Vlada RS: Savjet ministara da zaustavi neregularnosti DIPAK-a

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jun.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada RS: Savjet ministara da zaustavi neregularnosti DIPAK-a

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske zahtijeva od Savjeta ministara BiH da preduzme mjere za zaustavljanje neregularnih aktivnosti Kancelarije državnog koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći /DIPAK/ na izradi sektorskih planskih dokumenata IPA za period 2015-17. godina i akcionih dokumenata u okviru državnog paketa pomoći IPA 2015. Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o sastanku Koordinacionog odbora IPA i ocijenila navedene aktivnosti neprihvatljivim, jer su provedene >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bez valjanog pravnog osnova, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Navedene aktivnosti nelegalne su do okončanja postupka ratifikacije "Okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske pomoći Unije BiH u okviru instrumenta pretpristupne pomoći IPA 2" i obezbjeđenja odgovarajuće pravne osnove za njihovu realizaciju.

Vlada je podsjetila Savjet ministara BiH na višestruke pozive institucija Republike Srpske za hitno izjašnjavanje o Prijedlogu mehanizma koordinacije u oblasti evropskih integracija u BiH sačinjenom u skladu sa principima koji su dogovoreni 2013.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske zaduženo je da o ovom zaključku informiše kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Vlada je usvojila i izvještaj o poslovanju Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske za prethodnu godinu, prema kojem je ukupan prihod ovog subjekta iznosio 55,709 miliona KM, što je za 16 odsto više nego u 2013. godini.

Godišnji plan prihoda ostvaren je sa 111 odsto, dok su ukupni rashodi iznosili 55,640 miliona KM i bili su veći za dva procenta nego 2013. godine.

Vlada je obustavila i izvršenje odluke od 31. marta o privremenom finansiranju opštine Kneževo za period od aprila do juna ove godine, zbog grubog kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske prilikom njenog donošenja.

U odluci o obustavljanju navodi se da iz odredbi navedenih zakona nedvosmisleno proizlazi da je Skupština opštine ili grada isključivo nadležna da donese, kako odluku o usvajanju budžeta opštine i grada, tako i odluku o privremenom finansiranju, te da načelnik opštine, kao izvršni organ vlasti, nema nadležnosti ni ovlaštenja da donosi odluke iz nadležnosti drugog organa.

Ukoliko bi odluka o privremenom finansiranju ostala na snazi ozbiljno bi ugrozila javni interes i mogla bi nanijeti nepopravljivu štetu organu jedinice lokalne samouprave.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.