Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2022, 15:34

Vlada Mađarske zamrzla cene šest prehrambenih proizvoda

Mađarska vlada je donela uredbu kojom se na određeno vreme zamrzavaju cene šest osnovnih namirnica kako bi se zaustavila ili bar usporila inflacija i donekle sačuvao životni standard najugroženijeg dela stanovništva. Odluka stupa na snagu 1. februara, a cene kristalnog šećera, pšeničnog brašna, svinjskog buta, pilećih grudi i kravljeg mleka moraće da se vrate na one koje su važile 15. oktobra prošle godine.

To je, nakon sednice vlade, na Fejsbuku objavio lično premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Viktor Orban i dodao da je cilj tih mera „zaštita porodica“. On je podsetio da je mađarska vlada još ranije zaustavila drastična poskupljenja goriva i ograničila kamatne stope za kredite na hipoteku.

„Poskupljenje goriva je podiglo cene niza artikala u celoj Evropi, ali mi primenjujemo politiku smanjenja režijskih troškova, što znači da su izdaci mađarskih porodica za energente fiksni. Postoje, međutim, drugi važni proizvodi za koje treba platiti više“, dodao je Orban.

Na najnoviju meru mađarske vlade odmah je reagovala takozvana udružena opozicija, koju čine Demokratska koalicija, Momentum, Mađarska socijalistička partija, Jobik, Dijalog, LMP i Pokret za Mađarsku svih (MMM). U zajedničkom saopštenju se navodi da je pomenutim potezom „vlada priznala da je privreda zemlje u tragičnom stanju“.

"Trebalo bi da ode ova otimačinska vlada, koja posle 12 godina dvotrećinske vladivine tek 12 nedelja pre izbora počinje da se bavi cenama. Umesto odgovorne ekonomske politike nastoji da administrativnim merama spreči očekivana poskupljenja, a to je potpuni krah Orbanove politike u privrednoj oblasti. Mi bismo, nakon promene vlade 3. aprila, umesto zamrzmutih cena ljudima pomogli ograničenjem poreza na promet (PDV) osnovnih prehrambenih proizvoda na maksimalnih pet odsto“, dodaje se u tekstu.

Predsednik Jobika Peter Jakab je, u tom kontekstu, podsetio da se zvanična Varšava upravo smanjenjem poreza na hranu bori protiv inflacije, uz ocenu da je „poljska vlada hrabra, a mađarsku čine kukavice“.

„Orban ni dalje ne želi da se odrekne najvišeg PDV-a u Evropi, niti zarađivanja na teret najsiromašnijih. Posle vlasnika benzinskih pumpi sada očekuje žrtvovanje od strane trgovaca, ali je sigurno da će oni gubitak nadoknaditi poskupljenjem drugih proizvoda“, rekao je lider desničarske stranke.

Prema podacima Centralnog statističkog zavoda inflacija u Mađarskoj je u novembru prošle godine, u poređenju sa istim mesecom 2020, iznosila 7,4 procenta, što je najviše u poslednjih 14 godina. Posle benzina i dizel goriva (37,7 odsto) najviše je poskupela hrana, pre svega jestivo ulje (26,9), brašno (20,2), margarin (19,5), hleb (12,1), peciva (11,3), piletina (9). Poskupele su i cigarete prosečno za 16,8 procenata.

Jedno istraživanje budimpeštanskog Instituta „Publikus“ pokazuje da čak 86 odsto anketiranih smatra da je za stalna poskupljenja odgovorna vlada. Jednocifren je broj onih koji krivicu prebacuju na spoljne faktore i pandemiju, koja je u Mađarskoj do sada odnela nešto više od 40.000 života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.