Vlada Kine zapretila: Ne igrajte se vatrom

Izvor: B92, 06.Avg.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kine zapretila: "Ne igrajte se vatrom"

Hongkong -- Kineski zvaničnik zadužen za Hongkong rekao je da je samo pitanje vremena kada će biti kažnjeni organizatori višenedeljnih protesta.

Protesti u tom kineskom regionu sa specijalnim statusom traju nekoliko nedelja, a u više navrata su bili nasilni. AP prenosi da komentari portparola kineskog kabineta ukazuju da će Peking zauzeti čvršći stav prema protestima i da nema nameru da počne dijalog o zahtevima demonstranata za političkim reformama.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozvao građane da odbiju pozive demonstranata i njihov promotivni materijal, kao i da se suprotstave prekidima u saobraćaju. BBC prenosi upozorenje Pekinga demonstrantima da se ne "igraju vatrom" i da ne "potcenjuju snagu odgovora vlade".

Istovremeno, grupa aktivista sa maskama i šeširima održala je konferenciju za novinare, prvu od početka dvomesečnih protesta, sa koje su pozvali liderku Hongkonga Keri Lam da narodu vrati moć i da se pozabavi njihovim zahtevima.

Oni su poručili da nemaju veze ni sa jednom političkom partijom ili organizacijom i istakli da je njihov cilj da stvore platformu za građane Hongkonga preko koje će moći da iskažu svoje nezadovoljstvo radom vlade i policije.

Aktivisti su se obratili samo dan nakon što je policija bacila suzavac na demonstrante širom Hongkonga. Demonstracije su počele zbog zakona o ekstradiciji koji predviđa da se građaninu Hongkonga može suditi u centralnoj Kini, ali su kasnije prerasli u širi protest protiv gradske uprave i centralne vlade u Kini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.