivenu materijalnu i logisitčku podršku pojedinih država, koje su pre dve decenije izvršile agresiju na našu zemlju i pobile hiljade civila.

"Građani Srbije treba da znaju da su ove države sledstveno tome najdogovrnije za današnju odluku parlamenta privremenih institucija samouprave u Prišitni", kazao je Đurić.

On je predstavnicima tih država poručio da narod Srbije nikada neće zaboraviti njihovo delovanje.

"Njihovu podršku formiranju takozvane vojske Kosova građani Srbije doživljavju kao duboku uvredu koja će ostaviti trajne i neizbrisive. Nećemo zaboraviti podršku i prijateljstvo onih koji su bili sa nama kada je bilo teško", rekao je Đurić.

Đurić je kazao da je odluka o formiranju vojske Kosova predstavlja pakt protiv mira i čin političke agresije na Srbiju.

On je istakao da je odluka o formiranju vojske Kosova doneta suprotno Ustavu Srbije, suprotno privremenom Ustavnom okviru Kosova, ali i suprotno rezoluciji 1244 Saveta bezbednost UN i vojno-tehničkom sporazuma iz Kumanova kojim je okkončan oružani sukob na Kosovu i Metohiji.

Selaković: Umrlo međunarodno pravo

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da je današnjim glasanjem u Prištini umrlo međunarodno pravo."

Oni koji su doprineli tome da međunarodno pravo nestane više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, ranije su izmišljali i konstruisale događaje poput Račka ne bi li opravdali kršenje međunarondog prava, danas to ni ne rade više", istakao je Selaković za Radio-televiziju Srbije povodom toga što su u Prištini usvojena tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u oružane snage.

Rakić: U Prištini napadnuti mir, bezbednost i sigurnost, Srbi da budu mirni

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da su u Prištini formiranjem vosjke Kosova na najgrublji način napadnuti mir, bezbednost i sigurnost, i pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije.

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici kazao da je pogažena Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, kojom je jasno određeno da je Kfor jedina oružana formacija na prostoru Kosova i Metohije.

Pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da bez obzira na to gde žive ne nasedaju na provokacije, jer je cilj da se održi mir.

"Nismo sami u ovome, država Srbija je uz nas i predsednik Aleksandar Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti napade na Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakić i uputio poruku Prištini i međunarodnoj zajednici da Srbi neće nasedati na provokacije i da će se boriti za mir, kao i da nisu uplašeni i ostaće tu gde jesu.

Prema njegovim rečima, odluka Prištine o formiranju vojske je neprihvatljiva i te snage nemaju šta da traže u srpskim sredinama, a posebno ne na severu Kosova i Metohije.

"Mi smo ovde svoji na svome. Priština je danas pokazala da ne želi mir", rekao je Rakić i pozvao građane na mir i suzdržanost. Ako dođe do pretnji, mi ćemo biti ispred svog naroda i branićemo naše pravo na život, kazao je on.

Potpresednik Srpske liste Igor Simić rekao je da ga brine to što još nema osude nijednog međunarodnog predstavnika na odluku Prištine, što kako je naveo, govori da pravo koje treba da zaštiti srpski narod ne mora da važi ukoliko tako odluče albanska većina unutar kosovskih institucija.

"Ostajemo svoji na svome, štitićemo i braniti pravo na život ali i pravo da ostanemo Srbi onakvi kakvi jesmo, mir nema alternativu ali ni život nema alternativu", rekao je Simić.

Poručio je da ako se neko drzne da vojne formacije uputi na sever, onda će predstavnici srpskog naroda stati sa narodom goloruki ispred oružanih formacija i braniti pravo na život.

Maja Gojković osudila odluku o formiranju vojske Kosova

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da odluka vlasti u Prištini da formiranju vojsku Kosova predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i da je u direktnoj suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

"Reč o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona", navela je ona u saopštenju.

Predsednica parlamenta je dodala da takva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, pre svih onih čija je odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana Kosova i Metohije.

SzS: Formiranje vojske Kosova destabilizuje ceo region

Savez za Srbiju osudio je danas formiranje vojske Kosova i ocenio da ta odluka ne doprinosi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Vlasti u Prištini su uvođenjem anticivilizacijskih, etnički motivisanih, diskriminatorskih taksi na srpske proizvode ugrozili normalan život građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji. Današnja odluka će imati direktne posledice po njihovu bezbednost, ali i stabilnost celog regiona", navodi se u saopštenju.

SzS je ocenio da se tako direktno krši rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i destabilizacije ceo region.

"Ovakve odluke ni u kom slučaju ne doprinose normalizaciji odnosa, već upravo suprotno - vode njihovom daljem zaoštravanju", dodaje se.

Deo opozicije traži sednicu Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu

Deo opozicionih grupa uputio je danas zahtev za održavanje sednice Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Zahtev za održavanje sednice su potpisali poslaničke grupe Demokratska stranka, Dveri, Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, Socijaldemoratska stranka-Narodna stranka, Pokret centra i Samostalih poslanici.

Oni traže da se sednica sazove što pre i da joj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Krajni trenutak je da se tema Kosova i Metohije vrati u Skupštinu Srbije. Besmisleno je da o tome priča čitav svet, a da nema zasedanja u srpskom parlamentu na tu temu", rekao je šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović na zajedničkoj konferenciji za novinare dela opozicionih stranaka.

On je kazao da sednica mora biti održana hitno zbog dramatične situacije na Kosovu i Metohiji i ocenio da su licemerne žalopojke i prazne priče aktulen vlasti o Kosovu, a da još uvek "Vučićevi poslanici sede u kosovskoj skupštini i vladi što je dokaz da Vučić i dalje sarađuje sa Ramušom Haradinajem i Hašimom Tačijem, iako spolja izgleda kao kriza".

Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija Sanda Rašković Ivić rekla je da takozvana vojska Kosova danas ne bi mogla da bude formirana, da su iz vlade i kosovskog parlamenta izašli predstavnici Srpske liste.

"Ali očigledno je da ovde imamao rad u dogovoru i da je Srpska listanešto najgore što je moglo da se desi Srbima Kosovu i Metohiji, kao što je Vlada Aleksandar Vučić i SNS nešto najgore što je moglo da se desi Srbiji", rekla je Rašković Ivić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da posebnu sednica parlamenta potrebna kako bi se moglo čuti ko je dao ;predsedniku Srbije i premijerki Srbije Ani brnabić mandat da govori o statusu Kosova, kada o razgraničenju nije bilo ni jedne reči o razgraničenju tokom predizborne kampanje, kao ni u ekspozeu premijerka o načinu koji način će biti rešeno pitanje Kosova i Metohije.

"Apsurdno je da mi poslanici nemamo mogućnost da razgovaramo o tome. Najbitnije je da građani čuju na koji način se planira budućnost naše zemlje", rekao je Ćirić.

Šef poslaničke grupe SDS- Narodna stranka Marko Đurši je rekao da je neverovatno da se za skoro šest godina tema Kosova nije ni jednom našla na dnevnom redu parlamenta i istakao da je nemoguće doći do održivog i demokratskog rešenja o budućnosti Kosova i života ljudi koji žive na tom prostoru bez da se o tome ne govori u parlamentu.

Marković (JS): Koga štite KFOR i EULEKS?

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković danas je povodom formiranja vojske Kosova izjavio da više ne postoji medjunarodno pravo, već samo zakon jačeg i upitao zašto ćute KFOR i EULEKS."Nigde se u svetu nije desilo da mirovne misije, kao što su KFOR i EULEX na Kosovu i Metohiji, koje garantuju sprovodjenje medjunarodnih sporazuma, ćute, umesto da pohapse sve čelnike OVK zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima na Kosovu i Metohiji. KFOR i EULEX koga vi štitite? Teroriste ?", upitao je Marković, a preneo JS.

Reagujući na to što je parlament u Prištini usvojio tri zakona kojima je omogućena transformacija KBS u vojsku Kosova, Marković je kazao da je to "isto kao kada bi neka država danas Al-Kaidu ili ISIS proglasile za legalnu vojsku".

"Od danas i definitivno više ne postoji medjunarodno pravo, već samo zakon jačega. Kumanovski sporazum, Rezolucija 1244 i Briselski sporazum su mrtvo slovo na papiru, a pogažen je i Ustav takozvanog nezavisnog Kosova. Ovo bi, uprkos svemu, morala da bude tačka dnevnog reda Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa da vidimo da li važi Rezolucija 1244", kazao je Marković.

On je rekao da podržava državni vrh Srbije da se na miran i dostojanstven način bori za medjunarodno pravo.

"Danas su Sjedinjene Američke Države i još nekoliko država dale sertifikat i diplomu terorističkoj organizaciji OVK za učešće u, kako su danas rekli bivši šefovi terorističke OVK, a danas čelnici takozvanog nezavisnog Kosova Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, mirovnim misijama. Sertifikat i diploma su dati da bi kosovska vojska učestvovala u terorističkim misijama u svetu. Ova teroristička organizacija već više od 20 godina deluje na teritoriji Srbije, a od nedavno i na Bliskom Istoku", kazao je Marković.

On je dodao da Kosovo danas ima najviše boraca u sastavu ISIS u odnosu na broj stanovnika u Evropi.

DSS: Stvaranje vojske Kosova je posledica desetogodišnje pogrešne politike Srbije

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je stvaranje vojske Kosova posledica desetogodišnje pogrešne politike Srbije i da se time zaoštrava kriza i dramatično pogoršava bezbednosna situacija na Kosovu.

"Srbi na Kosovu i Metohiji su žrtve i trpe posledice pogrešne politike srpskih vlasti, kojom se već deset godina postepeno 'normalizuje', odnosno legalizuje secesija Kosova i očigledne suprotstavljenosti geopolitičkih i geostrateških interesa SAD i Evropske unije", ocenila je DSS u saopštenju.

Ta stranka je navela da, iako su sasvim tačne ocene srpskih zvaničnika da je formiranje vojske Kosova u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, njihovim isticanjem više ne mogu stvari da se poprave.

"Sada se vidi koliko je bila pogrešna relativizacija značaja i dovodjenje u pitanje važenja Rezolucije 1244 od predsednika Republike, kojom je pokušavao da osnaži svoju tvrdnju da 'na Kosovu nemamo ništa' " - ocenila je DSS.

"Krajnje je vreme da se u izuzetno složenoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi, preispita i izmeni kosovska politika i utvrdi nacionalna strategija rešavanja pitanja Kosova posle prave, otvorene, demokratske javne rasprave", navela je DSS koja smatra da "zbog neposredne povezanosti, istovremeno mora da se preispita i promeni politika Srbije prema Evropskoj uniji".
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Bečić: U redovima tzv. vojske Kosova nekadašnji teroristi OVK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018

"Današnja odluka Prištine predstavlja brutalno kršenje normi međunarodnog prava i rezolucije 1244 UN, uz otvorenu podršku Amerike i nekih drugih država. Ne sme niko da zanemari činjenicu da su u redovima novoformirane takozvane vojske Kosova nekadašnji teroristi OVK i da ovakvi postupci predstavljaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.