Višnje stigle na berbu, ali cena ne prati kvalitet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2020, 17:24

Višnje stigle na berbu, ali cena ne prati kvalitet

Višnje u Šumadiji stigle su na berbu, međutim ovogodišnja cena ne prati kvalitet roda. Otkupna cena za oblačinsku višnju spala je na 25 dinara po kilogramu dok je cena šumadinke 40 dinara, a da bi se voćarima isplatio uloženi trud cena ne smem padati ispod 60 dinara. Voćari iz Topole su nezadovoljni cenom dok su zadovoljni rodom koji se kreće između 10 i 15 tona po hektaru.

Milan Nikolić, voćar iz Vinče kod Tople ceo svoj život bavi se voćarstvom. Porodičnu proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na 6 hektara pod voćem nastavili su njegovi naslednici međutim ovogodišnja otkupna cena oblačinske višnje iznenadila je voćare koji se pitaju da li je njihova proizvodnja uopšte danas isplativa.

"Radnici imaju od 23 do 25 dinara po kilu i nama sada ne ostaje ništa i zbog toga smo kupili tresač i napravili smo ovu platformu tako da nas berba košta 10 dinara po kilu sa tresačem. Cena za prvu klasu je 45 dinara ali pošto mi radimo tresačem tu ide po 25 dinara. Pre pet, šest godina višnja je bila 100 i 120 dinara a radna snaga je išla do 15 dinara i onda ste imali računicu", kaže Milan Nikolić.

Nešto bolju cenu ima višnja šumadinka, međutim voćar Miodrag Petrović iz sela Mitrovčić objašnjava da nije samo otkupna cena problem, već i grad koji više puta pogađa sela kod Tople.

"Ovaj zasad što imam je 40 ari i to nisam osigurao i ovde je grad uništio ceo rod, nema više ništa da se bere, a ovaj što imam od hektar i nešto, njega sam obrao, predao sam i rod u hladnjaču a koliko će da košta ne znam, trenutna cena je nikakva. Evo sad pre neki dan čujem jedan moj brat je išao na kvantaš, 40 do 50 dinara je ova višnja tako da više nemam računa, dok platiš troškove , radnika i bolje je da polijem i neka opadne nego da je berem jer tu nikakvog računa više nema. Ove godine je lep rod bio, višnja je bila izuzetno lepa samo da nije pao grad ali svakako nema prođu i ja mislim da će samo da radi traktor i lanac i čupanje jer treće nema", kaže Miodrag Petrović.

Povećao se i trend prerade višnje zbog niske otkupne cene. Procena stručnjaka je da cena po kilogramu ne sme pasti ispod 60 dinara kako bi se isplatila njena proizvodnja.

"Što se tiče problema kod višnjara to je ta otkupna cena koja je počela sa 40 dinara po kilogramu, međutim sada je spala na 20 dinara. Tu imamo više problema i to sa otkupljivačima odnosno hladnjačama, pa sa izvoznicima i moram da kažem da sve više dolazi do krčenja zasada višnje zbog tih problema i zbog problema koji nemaju rešenje. Proizvođači višnji su se obraćali ministarstvu poljoprivrede ali tu nikakav odgovor niti rešenje za ovaj problem nisu dobili. Kod nas je 80 % teritorije Šumadijskog okruga pod višnjom", kaže Biljana Milosavljević, savetnica za voćarstvo i vinogradarstvo.

Iako je ove godine rod višnje bio dobar i kretao se između 10 i 15 tona po hektaru zbog nesigurnog tržišta sve više voćara u Šumadiji odustaje od višnje i opredeljuje se za neku drugu voćarsku kulturu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.